Myvatn

Myvatn

Søen Mývatn ligger i den nordlige del af Island ca. 85 km fra den 4. største by Akureyri. Takket være den tektoniske forkastning, der løber gennem stedet, finder du her praktisk talt alle de typiske islandske landskabstræk - søer, geotermiske kilder, vulkankratere, vandfald og huler.

Sammenlign priser på biludlejning i Island

Landskabet omkring Mývatn er en helårsdestination, og du kan også komme hertil om vinteren.

Fluernes sø

Mývatn-søen ligger i et idyllisk landskab med grønne enge, og dens forrevne bredder skaber mange steder for smuk sightseeing. Oversat betyder "Mývatn" "fluesøen", og du vil snart opdage, at navnet virkelig er passende.

I løbet af den korte sommer sværmer millioner af fluer omkring søen, hvilket kan gøre et ophold ved søen en smule ubehageligt, men på den anden side gør de Mývatn fuld af mange fuglearter, for hvem fluerne er et kærkomment festmåltid. Du kan også besøge fuglemuseet på søens nordlige bred.

I nærheden af søen finder du mange korte stier, der for det meste fører fra vejen til bredden og udsigtspunkterne, men også andre attraktioner. Du bør ikke gå glip af disse:

  • Höfði Forest (location: en.mapy.cz) - på den østlige side af søen finder du et meget usædvanligt islandsk miljø med en moden skov, der visuelt vil transportere dig til det kontinentale Europa for en stund. Ved bredden af Höfði kan du beundre de traditionelle islandske fossile lavasøjler, der rejser sig fra Mývatn-søens vand.
  • Dimmuborgir (location: en.mapy.cz) - oversættelsen "mørke slotte" siger det hele, det er en "skov" af forstenede og meget usædvanligt formede lavamarker.
  • Skútustaðagígar (placering: en.mapy.cz) - denne halvø, der er fuld af små vulkankratere, giver den bedste udsigt over Mývatn takket være muligheden for at bestige nogle af dem.

Hverfjall-krateret

Landskabet omkring Mývatn-søen er domineret af det mystiske sorte 420 meter høje vulkankrater eller tufkeglen Hverfjall. Skråningerne på det 1 km brede krater er dækket af sorte og grå murbrokker, og der går en vandresti hele vejen rundt om krateret, hvorfra man kan beundre vulkanlandskabets majestæt og dystre tomhed. Fra kraterkanten er der også en smuk udsigt over hele Myvatn-søen.

Man kan køre næsten hele vejen til krateret, og fra den lille parkeringsplads for enden af grusvejen er der kun ca. 600 meter sti til toppen. Den anden mulighed er en 2,5 km lang vandretur fra Dimmuborgir-stedet, men stien er ikke særlig udfordrende, man skal bare forvente flere højdemeter.

Hverir Svovlkilde

Lige ved hovedvejen ca. 3 km øst for søen må du ikke gå glip af et besøg i det ret store Hverir geotermiske område med dets mange dampende fumaroler, boblende mudderpøle og en meget stærk svovllugt, der vil blive i din dufthukommelse i mange dage fremover.

Grotterne Grjótagjá og Stóragjá

I nærheden af Mývatn-søen må du ikke gå glip af et besøg i to interessante lavagrotter, der er oversvømmet med vand. Begge grotter var populære til termiske bade i små søer indtil 1970'erne, men efter vulkanudbruddene steg vandet i Grjótagjá-grotten til ca. 70 °C og falder kun langsomt til ca. 50 °C i dag, så det er ikke muligt at bade her.

Det er muligt at svømme i Stóragjá-grotten, men den er kun tilgængelig med reb for erfarne grottefolk.

I de senere år har Grjótagjá oplevet et stort rejseboom, da nogle scener i serien Game of Thrones blev filmet her. Der er ingen entré, og grotten er virkelig lille og tager faktisk ca. 2 minutter at kigge ind i.

Geotermiske bade Mývatn

Kun ca. 2 km øst for søen Mývatn ligger et naturligt geotermisk kurbad med anlagte søer og komplette faciliteter i form af skabe, restaurant og toiletter. I lighed med den mere berømte Blå Lagune er spaen i dette tilfælde helt naturlig, og kun indgangene til søerne er anlagt med trapper og selvfølgelig omgivelserne omkring bygningen med restaurant og billetkontor.

Spaen er åben året rundt fra kl. 12.00 til 22.00.

For at komme ind betaler man 5 900 isk, studerende og seniorer 3 900 isk. Du kan leje et håndklæde eller købe en badedragt på stedet for et gebyr på ca. 900 isk. Officiel hjemmeside med online billetkøb: myvatnnaturebaths.is.

Overnatning

Da der er så mange attraktioner omkring Mývatn-søen, er det helt sikkert praktisk at bo et sted i nærheden, når man rejser rundt i Island. Der er mange små gæstehuse og pensionater i nærheden af Mývatn med priser fra 92 eur, hvoraf de fleste kun tilbyder værelser med fælles badeværelse:

  • Vogar Travel Service - Et gæstehus med rene værelser med basale faciliteter og fælles badeværelser, som ligger en kort gåtur fra søens bred og er et af de billigste i området,
  • Skútustadir Guesthouse - et smukt gæstehus på den sydlige kant af søen med god morgenmad inkluderet og pæne værelser med fælles badeværelser, priser fra 128 eur pr. nat
  • Eldá Guesthouse - et lille gæstehus med rene værelser og fælles badeværelse i centrum af Reykjahlíð by, priser fra 117 eur pr. nat
  • Hlid Bed and Breakfast - et gæstehus i form af to hytter med pæne værelser med eget badeværelse og en stor morgenmad inkluderet, priser fra 147 eur pr. nat

Se derefter efter flere billigere tilbud, herunder klassiske hoteller, i Akureyri, 85 km væk.

Hvordan kommer man dertil?

Mývatn er meget tilgængelig for alle typer biler på Islands hovedringvej, nummer 1, da den ligger lige på den. Der er en grusvej rundt om søen, men den er også farbar for alle køretøjer. Vej 1 bliver vedligeholdt om vinteren, så du kan komme til Mývatn hele året rundt.

Reykjavík ligger 470 km væk, den fjerdestørste by Akureyri med egen lufthavn ligger 85 km væk, og Egilsstaðir, den største by i det østlige Island, også med egen lufthavn, ligger 165 km væk.

Buslinje 56 mellem Akureyri og Egilsstaðir stopper i Reykjahlíð, men kører kun 1-2 gange om dagen, se køreplan.

Attraktioner i nærheden

Det er oplagt at kombinere en tur til Mývatn med et besøg til Islands mest massive vandfald, Dettifoss, eller den dramatisk udseende Ásbyrgi-kløft, for eksempel.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Island.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.