Kort og geografi over Island

Lundefugl med tykke tænder

Leder du efter placeringen af Island på et kort? Find ud af alt det geografiske om Island.

Søg efter indkvartering i Island

Hvor ligger Island?

Island ligger i Atlanterhavet ca. 960 km nordvest for Storbritannien, 500 km sydøst for Grønland og 2.500 km fra Canada.

Island omfatter flere mindre øer, hvoraf Grímsey-øerne og Vestmannaeyjar-øgruppen er af særlig turistmæssig interesse.

Madeira har et areal på 741 kvadratkilometer, og fra vest til øst måler den ca. 400 km, mens den fra nord til syd måler ca. 250 km.

Online kort over Island

Tjek flere kort over Island for nemt at finde ud af, hvor du skal bo, hvor den største koncentration af attraktioner eller vandrestier er.

Geografi

Island ligger på grænsen mellem de europæiske og nordamerikanske tektoniske plader, hvilket er mest tydeligt i Þingvellir, hvor man kan se, hvordan de to tektoniske plader adskiller sig fra hinanden.

Selve øen blev dannet af vulkansk aktivitet på bunden af Atlanterhavet, indtil den fik den form, den har i dag. Vulkansk og geotermisk aktivitet kan ses næsten overalt, uanset om du slentrer langs Reykjaviks opvarmede fortove eller ser en gejser bryde ud fra jorden. Det er ingen overraskelse, at Island har fået tilnavnet 'landet med ild og is'.

Den vestlige del af øen, hvor Reykjavík også ligger, er den tættest befolkede, og 60 % af Islands befolkning bor i selve Reykjavík.

Islands landskab er typisk på den måde, at der næsten ingen skove findes, da de fleste af dem er blevet ryddet i fortiden. I dag arbejdes der på at genplante skov på øen.

Island i tal

I slutningen af dette kapitel præsenterer vi også nogle interessante geografiske data om Island.

  • Det højeste bjerg - Hvannadalshnjúkur (2.110 m over havets overflade)
  • Længste flod - Þjórsá / Thjorsá (230 km)
  • Nabolande - 0 (Island har kun en maritim grænse til Storbritannien, Norge og Danmark)
  • Længde af kystlinje - 6 545 km
Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.