Vejret i Island og bedste rejsetidspunkt

Lundefugl med tykke tænder

Selv om Island ligger tæt på polarcirklen, er klimaet mildt for denne breddegrad. Hovedårsagen til det milde klima er Golfstrømmen, som får temperaturen til at stige til 14 °C fra juni til slutningen af august i den sydvestlige del af øen og holde sig omkring nul om vinteren. Den konstante vind kan dog få det til at virke lidt koldere, end termometeret viser.

På Island kan man ikke se solen ret længe på himlen om vinteren. Men du kan se nordlyset, som normalt er synligt fra oktober til marts. Se kapitlet om tips til observationer:

I begyndelsen af sommeren kan man derimod se midnatssolen gå ned og stå op i det uendelige.

Da vejret i Island kan være farligt, anbefaler vi, at du tjekker safetravel.is for advarsler om farlige fænomener.

Tjek vejrudsigten for Island på den officielle islandske meteorologiske tjenestes hjemmeside en.vedur.is.

Sydvest vs. resten af øen

Island kan inddeles i tre dele alt efter klimatype.

 • Sydvest - på grund af Golfstrømmens indflydelse er vintrene mildere, snedækket er svagere, og somrene er de varmeste på øen med temperaturer, der sjældent overstiger 19 °C. Det regner ofte, men mest i form af regnbyger. Vintertemperaturerne ligger normalt omkring 0 °C. Den sydligste del af øen er den mest solrige. (Vík í Mýrdal) og øgruppen Vestmannaeyjar.
 • Centrum (detislandske højland) - barskt klima med bjerge og vulkaner i 1.000 til 2.000 meters højde, med masser af sne om vinteren og smeltende gletsjere om sommeren. Det centrale Island er normalt helt utilgængeligt og afskåret fra omverdenen hele vinteren; sommeren er kort og varer for det meste fra juni til midten af september.
 • Nord og øst - Klimaet på nord- og østkysten er meget mildere end i midten af øen, men hårdere end i syd og vest. Temperaturerne om vinteren er hårde og kan falde til -25°C, mens somrene er kølige og korte.

Island i løbet af året

Tiderne for solopgang og solnedgang nedenfor er omtrentlige og varierer med op til en halv time mellem den nordlige og sydlige del af Island.

Vejret i januar

Januar er årets koldeste måned med gennemsnitstemperaturer på mellem -3 °C og 3 °C på den sydlige del af øen og -6 °C til 1 °C i nord og øst. Der er stærke vinde, som får temperaturen til at falde markant, og der er ofte kraftig sne i bjergene, med sne regelmæssigt over 500 meter i den sydvestlige del, men ellers falder der ofte regn og sne, og det er ofte helt overskyet i mange dage ad gangen.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 11:30, 10:10
 • Solnedgang (første og sidste dag i måneden) - ca. 15:15, 17:00

Mange af turistattraktionerne i centrum og vest på øen er helt utilgængelige. Det er kun muligt at bevæge sig komfortabelt langs hovedvejene. I den nordlige og centrale del af Island er frostgrader under -15 °C ingen undtagelse.

Vejret i februar

Vejrprognoser i Island er generelt ret udfordrende, og det gælder især i februar, som er en af årets mindst forudsigelige måneder. Det eneste sikre er gennemsnitstemperaturer på omkring -3 °C til 3 °C, hvor det nordlige stadig er omkring 3 grader lavere.

Ellers kan solskin, styrtregn, kraftig sne, frostgrader og temperaturer over frysepunktet, kraftige orkaner og vindstille veksle hurtigt i løbet af dagen. Februar kan kort sagt vise alle aspekter af islandsk vejr, når det er hårdest. På den anden side er det i anden halvdel af februar, at de bedste betingelser for at se nordlys opstår.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 10:10, 9:10
 • Solnedgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 17:00, 18:00

Vejret i marts

Marts er stadig en vintermåned i Island, men med hurtigt stigende antal timer med dagslys. Forvent normale temperaturer mellem -2°C og 4°C, med stærk vind som altid, men ikke så ubehageligt som midt om vinteren.

Vejret skifter hurtigt i løbet af dagen, og der er ofte regn, sne og solskin. Solen står altid lavt i horisonten og skaber et magisk spil af lys og skygge om morgenen og tidligt om aftenen. Isgrotterne i Skaftafell er f.eks. smukke i marts. Begyndelsen af marts er stadig et godt tidspunkt at se det stærke nordlys.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 8:30, 6:40
 • Solnedgang (første og sidste dag i måneden) - ca. 18:30, 20:10

Alle veje inde i landet og de fleste biveje i Vestfjordene er lukket, og hovedvejene kan være isglatte. Marts er en populær måned til skiløb.

Vejret i april

I april kommer gennemsnitstemperaturen i det sydlige Island endelig over frysepunktet og ligger mellem 1°C og 6°C. Der er allerede usædvanligt meget sne i den sydlige del af landet, men den nordlige del og det islandske højland er stadig skjult under høje driver, så de fleste bjergveje er stadig lukkede.

Nedbøren er aftagende og består mest af regn/sne i form af hurtige byger med hyppige solrige "vinduer". Da april ikke længere er nordlys-sæson, og sommeren omvendt langt fra er forbi, er overnatningspriserne blandt årets laveste.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 6:30, 4:50
 • Solnedgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 20:15, 21:45

Vejret i maj

Island i maj er præget af langsomt stigende temperaturer med et dagligt gennemsnit på omkring 6°C, men tocifrede tal bliver mere og mere almindelige i vejrprognoserne. Vejret kan beskrives som "periodevis overskyet, periodevis regnfuldt" ... ligesom enhver anden måned på året. Men faktum er, at de ekstreme vejrforhold aftager i maj, og der forekommer sjældent ekstra kraftige vinde. Heldagsfrost forekommer kun højt oppe i bjergene.

De første campingpladser åbner i maj, og nogle bjergveje åbner i slutningen af måneden. Fra anden halvdel af maj kommer de første blade på træerne, og græsset begynder at blive grønt.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 4:45, 3:00
 • Solnedgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 21:50, 23:30

Fra anden halvdel af maj og fremefter vil du ikke opleve en helt mørk nat i Island, selvom det stadig bliver betydeligt mørkere i mindst 2-3 timer midt på natten.

Vejret i juni

Juni i Island kan beskrives som den første sommermåned. Dagtemperaturerne ligger normalt omkring 13°C, men i syd kan de sjældent nærme sig 20°C. Juni er den mindst regnfulde måned, men chancen for, at der falder et par dråber mindst en gang om dagen, er meget stor, så tag dine jakker med.

Islands landskab er frodigt grønt, sneen forsvinder fra bjergene, og de sidste bjergveje og campingpladser åbner op. Juni er også den mest berømte måned for midnatssolen.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 3:00, 2:00
 • Solnedgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 23:30, 0:15

Da hele Island ligger under polarcirklen, forsvinder den fulde sol altid over horisonten i mindst en time, men hele natten er det lige så lyst som ved en normal solopgang eller solnedgang, og man skal ikke forvente nattemørke eller sågar mørke.

Vejret i juli

Statistisk set er juli den varmeste måned i Island med et gennemsnit på ca. 15 °C, og i ekstreme tilfælde i syd kan temperaturen komme op over 20 °C. Med lejlighedsvise regnbyger og sol, der veksler med skyer en stor del af dagen, er juli en af de bedste måneder at rejse rundt i Island.

Alle veje er åbne, og der er kun sne på de højeste dele af bjergene og gletsjerne. På den anden side er de smeltende gletsjerhuler lukkede og kan være farligt ustabile.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 2:00, 4:15
 • Solnedgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 0:15, 22:30

Selv i juli vil du aldrig opleve en mørk nat, det bliver kun mørkere midt på natten mod slutningen af måneden, men stadig ikke nok til, at du behøver at tænde den udendørs offentlige belysning.

Vejret i august

August kan beskrives som den sidste sommermåned. Temperaturerne ligger stadig på behagelige 14°C, der er stort set ingen sne nogen steder i Island, og den eneste regn er i form af byger. Selv i august er der gode chancer for solrigt vejr i det mindste en del af dagen. I nord og øst kan temperaturen stige til over 18 °C i august.

Men forskellene mellem dag og nat begynder at kunne mærkes, både hvad angår temperaturer og dagslys. Naturen er stadig frodig og grøn. Medmindre det er et gråt vulkansk landskab året rundt.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 4:15, 5:50
 • Solnedgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 22:30, 20:40

Vejret i september

September er den måned, hvor sommersæsonen slutter i Island. Temperaturen falder til 12 °C, men der kommer ikke frost undtagen i de højeste dele af bjergene, og der falder kun sjældent sne om natten. Regnbyger og overskyet himmel bliver hyppigere, men det er sjældent så ubehageligt, at det påvirker ferien væsentligt.

Takket være den varme Golfstrøm holder de relativt høje temperaturer sig indtil slutningen af måneden, men det begynder at blæse kraftigere, så der er brug for varmere tøj. De få træer, der vokser på Island, får smukke efterårsnuancer, men engene forbliver stedsegrønne.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 5:50, 7:20
 • Solnedgang (første og sidste dag i måneden) - ca. 20:40, 19:00

De fleste campingpladser lukker normalt i slutningen af september.

Vejret i oktober

Oktober er den måned, hvor gennemsnitstemperaturen vender tilbage til encifrede tal omkring 8°C, ca. en grad lavere i nord. Der er ofte voldsomme regnskyl, som varer mere end en time, men på den anden side regner det sjældent hele dagen. Sne er stadig en sjælden begivenhed i kystområderne, men i bjergene er det allerede begyndt at sne regelmæssigt, og de første sekundære veje lukker.

Træerne (som regel kun i byerne, da der ikke er nogen på landet) er farverige, og græsset er langsomt ved at blive brunt. I slutningen af måneden er der chance for at se nordlys, men du kan stadig nyde de relativt lange dagtimer.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 7:20, 9:00
 • Solnedgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 19:00, 17:00

Vejret i november

I november er vinteren i Island allerede begyndt at gøre sig gældende. Gennemsnitstemperaturen i syd ligger omkring 0 °C, i nord og øst omkring -1 °C. Det sner oftere og oftere i lavlandet, himlen er overskyet det meste af dagen, og solens stråler når hovedsageligt overfladen på syd- og vestkysten.

November er en af de mest uforudsigelige måneder, vejret skifter meget hurtigt, med kraftig regn efterfulgt af kraftig sne, vind efterfulgt af vindstille og nogle få solstråler.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 9:00, 10:50
 • Solnedgang (første og sidste dag i måneden) - ca. 17:00, 15:30

Vejret i december

December er den mørkeste måned i Island. Gennemsnitstemperaturen er omkring -2 °C og omkring -4 °C i nord. I december sner det allerede regelmæssigt over hele øen, og det er kun i den sydvestlige del omkring Reykjavik, at der af og til kommer en regnbyge.

De lange nætter gør december til en god måned at se nordlys i, men ulempen er den hyppige og lange overskyede himmel, som logisk nok gør det umuligt at se nordlys. Den ideelle aktivitet i december er at udforske gletsjerhuler, som er sikre og stabile på grund af den frosne is.

 • Solopgangstid (første og sidste dag i måneden) - ca. 10:50, 11:30
 • Solnedgang (første og sidste dag i måneden) - ca. 15:30, 15:15

Mange sekundære veje er ufremkommelige, og øens centrum er næsten helt utilgængeligt, ligesom store dele af Vestfjordshalvøen er det.

Tabel over temperaturer i løbet af året

Reykjavik - Varm dine knogler op i de termiske kilder

Måned
Vejret
Luft
januar
sne
2 °C
februar
sne
3 °C
march
regnfuld
3 °C
april
solrig
6 °C
kan
solrig
10 °C
juni
solrig
12 °C
juli
solrig
14 °C
august
solrig
13 °C
september
solrig
11 °C
oktober
regnfuld
7 °C
november
regnfuld
4 °C
december
sne
3 °C

Hvornår skal man gå til Island

De travleste måneder er juni, juli og august, primært på grund af det varmere vejr og de lange dage. De fleste museer, campingpladser og andre turistattraktioner er åbne i sommermånederne. Hvis du vil være mest sikker på mindst et par solskinstimer og rigtig lange, lyse dage, som du kan udnytte til at udforske Islands natur, skal du tage af sted i disse måneder.

Køb rabatbilletter i lavsæsonen

Men hvis dit hovedmål er at se nordlyset eller stå på ski, skal du udelukkende tage til Island om vinteren. Generelt er de bedste betingelser for at se nordlys i november/december og især i februar/marts, når det er mørkt nok, men der er en god chance for, at himlen bryder sammen.

Hvis du tager af sted i november eller december, får du dog ikke meget dagslys. Desuden er der ofte lange dage med overskyet himmel i december og januar, hvilket forpurrer enhver chance for at se nordlyset.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.