Nordlys i Island

Lundefugl med tykke tænder

At se det himmelske farvespil kendt som nordlyset er en livslang drøm for mange rejsende.

Et af de bedste steder at se nordlys er Island. Det ligger lige langt nok mod nord, men samtidig ikke uden for polarcirklen. Hvis du er for langt inde i polarcirklen, vil nordlyset faktisk forsvinde igen.

Kort sagt har Island en ideel beliggenhed og tiltrækker mange turister fra hele Europa på denne tid af året på trods af det barske vintervejr.

I denne artikel vil vi ikke beskrive, hvordan og hvorfor nordlyset opstår, men hvornår og under hvilke forhold man kan se det på Island.

Aurora Borealis' farver

Aurora Borealis er et fantastisk og hver gang unikt fænomen. Nogle gange spreder en stærk grøn farve sig over himlen og står stille i lange minutter, mens andre gange danser nuancer af dyb rød, lilla eller bare en blød grønlig farve vildt på himlen.

Nordlyset er simpelthen forskelligt farvet, forskelligt mættet og forskelligt bevægende hver gang. Faktum er dog, at Island er det sted i Europa, der har det rigeste nordlys, næst efter Norge.

Hvornår skal man tage afsted - de bedste måneder

Succes med at se nordlys afhænger af mange faktorer, hvoraf de fleste er uden for vores kontrol. Den eneste, vi kan påvirke, er at vælge det rigtige tidspunkt at rejse til Island for at se nordlyset.

En vigtig forudsætning for at kunne observere er selvfølgelig mørke. Aurora Borealis er et fænomen, der forekommer året rundt og hele dagen, men det menneskelige øje kan kun se det om natten. Da der ikke er nogen mørk nat i Island om sommeren, er man nødt til at tage af sted om vinteren.

Den første måned, hvor der er en lille chance for at se fænomenet, er sidst i august, mens den sidste måned er sidst i april. Der er dog stadig mere lys end mørke i disse måneder, så chancerne vil stadig være ret små.

Den bedste tid er sidst i oktober/først i november og februar/marts. Mens mørket er størst i slutningen af november og december, er disse måneder også ofte overskyede i lange dage, plus at mørket og de barske forhold (frost, vind, sne) vil gøre din tidsplan for resten af dagen temmelig stram.

I slutningen af februar eller oktober er det derimod mørkt nok om aftenen og natten, og du har også en god chance for klar himmel, plus at du får masser af lys og godt vejr om dagen til at udforske Island.

Faktorer, der påvirker nordlyset

Bortset fra mørket er der andre vigtige faktorer, som påvirker nordlyset:

  • Solaktivitet - tilstrækkelig solaktivitet er afgørende for et stærkt nok nordlys. Dette beskrives af det såkaldte Kp-indeks, som angiver forstyrrelsen af jordens magnetfelt af solvinden, som forårsager nordlyset. Kp-indekset angives på en skala fra 0 (ingen aktivitet) til 9 (intens solstorm). Mens en aktivitet på 3 er tilstrækkelig til at se nordlys på Island, skal aktiviteten være på 7 til 8 for at se dem på det europæiske fastland.
  • Nuværende vejr - den grundlæggende antagelse er klar himmel og ingen skyer i de nedre og mellemste lag (høje skyer er ligegyldige).
  • Lysforurening - Island er med sin eneste større by ideelt placeret til at gøre dette. Hvis der er stærk solaktivitet (Kp-indeks højere end 5), og det er klart, kan du desuden se gløden fra Reykjavik.

Websteder med prognoser for nordlys

Et websted, der er direkte dedikeret til at forudsige nordlyset, vil være en stor hjælp i din nordlysjagt. Den mest enkle side til observation af nordlys i Island er nok det islandske meteorologiske selskabs side en.vedur.is.

Det skyldes, at de tydeligt viser prognosen for lave og mellemhøje skyer, hvilket er afgørende for observationer. På ovenstående hjemmeside indikerer den grønne farve overskyet himmel, mens den hvide farve indikerer klar himmel.

I øverste højre hjørne kan du se prognosen for Kp-indekset i gennemsnit over hele dagen (Kp-indekset kan variere betydeligt selv inden for den samme dag). Hvis det er højere end 3, er der gode chancer for at se nordlyset, og hvis det er højere end 5, er du næsten sikker på at se det. Selvfølgelig, hvis det er klart og mørkt.

Hvor skal man tage hen i Island?

Mange rejsende spørger, hvor det helt specifikke og "eneste sande" sted er, hvor man kan se nordlyset. Det er enkelt: Der er ikke noget bestemt sted. Du skal være fleksibel nok til at være forberedt på en biltur på flere hundrede kilometer i klart vejr.

Kort sagt, hvis solaktiviteten er høj nok (3 eller mere), er det vigtigste en klar himmel, som kun kan være over en lille del af øen. Meget generelt er der en lidt bedre chance for klart vejr i de vestlige og nordvestlige dele af Island, hvor der også er absolut minimal lysforurening. Men som nævnt kan man se nordlyset fra Reykjavik under klar himmel.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.