Hvad skal man lave i Island

Lundefugl med tykke tænder

Uanset om du tilbringer en uge eller en måned i Island, vil du altid føle, at det ikke er nok. Island er et paradis for rejsende, der gerne vil ud på eventyr eller nyde den smukke natur. Uanset årsagen til dit besøg er følgende ture eller aktiviteter absolut værd at tage med.

Søg efter indkvartering i Island

Isklatring

Island er kendt som "landet med ild og is", og det er isen, der er repræsenteret af 13 gletsjere, hvor Vatnajökull er den største i Europa med sine 8.300 kvadratkilometer. De mange gletsjerafløb, der løber ned i lettilgængelige dale, byder på en af Islands mest populære aktiviteter: gletsjervandring.

Man må ikke gå direkte ind på gletsjeren uden en guide, og det er faktisk en fordel. Du behøver ikke at have nogen tidligere erfaring med gletsjerklatring. Det er ikke så fysisk krævende at gå på en gletsjer, og man behøver ingen bjergbestigningsfærdigheder.

Den mest populære gletsjer er den meget besøgte Skaftafell eller Sólheimajökull, som er den gletsjer, der ligger tættest på Reykjavík.

Priser og udflugter

Priserne for organiserede ture ligger mellem 14.000 og 20.000 isk, og du kan normalt forvente en 3-4 timers gåtur på gletsjeren, nogle gange suppleret med et besøg i en gletsjerhule. De billigere ture starter direkte under gletsjeren og involverer kørsel til stedet, mens de dyrere inkluderer en bustur til/fra Reykjavik.

Eksempler på bureauer:

Varme kilder, geotermiske laguner og svømmebassiner

I Island møder du geotermisk aktivitet overalt, uanset om du tager et brusebad eller vil tage en dukkert i en naturlig varm kilde. Efter en hård vandring er der ikke noget bedre end at være ude i den friske luft, bade i det varme vand og bare slappe af.

Det ved islændingene godt, så de stiller mange geotermiske kilder til rådighed for turisterne, og de findes både i de store byer og i de mest afsidesliggende landsbyer. Hvis du vil have en snak med de lokale, skal du sørge for at gå til en af poolerne. Og du vil blive overrasket over, hvor lidt du skal betale for at komme ind i en pool.

De mest berømte termiske bade:

Den sidste og billigste mulighed er at finde en naturlig geotermisk sø, som f.eks. ligger i Landmannalaugar, og du vil helt sikkert få en stor oplevelse, og det er helt gratis.

Der findes mange små spa-steder, f.eks. på Reykjanes-halvøen mellem Reykjavík og Keflavík Lufthavn.

Vandreture

For mange rejsende er de utallige korte og flerdages vandreture Islands hovedattraktion. Hvis du tager på en trekkingtur, kan du forvente, at landskabet ændrer sig for øjnene af dig i løbet af få timer.

En af de bedste og mest berømte vandreture er den 55 km lange Laugavegur, som fører dig gennem Regnbuebjergene, indtil du når Thors Dal eller Þórsmörk. Du kan forlænge dette trek med et par dage ved at starte fra Skógar og gå 23 km mellem gletsjere. Du finder også masser af vandreture i Vestfjordene, som ikke er så kendte, så du vil møde langt færre rejsende her.

Vandrestier, lange og korte, udfordrende og lette, men du kan gå dem bogstaveligt talt alle steder i Island. De fleste ruter er i det mindste afmærket, men du bør altid tage højde for, at du befinder dig i et barskt arktisk miljø, hvor temperaturen selv midt på sommeren kan falde til under 5 °C.

Et af de mest populære vandresteder er helt sikkert Regnbuefjeldene i Landmannalaugar.

Udsigt til nordlys

Aurora borealis kan ofte ses i Island fra september til april, de måneder, hvor det er mørkest. Hvis vejret er godt, og himlen er klar, er der en god chance for, at du kan se Aurora Borealis. Det er også muligt at se nordlys i Reykjavik, men lysstyrken vil være meget begrænset på grund af de mange lys, så det er værd at vove sig uden for Reykjavik, og du behøver ikke at rejse så langt.

Se den mere detaljerede artikel Aurora Borealis i Island for at få detaljerede oplysninger, tips om websteder med nordlysudsigter og meget mere.

Hvalsafari

Du behøver ikke at være "hvalentusiast" for at sætte pris på en bådtur for at se disse bemærkelsesværdige pattedyr. Du kan få øje på en spækhugger, finhvaler eller pukkelhvaler samt utallige mindre hvalarter som marsvin, grønlandshvaler eller kaskelothvaler.

Island er en af de destinationer i verden, hvor der er størst sandsynlighed for at se hvaler. Bådbesætningerne er erfarne, de kender de rigtige steder at gå hen, og hvordan man skal opføre sig, hvis der dukker en hval op. Desuden varer turene længe nok (normalt 2-4 timer) til, at chancerne er virkelig store. Du skal tage højde for muligt dårligt vejr og mulig aflysning af allerede købte ture.

Hvornår er det bedst at se hvaler?

Når det gælder hyppigheden af hvalobservationer, er der ikke stor forskel på sommer og vinter. Forholdene er dog klart bedre om sommeren, når der er længere dage, roligere vejr og mindre oprørt hav, hvilket bidrager til meget større synlighed og øger den procentvise chance for at se en hval betydeligt.

Hvor er de bedste forhold?

Der er fire primære steder at tage på hvalsafari i Island. Alle har en stor sandsynlighed for at se en hval, og alle har deres fordele og ulemper.

 • Húsavík - det nordlige Island, det største antal hvalarter fra små til de største pukkelhvaler, af og til ses en spækhugger. Húsavík har den største procentvise chance for at se en stor hval - op til 97%.
 • Reykjavík - det mest tilgængelige sted lige i hovedstaden, du vil næsten helt sikkert se delfiner her, og finhvaler er der også mange af. Chancen for at se en hval er lidt lavere på grund af den relativt store bådtrafik, men stadig over 85 %.
 • Grundafjörður - i de smukke omgivelser på Snaefellsnes-halvøen er der størst chance for at se spækhuggere, kaskelothvaler og grønlandshvaler.
 • Akureyri - der er en tilsvarende høj artsdiversitet som i Húsavík, men det er sandsynligt, at mens du i Akureyri vil se 1-2 gange så mange store hvaler i løbet af turen, kan det i Húsavík være dobbelt så mange.

Hvor meget koster turene, og hvem arrangerer dem?

Der er mange virksomheder, der tilbyder dagsture for at se hvaler. Priserne varierer afhængigt af turens længde, programmet og stedet, men ligger generelt mellem 11.000 isk og 18.000 isk for 3-4 timer. Se eksempler på bureauer i hver by:

Kongeriget af vandfald

Der findes kun få lande i verden med en så tæt koncentration af vandfald. Island er bogstaveligt talt et kongerige af vandfald, du kan tælle tusinder og titusinder af vandfald, og du finder dem bogstaveligt talt på hvert et hjørne, i hvert et hjørne af Island.

TOP 7 af de smukkeste vandfald i Island

 1. Dynjandi - et lidt glemt vandfald, der består af 7 kaskader og falder fra 150 meters højde, og som ligger i et afsides område af Vestfjordene.
 2. Seljalandsfoss - et af de mest berømte vandfald i verden, som kan ses bagfra takket være udhænget, især populært ved solnedgang
 3. Skógafoss - et let tilgængeligt monumentalt, smukt lige og bredt vandfald på Ringvejen
 4. Gullfoss - det mest besøgte "dobbeltkaskade"-vandfald og en del af Den Gyldne Cirkel
 5. Glymur - Islands næsthøjeste vandfald på 198 meter, der falder ned i en fotogen, smal kløft
 6. Dettifoss - det næstmest massive vandfald målt på vandgennemstrømning i hele Europa
 7. Hraunfossar - lavavandfald, der gennemtrænger porøs jord og er flere hundrede meter brede

Islandske strande

Med en gennemsnitstemperatur på omkring 4°C til 11°C er havet i Island ikke rigtig egnet til at svømme i, men strandene er en af de mest populære turistattraktioner. De skaber nogle af de smukkeste og mest eksotiske landskaber. Her finder du vilde sorte vulkanstrande med basaltklipper, blandt de smukkeste er Reynisfjara, som ofte er med på listerne over de smukkeste strande i verden.

Man må heller ikke gå glip af Diamond Beach ved Jökulsárlón-gletsjerlagunen, der er oversået med isskosser, som giver indtryk af hundredvis af diamanter.

Ud over de sorte strande finder du dog også den gyldne, brede strand i Breiðavík i de vestlige fjorde og, kun få kilometer væk, det gyldne og nogle gange rødlige sand i Rauðisandur.

Vandring i fjordene

IsærNorge er berømt for sine fjorde, men i Island kan du også nyde havets udløbere, der strækker sig dybt ind i landet, flankeret af majestætiske og stille, nøgne bjerge med smukke udsigter. Der er to store fjordområder i Island, som ligger i hver sin ende af øen.

Mens Vestfjordene er et afsidesliggende, barskt landskab med absolut uberørte landskaber, talrige fuglekolonier og ofte kun grusveje, der kun er tilgængelige om sommeren, er Østfjordene omkring byen Seyðisfjörður perfekt tilgængelige via hovedvej nummer 1 "Ringvejen", som er farbar hele året rundt.

Køretur rundt i landet

Der går kun én vej rundt om Island, det er svært at komme ind til centrum, og offentlig transport er ikke særlig udbredt, så en rundtur i Island er næsten en nødvendighed. Du har 8 dage til at nå frem, men du kan sprede det ud over tre uger. Der er masser at beundre undervejs.

For mere information om de forskellige bilture i Island, se det mere omfattende kapitel Rejseplaner eller Tips til rejser.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.