Ásbyrgi

Asbyrgi

Den monumentalt brede Ásbyrgi-kløft er et af de smukkeste og mest interessante steder i det østlige Island. Da den ikke ligger på hovedringvejen, er den ikke så velbesøgt, hvilket betyder, at du ofte vil være helt alene her.

Sammenlign priser på biludlejning - Island

En bred dal med en 100 meter høj klippe

Ásbyrgi Canyon måler mere end 1 km på det bredeste sted, så med en længde på 3,5 km ligner den ved første øjekast mere en stor slette end en kløft. En stor del af kløften er dækket af birkeskov, hvilket er meget sjældent i Island.

Dalen blev dannet i løbet af få dage af massive oversvømmelser fra den pludselige afsmeltning af Vatnajökull-gletsjeren forårsaget af vulkanudbrud for omkring 10.000 år siden.

Helt ude i kanten af dalen kommer man til en 100 meter høj, næsten vinkelret klippe med en lille sø. Slutningen af kløften er hesteskoformet, hvilket har givet anledning til en alternativ legende om skabelsen af Ásbyrgi. Ifølge denne legende er hele dalen blot et aftryk af hesteskoen fra guden Odins ottebenede hest.

Søg efter overnatning - Akureyri

Hvordan kommer man dertil?

Kanten af Ásbyrgi ligger lige ved asfaltvej 85 i den nordligste del af Island, ca. 155 km fra byen Akureyri. Det er dog muligt at køre stort set hele vejen ind i kløften på den støvede, men velholdte vej 861.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Island.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.