Dettifoss

Dettifoss

Dettifoss-vandfaldet betragtes ofte som det mest massive vandfald i Europa med hensyn til massestrøm, men med en strømningshastighed på omkring 200 til 500 kubikmeter pr. sekund er det det næstmest massive efter Rhinfaldet i Schweiz.

Sammenlign priser på biludlejning i Island

Dettifoss ligger ved Islands næstlængste flod, Jökulsá á Fjöllum, som flyder gennem basaltkløfter og nøgent landskab. Vandfaldet skammer sig ikke over sin størrelse: Det er over 100 meter bredt, og vandet falder til en dybde på 44 meter.

Lidt under 1,5 km opstrøms på vandrestien støder man på et andet, meget mindre, men stadig smukt vandfald, Selfoss. På den anden side, 2,5 km nedstrøms, støder du på det smukke Hafragilsfoss-vandfald.

Hvordan kommer man derhen?

For at komme til Dettifoss-vandfaldet skal du tage til det afsidesliggende landskab i det nordøstlige Island, som ligger nær den populære turistsø Mývatn og ca. 538 km fra Reykjavik (rutekort: google.com/maps).

Der er gode grusveje på begge sider af Jökulsá á Fjöllum-floden, men da man ikke kan krydse floden i nærheden, skal man allerede ved hovedvej 1 (ca. 35 km fra Dettifoss) beslutte sig for, hvilken side af vandfaldet man vil besøge.

Vestsiden er mere populær, fordi vandfaldet ligger lige overfor dig. Du skal dog regne med, at der kommer et massivt vandfald lige mod vest. For at komme hertil skal du tage vejnummer 862 (kort: google.com/maps), og du skal gå ca. 1 km fra parkeringspladsen.

Østsiden er mere adrenalinpumpende, da du praktisk talt kan komme helt op til den ubeskyttede side af vandfaldet, hvilket er meget farligt. Til gengæld kan du nyde udsigten til den dybe kløft, og du vil ikke få dit udsyn blokeret så meget af det splintrende vand. For at komme hertil skal du tage vejnummer 864 (kort: google.com/maps) og derefter gå igen i ca. 1 km.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Island.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.