Askja

Askja

Stratovulkanen Askja ligger midt i det islandske højland og er en massiv vulkan med et mere end 4 km bredt krater, som blev dannet ved et stort udbrud i 1875. Askja ligger 1.516 meter over havets overflade og tiltrækker besøgende til den 11 kvadratkilometer store Öskjuvatn-sø med sit turkisfarvede vand samt et helt øde landskab uden tegn på civilisation.

Sammenlign priser på 4x4-biler i Island

Askja-vulkanen er en af Islands kraftigste vulkaner, hvor det sidste udbrud blev registreret i 1961, og dens dannelse skyldes spredningen af lithosfæreplader med en hastighed på 2 cm om året.

Månelandskabet

Området omkring Askja er et af de mest øde og afsidesliggende områder på Island. Det golde, monotone landskab med kun nuancer af grå, brun og sort minder mere end noget andet sted om landskabet på månen. Det monotone, men ekstremt smukke landskab tager dig med til en eksotisk natur, som du ikke finder på det europæiske kontinent.

Vulkanske ørkener afbrydes af talrige gletsjerfloder og hundredvis af mindre og større bjergtoppe eller gletsjere.

Det er ikke tilfældigt, at landskabet omkring Askja-vulkanen blev valgt af NASA til geologisk træning af astronauter før deres rejse til Månen.

Hvordan kommer man dertil?

Askja er kun tilgængelig med 4x4 terrængående køretøjer med højt chassis, og der er kun en grusvej med mange vadesteder. Lige under Askja ligger vejen F910, som fører væk fra vejen F88. Denne forbindes derefter med hovedringvej nummer 1.

Afstanden fra Reykjavik er 603 km, og du kan finde et detaljeret kort over ruten her. Vejene er kun farbare for terrængående køretøjer et par måneder om året fra omkring begyndelsen af juni til midten af september, hvorefter de forsvinder under et lag af sne og is.

Fra parkeringspladsen for enden af vejen fører en ca. 2,5 km lang vandresti til kraterkanten og til søen Öskjuvatn (se: rutekort).

Overnatning

På grund af Askjas afsides beliggenhed er det svært at køre hertil fra nogen større by i Island. Forholdene er barske selv om sommeren, primært på grund af vinden, så camping er heller ikke den bedste løsning.

Nærmeste Grímstunga Guesthouse finder du i krydset mellem Route 1 og F88 i form af en smuk gård på landet. Se efter mange flere gæstehuse og hoteller i det velkendte område omkring søen Mývatn, ca. 140 km fra Askja.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Island.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.