Skaftafell

Skaftafell

Den tidligere Skaftafell Nationalpark, som nu er en del af den store Vatnajökull Nationalpark, er et af Islands smukkeste bjerg- og gletsjerområder.

Sammenlign priser på biludlejning i Island

Det vidtstrakte landskab med bjergenge, spidse tinder og store permanente gletsjere minder til tider om Alperne, men af og til støder du på typisk islandske basaltklipper eller vandfald undervejs, som ikke lader dig i tvivl om, at du er langt fra det kontinentale Europa.

Skaftafell er det perfekte sted til en afslappende vandretur i bjergene med masser af korte og meget lette stier, men du kan også tage på eventyr i isgrotterne eller gå direkte på gletsjeren.

Hele Vatnajökull Nationalpark er på UNESCO's verdensarvsliste. Området er unikt i det sydlige Island på grund af det store antal solskinsdage.

Entréer og åbningstider

Skaftafell eller Vatnajökull Nationalpark opkræver altid fuld entré for at komme ind i det beskyttede område, uanset hvor mange personer der er i bilen. For en klassisk bil betaler du 750 isk.

Du kan købe en billet online på parkens officielle hjemmeside: parka.is/pay/skaftafell. Den gælder altid for en kalenderdag, og du kan bruge alle de offentlige stier i nationalparken, som du ikke behøver en guide til.

Hvis du vil slå lejr i dit eget telt ved besøgscentret, skal du betale 250 isk.

Skaftafell-området er åbent året rundt, og du kan vandre på stierne 24 timer i døgnet på eget ansvar. Besøgscentret er åbent kl. 9.00-16.30. Om vinteren og på hverdage er der kun åbent til kl. 15.30 og uden for weekenden, se den officielle hjemmeside: vatnajokulsthjodgardur.is.

Vandring i Skaftafell

Området er bogstaveligt talt gennemkrydset af afmærkede vandrestier, som alle besøgende skal følge. Der er virkelig noget for enhver smag. Der er korte stier på op til 4 km på mere eller mindre fladt terræn, som fører dig til et betagende udsigtspunkt, hvorfra du kan se Skaftafselljökull-gletsjerens mægtige "flow", samt lange, udfordrende stier på over 15 km, som fører dig ind i hjertet af bjergene, til søer og vandfald.

Populære er de meget lette ruter til Svartifoss-vandfaldene, som er blandt de mest berømte i Island.

Skaftafells isgrotter og gletsjervandring

Et af de mest magiske steder er helt sikkert Skaftafell Blue Ice Caves. Disse smukke naturlige templer dannes om sommeren, når gletsjeren smelter, vandet baner sig vej gennem isen, og når den begynder at fryse sidst på sommeren, dannes der krystallinske blå eller grønlige isvægge, tunneler og sprækker.

Stierne til isgrotterne fører altid direkte over hovedfeltet på Skaftafellsjökull-gletsjeren, som er en del af Vatnajökull, den største gletsjer i Europa.

De fleste af gletsjerhulerne er kun tilgængelige om vinteren, når de er stabile, og der ikke er fare for, at store, tunge isklumper bryder af.

Grotterne og selve gletsjeren er kun tilgængelige med en guide på organiserede, guidede ture. Alt udstyr, tøj, støvler og hjelme bliver lejet. Selv om selve turen til grotterne ikke kræver særlige klatrefærdigheder, er den ret fysisk krævende på grund af det vanskelige terræn og vandring på is og klipper.

Ture til gletsjerhulerne og selve gletsjeren arrangeres af flere rejsebureauer, hvor Skaftafell er et af de største, der tilbyder ture som den følgende:

Skaftafell Overnatning

Lige ved siden af besøgscentret ligger en stor campingplads med plads til op til flere hundrede telte. Der er rindende varmt og koldt vand, brusere, toiletter og vaskefaciliteter. Der er også en restaurant og café, som er åben før dagtimerne i det nærliggende besøgscenter. Prisen for at leje en teltplads for en nat er 250 isk.

Hvis du foretrækker at bo på et traditionelt hotel, finder du ca. 1 km fra besøgscentret lige ved hovedvejen 3* Hotel Skaftafell med eget badeværelse og en god morgenmad inkluderet.

Se overnatningsmuligheder - Vatnajökull

Hvordan kommer man dertil?

Skaftafell ligger lige ved hovedringvej nummer 1 og er tilgængelig med almindelige biler hele året rundt. Det ligger 326 km fra Reykjavík.

Buslinje 51 stopper kun ved Skaftafell en gang om dagen og kører kun til både Vík og Myrdal.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Island.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.