Paphos

Paphos

Den største by og feriested i det vestlige Cypern, Paphos (stavet på græsk som Pafos) er et af de to vigtigste afgangssteder sammen med Larnaca takket være sin internationale lufthavn, Paphos PFO.

Hoteller og indkvartering - Paphos

Byen er på UNESCO's verdensarvsliste takket være sine rige fortidsminder, men strand- og badeentusiaster kan også glæde sig. Faktisk er Paphos og omegn en af de bedste stranddestinationer på Cypern.

Strande og svømning

Da Paphos' historiske centrum ligger ca. 1 km fra havet, kan du få en vidunderlig svømmeoplevelse næsten lige i byen med den naturlige baggrund i den barske, meget stenede kystlinje, uden storbyens stress og jag, som bogstaveligt talt er lige rundt om hjørnet. Blandt de bedste strande i byen er:

 • Venus Beach - En smuk naturstrand med en stenet kystlinje, men selve stranden er dækket af fint, gyldent sand. Det tilstødende resort tilbyder også udlejning af solsenge og parasoller til offentligheden. Strandens merværdi er det turkisblå vand og de fredelige omgivelser (beliggenhed på google.com/maps). Bus 615 kører hertil.
 • Lighthouse Beach - Den afsondrede, rummelige strand med fint hvidt sand i udkanten af byen nær fyrtårnet er ideel til at se solnedgange og en stille dag ved havet (placering på google.com/maps). Bus 615 kører hertil.
 • Kato Paphos - Den sydlige del af byen, kendt som Kato Paphos, er et knudepunkt for større hoteller og resorts og små bystrande adskilt af stenbroer. Nogle strande er dækket af fint, lyst sand, andre er kunstigt bygget på betonoverflader og skygget af palmer. Feriestedet Kato Paphos er ideelt for dem, der elsker dag- og natteliv (beliggenheden på google.com/maps). De fleste buslinjer med offentlig transport passerer gennem Kato Papshos.
 • Geroskipou Beach - Paphos' sydligste strand er også en af de længste og er helt offentlig. Der er ingen afmærkede områder til hoteller som på de ovenstående strande (placering på google.com/maps). Busserne 606 og 611 kører her

Andre meget kendte strande ligger ikke langt uden for bygrænsen, og vi har udarbejdet separate miniguider til dem: stranden Coral Bay og stranden Petra tou Romiou.

Seværdigheder og attraktioner

Langt de vigtigste seværdigheder på hele Cypern, som Paphos er optaget på UNESCO's verdensarvsliste for, er de mange og velbevarede rester af det antikke Grækenland, som vi også har lavet en særlig miniguide til:

 • Nea Pafos - De arkæologiske steder i hele den antikke by
 • Tombs of the Kings - gravsteder udhugget i klippen, som hovedsageligt blev brugt i den hellenistiske og romanske periode

Andre vigtige monumenter i Paphos omfatter:

 • Den venetianske fæstning - et middelalderslot, der beskytter indsejlingen til havnen, oprindeligt byzantinsk, senere genopbygget i det 16. århundrede under den venetianske republik, indgang for 2,50 eur
 • Agioi Anargyroi-kirken - den største kirke i Paphos og et vigtigt vartegn for byen, bygget i en smuk byzantinsk stil og fra 1649, gratis adgang
 • Det græsk-romerske teater - et amfiteater mellem havnen og Agioi Anargyroi-kirken, gratis adgang

Overnatning Paphos

Byen Paphos har nok den største koncentration af overnatningsmuligheder på hele Cypern. Private lejligheder kan i lavsæsonen købes fra 35 euro pr. nat for 2, mens klassiske hoteller koster fra ca. 45 euro. I højsæsonen stiger priserne med op til 50 %.

Paphos er også hjemsted for det største antal strandresorts og luksushoteller på Cypern, hvor priserne pr. nat i et dobbeltværelse starter fra omkring 125 euro om sommeren.

Transport

Offentlig transport i Paphos varetages af omkring 15 hyppige linjer fra transportselskabet OSYPA.

En enkeltbillet koster 2 euro, en natbillet koster 3 euro, og en dagsbillet koster 6,50 euro. Du kan købe en billet kontant hos chaufføren eller med kort i billetkontoret på busstationen ved havnen (Harbour) eller på de to hovedstationer i centrum (Market og Karavella).

De travleste linjer kører en gang hvert 10.-20. minut. Du vil hovedsageligt bruge følgende tjenester:

 • Havn - centrum: linje 603 (længere rute - ca. 15 minutter), 610, 618 (kortere ruter - ca. 10 minutter)
 • Havn - Kongernes Grave - Coral Bay: 615
 • Havn - Kato Paphos-strande - Geroskipou-strande: 606, 611
 • Centrum - Kato Paphos-strande - Geroskipou-strande: 601,

Her kan man også købe en dagsbillet til 15 euro til alle offentlige busser på Cypern, også langdistancebusser.

Intercitybusserne er nemme at finde rundt i. Den offentlige service her drives af et enkelt selskab, InterCity Buses, med sine grønne busser. Følgende ruter kører fra Laranka:

Hovedbusstationen i Karavella ligger på dette sted (placering på en.mapy.cz).

Detaljerede oplysninger om busser og biludlejning kan findes i kapitlet Transport på Cypern.

Parkering i Paphos er relativt problemfrit. Der er mange gratis parkeringspladser i byen i nærheden af store seværdigheder, hvor det er bedst at stoppe. På den anden side anbefaler vi ikke, at man parkerer på gaden regelmæssigt.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Cypern.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.