Turistvisum til Cypern

Cypern

Hvilke rejsedokumenter skal jeg bruge for at rejse til Cypern? Og kan jeg krydse grænsen mellem Republikken Cypern og Nordcypern?

ID-kort eller pas?

Hvis du rejser til Republikken Cypern (også kaldet "det græske Cypern" eller "det sydlige Cypern"), behøver du ikke noget pas, hvis du er EU-borger.

Søg efter indkvartering på Cypern

Cypern på ID

Dette afsnit gælder kun for indbyggere i EU.

Hvis du ankommer til lufthavnen i Larnaca eller Paphos, rejser du inden for EU og behøver kun et gyldigt ID-kort for at rejse. Du kan kun rejse til Cypern med et ID-kort, men du kan selvfølgelig også rejse med et pas.

Hvis de beder dig om et "Passport" på hotellet eller i lufthavnen, mener de et rejsedokument generelt, så det er ligegyldigt, om du rent faktisk fremviser et pas eller bare et ID-kort.

Et gyldigt pas eller ID-kort er tilstrækkeligt under hele dit ophold på Cypern. Det er ikke nødvendigt, at gyldigheden strækker sig ud over rejsedatoen, som det er normalt i nogle ikke-europæiske lande.

Krydsning mellem Cypern og Nordcypern

Hvis du skal krydse landegrænsen mellem Cypern og den tyrkiske republik Nordcypern, skal du bruge et pas.

Selvom de officielle hjemmesider for udenrigsministerierne hævder, at et ID-kort er tilstrækkeligt til at krydse grænsen mellem Cypern og Nordcypern, er virkeligheden en anden, og det afhænger altid af den enkelte embedsmand på stedet. I de fleste tilfælde tillader de ikke nogen at krydse grænsen uden et pas.

Hvis du ankommer direkte til Nordcypern med fly, er du underlagt betingelserne for indrejse i Tyrkiet, dvs. at et pas også er nødvendigt, og du får ikke lov til at gå om bord på flyet med et ID-kort.

Er det muligt at ankomme til en del af Cypern og rejse fra en anden?

1. Ankomst til Nordcypern -> afrejse fra Sydcypern

Denne mulighed er den mindst acceptable og kan udsætte dig for problemer, når du rejser fra lufthavnene i Larnaca eller Paphos på Cypern. De tyrkisk-cypriotiske myndigheder anerkender ikke Den Tyrkiske Republik Nordcypern, og derfor betragtes det som ulovligt at rejse ind i Cypern via Ercan lufthavn.

Du kan derfor blive afhørt ved afrejse fra det "sydlige" Cypern og i ekstreme tilfælde blive nægtet adgang til transitzonen. Du vil så være tvunget til at vende tilbage til Nordcypern og rejse på andre måder.

Alle EU-borgere er underlagt paskontrol på Cypern, da Cypern ikke er en del af Schengen-området.

2. Ankomst til "Sydcypern -> afrejse fra Nordcypern

Den omvendte rejse er mulig uden større problemer. Selv om den tyrkiske republik Nordcypern ikke anerkender Republikken Cypern, tillader den udenlandske besøgende at forlade Nordcypern via Ercan lufthavn eller havne, selv om man kommer ind på øen via de "sydcypriotiske" lufthavne i Larnaca eller Paphos.

3. Ankomst og afrejse til/fra Nordcypern

I dette tilfælde er det muligt at besøge Republikken Cypern uden problemer, hvis du er EU-borger. Det er muligt at krydse grænsen i begge retninger, og hvis dit ankomst- og afgangssted er Ercan Lufthavn på Nordcypern, kan du besøge det "sydlige" Cypern i et hvilket som helst tidsrum.

Grænseovergange

Der er i øjeblikket 9 checkpoints, hvor man kan krydse grænsen mellem Cypern og Nordcypern. Alle er åbne 24 timer i døgnet, og alle kan bruges uden begrænsninger af alle indehavere af europæiske pas og lande, som Cypern har visumfri rejse med.

For en detaljeret liste over grænseovergangssteder og en detaljeret beskrivelse af, hvordan man krydser grænsen, se guiden til Nordcypern.

Indrejse til britisk-cypriotiske områder

Når du ser på kortet, vil du bemærke to andre områder ud over den tyrkiske republik Nordcypern, som ikke kontrolleres af Republikken Cypern.

Det er de britiske oversøiske territorier Akrotiri (vest for Limassol) og Dekelia (øst for Larnaca).

Storbritannien har beholdt disse territorier efter en gensidig og stadig gyldig aftale med Republikken Cypern og har aktive militærbaser i begge.

Der løber dog normale veje og motorveje gennem både Akrotiri og Dekelia, og der er normale cypriotiske landsbyer. Selvom områderne hører under den britiske krone, gælder cypriotisk lov til dels her, man betaler i euro, og man ringer til det cypriotiske politi eller ambulancetjeneste, hvis man har problemer (f.eks. trafikulykker eller skader).

Der er ingen restriktioner for indrejse/indrejse til britiske territorier og ofte ingen skiltning. Du kommer ikke igennem nogen paskontrol.

Toldbestemmelser

Du kan toldfrit indføre 800 cigaretter, 50 cigarer eller 1 kg tobak, 10 liter spiritus, 90 liter vin og 110 liter øl, hvis du rejser til Cypern fra EU-territorium, ellers er grænserne reduceret med en fjerdedel.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.