Nicosia

Nikos

Nicosia, Cyperns - eller rettere begge cyprioters - hovedstad, er den største og vigtigste by på øen. Den ligger i den centrale del af Cypern, og ligesom hele øen er Nicosia delt i midten af den demilitariserede zone i en græsk og en tyrkisk del.

Hoteller og indkvartering - Nicosia

På Cypern er det græske navn for byen Lefkosia.

Seværdigheder og attraktioner

Den græske del af Nicosia er et sted, der summer af liv, og i de snoede gader i det historiske centrum er det let at fare vild i virvaret af bygninger fra den gamle venetianske republik, kolonitiden under det britiske imperium og det 20. århundredes pulserende byggeudvikling. Blandt de bedst bevarede monumenter i Nicosia er:

  • De venetianske mure - hele det historiske centrum var omgivet af massive mure, der dannede en regelmæssig tolvkantet trekant. Den blev bygget i det 16. århundrede, og dele af murene er stadig bevaret mange steder. Murens linje kan tydeligt ses på f.eks. en.mapy.cz (grå stiplet linje).
  • Famagusta Gate - Hovedindgangen gennem murene ind til byens centrum er også et af de bedst bevarede monumenter fra den venetianske æra (fra 1567). Famagusta Gate ligger i den østlige udkant af centrum og huser i dag et informationscenter.
  • Ledra Street - Glem ikke at gå en tur ned ad Ledra Street, som har en unik atmosfære. Når du har gået hele gaden igennem, kommer du til grænsen, som fører dig til den tyrkiske del.
  • John'sCathedral - er den vigtigste græsk-katolske kirke i Nicosia. Den kan dateres tilbage til det 14. århundrede, men blev fuldstændig genopbygget i 1662. Kirken har et subtilt indtryk, og hvis man går forbi, imponerer den ikke ved første øjekast, selv ikke med sin størrelse. Det mest interessante er katedralens rigt udsmykkede indre.
  • Microbrewery - Øl-elskere bør helt sikkert besøge denne ekstraordinære ølhal, som ligger i kort afstand fra den tyrkiske grænse. Øllet brygges lige her, så du behøver ikke at bekymre dig om kvalitet og friskhed. Bryggeriets ejere har studeret hele bryggeprocessen i Tjekkiet. Øllet er uden sammenligning det bedste i hele Nicosia. Du kan finde flere oplysninger på den officielle hjemmeside.

Ledras grænseovergang

I Nicosia finder du to grænseovergange til den ikke-anerkendte tyrkiske republik Nordcypern og den tyrkiske del af byen. Rejsende fra alle lande skal have et pas for at krydse grænsen.

Der er en hovedgrænseovergang for fodgængere lige i centrum i et distrikt, der hedder Ledras. Den ligger på den vigtigste fodgængerzone i Ledras Street på præcis dette sted (placering på en.mapy.cz), og det er problemfrit at krydse grænsen her i begge retninger. Ventetiden i spidsbelastningsperioder er ikke mere end 30 minutter.

Den anden grænseovergang er kun for biler og ligger i udkanten af Nicosia (placering på en.mapy.cz). Du kan f.eks. krydse den med taxa.

Overnatning

Du kan tage en dagstur til Nicosia fra havet, men hvis du virkelig vil suge den særlige atmosfære i den delte by til dig, anbefaler vi, at du bliver her i mindst 1 nat. Overnatningspriserne her er lidt lavere end ved kysten, og selv om sommeren kan du finde masser af tilbud til 65 euro.

Tip! Hvis du ikke tager til Nicosia i lejebil, anbefaler vi, at du bor i den tyrkiske del af byen, hvor det er op til 20 % billigere at bo på meget bedre hoteller.

Hoteller og indkvartering Nicosia - græsk del

Hoteller og indkvartering Nicosia - tyrkisk del

Transport

Hvis du tager til Nicosia i lejebil, er det ikke værd at lede efter gratis parkering på gaderne, som normalt er ret travle, og hvor der er få parkeringspladser. Vi anbefaler at bruge en af de betalte parkeringspladser, der ligger rundt om det historiske centrum, og du kan finde en liste på byens officielle hjemmeside. Den grundlæggende enhed for parkering er 2 timer, som du betaler omkring 2,50 euro for.

Den centrale busstation ligger ved den gamle bys mure på Dionysiou Solomou-pladsen (placering på en.mapy.cz). Det er her, alle intercity-ruter fra Nicosia starter og slutter.

Undtagelsen er Kapnos Airport Shuttle-linjen, der kører fra Larnaca Lufthavn. Disse busser har endestation på stationen i det sydlige Nicosia (placering på en.mapy.cz), hvorfra man kan komme ind til centrum med de offentlige busser på linje 3, 4 og 5, som tilsammen kører ca. hvert 15. minut.

Intercity-busserne er nemme at finde rundt i. Den eneste offentlige busforbindelse her drives af et enkelt selskab. Inter City Buses med sine grønne busser. Fra Nicosia kører følgende ruter:

Den offentlige transport i Nicosia varetages af Cyprus Public Transport. Busnettet dækker hele byen, men det historiske centrum er så lille, at du sandsynligvis slet ikke får brug for en bus. En enkeltbillet købt hos chaufføren koster 2,40 eur, mellem 21:00-4:00 4 eur. Du skal kun betale kontant hos chaufføren.

Du kan også bruge en dagsbillet til 15 euro, som gælder til alle intercityruter på Cypern og til al offentlig transport i Larnaca, Nicosia, Paphos, Limassol og Famagusta.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Cypern.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.