Frihedsgudinden

Frihedsgudinden og Manhattan

Frihedsgudinden er symbolet på New York og på Amerika som helhed. Den neoklassiske kobberstatue er et minde om det venskab og den hjælp, som Frankrig gav de amerikanske nybyggere i 1776 i deres kamp for uafhængighed af Storbritannien. Frihedssymbolet har stået på Liberty Island under Manhattan siden 1886 og er nu en af verdens mest eftertragtede turistattraktioner.

De 10 bedste hoteller i New York City

Selve statuen forestiller den romerske frihedsgudinde, Libertas. I sin højre hånd holder hun en fakkel hævet over hovedet, mens hun i sin venstre hånd holder en plade med inskriptionen JULY IV MDCCLXXVI, som er datoen i romertal for den 4. juli 1778, den dag USA erklærede sin uafhængighed.

Ved foden af statuen er afbildet brudte lænker, et symbol på frigørelsen fra slaveriet.

Frihedsgudindens højde og et besøg i kronen

Selve kobberstatuen måler 46 meter fra fødderne til fakkelspidsen, men den står på en 47 meter høj granitsokkel, så den samlede højde fra jorden er 93 meter.

I kronen, som statuen bærer på hovedet, er der en udsigtsplatform, som man kan besøge. Der er dog kun adgang via trapper, hvor en elevator kun tager dig op til toppen af granitsoklen, og selve den 46 meter høje statue kan kun nås via 162 smalle og stejle trapper, som mere ligner en stige.

.

Entré og færger

Frihedsgudinden på Liberty Island kan kun tilgås ved at købe billetter på hjemmesiden statuecruises.com. Billetterne inkluderer bådtransport fra Battery Park-dokken eller Liberty State Park-dokken i New Jersey.

Der er 3 billetmuligheder at vælge imellem, priserne fra begge havne er de samme:

  • General Admission24,50 USD Inklusive adgang og færger til Liberty Island og Ellis Island samt adgang til det lille Statue of Liberty Museum,
  • Pedestal Reserve Ticket24,80 USD plus adgang til Frihedsgudindens piedestal. Antallet af billetter er begrænset og kræver tidlig reservation,
  • Crown Reserve Ticket24,80 USD Det giver dig ekstra adgang til kronen. Reserver venligst mindst 4-6 måneder i forvejen.

Bådene afgår fra Battery Park hvert 15.-20. minut fra kl. 8.30 til 16.00.

  • Frihedsgudinden Nationalmonumentets officielle hjemmeside: nps.gov/stli
  • Den eneste officielle billetsælger og færgeoperatør: statuecruises.com

Hvordan kan man se Frihedsgudinden gratis?

Hvis du ikke har lyst til at betale, kan du også se Frihedsgudinden fra et par dusin meters afstand på Staten Island Cruise. Båden afgår hvert 30. minut fra Staten Island Ferry (ca. 5 minutter fra Battery Park) og er gratis.

Bådene sejler til Staten Island 24 timer i døgnet, så du er velkommen til også at nyde udsigten om natten.

Man kan også få en fantastisk udsigt til statuen direkte fra Battery Park eller Liberty State Park i New Jersey, hvor færgerne afgår fra.

Overnatning med udsigt til Frihedsgudinden

Vil du have det amerikanske symbol inden for synsvidde? Book et ophold på et af de luksushoteller, der har udsigt til South Fork of the Hudson River og dermed også til selve statuen.

Frihedsgudindens historie og fortælling

Du kender allerede de mest praktiske oplysninger, du behøver for at besøge stedet, men hvordan og hvor blev statuen egentlig til?

Frankrigs gave til amerikanerne

Den oprindelige idé til et storslået frihedsmonument kom fra en fransk markis ved navn Édouard René de Laboulay, præsident for det franske anti-slaveri selskab og en vigtig tænker på den tid. Det var trods alt franskmændene, der ydede et væsentligt bidrag til USA's uafhængighed, da de kæmpede side om side med dem mod briterne. Laboulaye håbede, at Frankrigs formidable gave også ville opbygge det franske folk til at vælte Napoleon III's rædselsregime.

Som chefskulptør blev udpegetFréderic August Bartholdi, som under et besøg i New York blev fascineret af den meget lille ø ved indsejlingen til havnen, som alle skibe skulle passere.

Mangel på penge og Pulitzers indgriben

Det første forslag kom i 1870, men projektet kæmpede konstant med pengemangel og i starten med en meget lunken holdning hos newyorkerne, som først begyndte at skifte mening efter truslen om, at statuen i sidste ende ville blive bygget i Boston.

Den oprindelige færdiggørelsesdato i 1876 (100-året for USA's uafhængighed) blev ikke overholdt, og derfor blev den færdige fakkelarm sendt til verdensudstillingen i Philadelphia. Det tog yderligere 10 år, før statuen var færdig, og den 4. juli 1886 blev den afsløret i Paris, hvor den var ved at blive færdiggjort.

Derefter blev den igen skilt ad i 300 dele og sendt med skib til New York, hvor den massive granitsokkel stadig manglede, igen på grund af manglende midler. Bestræbelserne på at rejse bidrag til opførelsen fra velhavende forretningsfolk mislykkedes, og det var den berømte journalist Joseph Pulitzer, der var medvirkende til at rejse tilstrækkelige midler. Han fandt på en massiv kampagne i sin avis, The World, med den idé, at statuen var en gave fra det franske folk til det amerikanske folk. Efter denne meddelelse begyndte almindelige amerikanere at bidrage i stor stil til opførelsen af piedestalen.

Den endelige afsløring fandt sted i New York City den 28. oktober 1886.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i New York.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.