Charging Bull

En tyr på Wall Street

Den mere end 3 tons tunge bronzeskulptur med den prosaiske titel "Charging Bull" er en af New Yorks mest populære attraktioner og et symbol på verdens finansdistrikt.

De 10 bedste hoteller i New York City

Statuen af tyren måler næsten 3,5 meter i højden og næsten 5 meter i længden, og der er ofte køer på flere minutter for at få taget et billede. Den bliver også ofte kaldt "Bowling Green Bull" efter parken, hvor den står.

Et symbol på stigende aktiemarkeder

Statuen af den rasende tyr blev installeret direkte foran en af verdens største børser, NYSE på Wall Street, af den italienske kunstner Arturo di Modica i december 1989. Skulpturen blev placeret der som en del af såkaldt guerillakunst, dvs. ulovligt uden tilladelse fra myndighederne, som en reaktion på børskrakket i 1987 (Black Monday).

Billedet af tyren har en klar symbolik, da stigende markeder betegnes som "bullish", og investorer, der forventer stigende priser, kaldes "bulls". Den rasende tyr symboliserer således vrede over børskrakket og håb om bedre tider.

Byen fik i første omgang fjernet den ulovlige statue, men den blev så populær (bogstaveligt talt inden for få timer), at newyorkerne pressede på for at få den opstillet igen. Den blev afsløret igen den 21. december 1989, ikke direkte på Wall Street, men i den nærliggende Bowling Green Park.

Hvordan kommer man hen til tyrestatuen?

Charging Bull står på den sydlige spids af Manhattan og er meget let tilgængelig fra flere stationer, men også til fods, for eksempel fra Brooklyn Bridge.

Nærmeste metrostation:

  • Bowling Green (ca. 30 meter): grønne linjer 4 og 5
  • Wall St (ca. 350 meter): Grønne linjer 4 og 5
  • South Ferry (ca. 250 meter): rød linje 1
  • Whitehall St (ca. 350 meter): gule linjer R og W
  • Broad St (ca. 350 meter): brun linje J

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i New York.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.