Markus-basilikaen

Markus-basilikaen

Venedig er fuld af det bedste, som Markuskirken på pladsen af samme navn erklærer. Det er det mest berømte eksempel på hellig byzantinsk arkitektur på det europæiske kontinent.

Basilikaen, der stod færdig i 1092, har fået tilnavnet "Guldtemplet" på grund af sin flamboyante facade med guldmosaikker, som understreges yderligere af det rigt udsmykkede indre. Markuskirken er et af de vigtigste monumenter i Italien.

De bedste hoteller på pladsen

Basilikaens oprindelse

Markuskirken blev bygget her i 828-832, efter at venetianske købmænd i Alexandria i Egypten beslaglagde Markus' jordiske rester og begravede dem i den nybyggede kirke. Siden da er Markus Evangelisten blevet betragtet som Venedigs skytshelgen.

Kirken blev brændt ned i 976 under et oprør og genopbygget i 1063-1094 som en storslået basilika inspireret af stilen i Den Hellige Apostels Kirke i det byzantinske Konstantinopel.

Basilikaens arkitektur og form

En væsentlig del af den nuværende basilika stammer faktisk fra 1094, men i løbet af det 14. århundrede blev der foretaget en mindre rekonstruktion med gotiske elementer, og i 1801 blev kirken genopbygget i barokstil. Alligevel bærer den stadig meget af den oprindelige romansk-byzantinske stil, som definerer basilikaens ansigt den dag i dag.

Kirken står på planen af et ligebenet kors som en treskibet kirke. Det karakteristiske vartegn er taget, der består af fem massive kupler.

Basilikaens nederste etage består af 5 buer med rig udsmykning af mosaikker, statuer og antikke søjler, mens indgangen til kirken er bevogtet af en massiv bronzeport.

Basilikaens samlede dimensioner er imponerende 77 meter i længden, 63 meter i bredden og 45 meter i højden.

Det utrolige interiør vil blænde dig

Hvis du synes, at basilikaen er smuk og smukt dekoreret udefra, så vil interiøret tage pusten fra dig. Den kan prale af ekstremt rig skulpturel, malerisk og frem for alt mosaikudsmykning. Basilikaens vægge og lofter er udsmykket med mosaikker lavet af farvede blokke, der dækker et areal på over 4.200 kvadratmeter! De fleste af mosaikkerne kan dateres tilbage til det 13. århundrede.

Den vigtigste del af basilikaens inventar er dog en forgyldt del af højalteret fra det 12. århundrede (modificeret i det 14. århundrede) kaldet Pala d'Oro.

For at besøge alteret i Pala d'Oro skal du betale en separat entré på 5 euro.

Besøg galleriet

På første sal i basilikaen kan du besøge et lille museum mod betaling af 7 eur.

Som en del af entréen til museet kan du besøge basilikaens udendørs terrasse, hvorfra der er en smuk panoramaudsigt over Markuspladsen.

Markus' klokketårn

Basilikaen er også hjemsted for Venedigs mest synlige symbol, Markusklokketårnet, som rager op i 98 meters højde. Klokketårnet blev først bygget mere end 500 år efter færdiggørelsen af selve kirken (1514), og da det ligger uden for basilikaens hovedbygning, har vi udarbejdet en detaljeret miniguide til det.

Adgang og åbningstider

Basilikaen er et af Italiens vigtigste monumenter, så vær forberedt på at stå i kø i op til en time for at komme ind i højsæsonen. Den sædvanlige ventetid uden for weekenden er mellem 20 og 30 minutter.

Du har dog mulighed for at booke online på den officielle hjemmeside basilicasanmarco.skiperformance.com. Der er en særlig og betydeligt kortere kø for online-billetindehavere (normalt højst 10 minutter).

For turister er basilikaen åben fra 9:30-17:15 (sidste adgang 16:45). Om søndagen er der kun adgang fra kl. 14.00 med undtagelse af det lille Markusmuseum, som også er åbent fra kl. 9.30 om søndagen.

Entréen til basilikaen er den samme for alle aldre, undtagen for børn under 6 år, som har gratisadgang:

Pris på stedet Online booking
Kun basilikaen 3 euro 6 euro
Basilika + Pala d'Oro 8 eur 12 eur
Basilika + Markusmuseet + balkon 7 euro 15 euro
Alt sammen 15 eur 20 euro

Alle gebyrer på stedet kan betales kontant eller med kreditkort.

For de troende er der gratis adgang fra basilikaens nordside (indgang Porta dei Fiori), men du får ikke mulighed for at se det gyldne alter i Pala d'Oro eller basilikaens hovedskib på nært hold.

Officiel hjemmeside: basilicasanmarco.skiperformance.com

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Venedig.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.