Sådan kommer du rundt Venedig

Venedig

Venedig er en by på vandet, så der er kun to måder at komme rundt på: med båd (vaporetto) og til fods langs fortovene, der løber langs hver af kanalerne.

Derefter kan du komme mellem Venedig og fastlandet Mestre bogstaveligt talt hvert andet minut med tog, bus eller sporvogn.

Du kan betale for dine billetter ved at downloade transportselskabet ACTV's app eller købe en papirbillet i de billetsalgssteder, vi beskriver nedenfor.

Book et hotel i Venedig til den laveste pris

Billetter til offentlig transport

Vaporetto-bådene (vandbusser), sporvognene og busserne drives af ACTV. Der er særlige priser på Alilagunas bådlinjer, der kører fra Marco Polo lufthavn.

På grund af de høje priser skal du altid overveje, hvor mange dage du vil købe billetter til. Venedigs historiske centrum kan nemt udforskes til fods, og bådene kan egentlig kun bruges til ture til nærliggende øer som Lido, Murano eller Burano.

Priser på ACTV-billetter

Heldags- og flerdagsbilletter er altid gyldige i et givet antal timer fra den første dag, ikke kun på en kalenderdag.

Børn under 6 år rejser gratis.

Gyldighed Pris Transportmiddel
24 timer 25 euro Vaporetto, bus, sporvogn
48 timer 35 euro Vaporetto, bus, sporvogn
72 timer 45 euro Vaporetto, bus, sporvogn
75 minutter 1,50 eur Bus, sporvogn
75 minutter 9,50 eur Vaporetto

Du kan også benytte dig af de særlige priser på linjerne til Venedig Marco Polo VCE Lufthavn, som gælder på buslinjerne 5 (AeroBus), 15 og 45 og kun for rejser direkte til/fra lufthavnen:

  • 75 minutter - 10 eur
  • 75 minutter tur/retur (på en hvilken som helst dato) - 18 eur
  • Kombination af AeroBus linje 5 + vandbustur i 90 minutter - 18 eur

Venice - Marco Polo Airport Guide har nyttige tips til, hvordan du kan spare penge på din rejse fra lufthavnen til byens centrum og undgå at betale for en dyrere billet.

For en komplet liste over billetter til offentlig transport i Venedig, besøg transportselskabets officielle hjemmeside actv.avmspa.it.

Hvor kan man købe en billet?

Billetter kan købes hos færgemanden på båden eller på ACTV-kontoret, som ligger lige ved busstationen, hvor alle forbindelser fra fastlandet går til. Du kan også bruge billetautomaterne ved nogle moler og stoppesteder og købe billetter i enhver aviskiosk (Tabacchi).

Du kan betale med kontanter eller kort på båden eller i automaterne.

Alle billetter kan også købes på den officielle AVM-app efter registrering. Du aktiverer din billet manuelt ved første brug og skal derefter bare vise QR-koden på din mobil, når du går ombord på bussen eller båden efter anmodning.

Detaljerede instruktioner om, hvordan du bruger appen, kan findes på hjemmesiden: actv.avmspa.it.

Hvor er AVM/ACTV-billetter gyldige?

Billetterne er gyldige på alle ruter, undtagen Alilagunas bådlinjer og buslinjer til Marco Polo eller Treviso lufthavn, som du skal købe særlige billetter til.

Billetterne er gyldige i hele området omkring Venedig, Mestre og de tilstødende øer (Burano, Murano, Punta Sabbioni, Lido osv.).

ACTV-billetter er ikke gyldige på de klassiske Trenitalia-tog mellem Mestre og Venedig og heller ikke på ATVO-forstadsbusserne, som ikke drives af ACTV.

Venezia Unica Pass

Hvis du planlægger at blive i Venedig i mindst 3 dage og besøge de forskellige museer, paladser og gallerier, skal du købe Venezia Unica Pass online, som der er forskellige typer af til forskellige priser afhængigt af antallet af seværdigheder, der skal besøges.

Det inkluderer et 72-timers pas til alle bådlinjer (undtagen Alilaguna-ruter) og alle ACTV-busser og sporvogne, inklusive ruter til og fra Mestre, hvilket bestemt kan betale sig i betragtning af de høje priser på individuelle billetter. Venezia Unica Pass er det billigste og nemmeste at købe online.

Vaporetto (båd til offentlig transport)

Snesevis af både kaldet vaporetto (flertal vaporetti) sejler på kanalerne i Venedig på mange afmærkede ruter. Der er stoppesteder på alle de store kanaler, rundt om byen og på de omkringliggende øer.

Vaporetti fungerer faktisk som almindelige offentlige transportbusser, men de kører på vandet. De har deres egne køreplaner, ruter og linjenumre. Selv om du ikke absolut behøver at tage af sted, bør du helt sikkert overveje en tur. Du vil se Venedig fra et andet perspektiv og få en fantastisk oplevelse.

Om dagen (ca. kl. 17.30-23.45) er der nummererede linjer, og om natten kører en trio af "N"-linjer gennem kanalerne.

De vil være nyttige, når man rejser med vaporetto:

De særlige Alilaguna-linjer, som forbinder Venedig med turistbådshavnen og Marco Polo-lufthavnen, kører til en særlig pris på 15 euro fra lufthavnen til centrum af Venedig eller 8 euro til øen Murano. På Alilaguna-linjerne kan AVM/ACTV-dagsbilletter ikke bruges.

For information om Alilaguna-forbindelser, besøg venligst hjemmesiden: alilaguna.it.

Gondolfærger

Ud over vaporetto-bådene kan du også tage en klassisk gondoltur på de fire færger, der sejler over Canal Grande, som snor sig gennem Venedig som en hovedgade.

De sejler nu og da (når de er fyldte), og du kan betale for en tur fra 2 eur til 5 eur, se oplysninger på kortet (klik på en bestemt rute).

Fra Venedig til Mestre på fastlandet

Mange af jer kommer til at tænke på transport fra fastlandsbyen Mestre, enten til hoteller eller på vej til bussen eller flyet. Heldigvis er det nemt at rejse mellem fastlandet og Venedig, men frem for alt er der meget travlt.

Find de billigste hoteller i Mestre

Mellem Venedig og Mestre kan du bruge tog, sporvogne og mange buslinjer.

Frekvenser Enkeltbilletpriser Gyldigheden af en dagsbillet
AVM/ACTV
ACTV-busser 3-12 minutter 1,50 eur Ja, det er det
Tog 2-12 minutter 1,45 eur nej
Sporvogn 10 minutter 1,50 eur ja
ATVO-busser 5-15 minutter 1,50 eur ingen

Transportmidlernes egnethed afhænger hovedsageligt af, hvor du bor i Mestre, eller hvor du rejser fra.

Tog

Toget er den billigste og hurtigste løsning, hvis du skal til togstationen i Mestre. Togene stopper ikke andre steder på fastlandet.

Fra Mestre til Santa Lucia station i centrum af Venedig tager det 10 minutter, og Regionale eller Regionale Veloce, som du ikke behøver at købe billet til i forvejen, kører med 2-10 minutters mellemrum.

En enkeltbillet koster 1,45 euro, og en returbillet er ikke bedre. Dagsbilletter til offentlig transport i Venedig og Mestre købt gennem ACTV/AVM er ikke gyldige til toget.

For nøjagtige køreplaner, besøg trenitalia.com.

ACTV's busser og sporvogne

Hvis du skal bo i Mestre og ikke kun tæt på stationen, er det også værd at bruge ACTV's bus- og sporvognslinjer, der kører fra Venedig til alle hjørner af Mestre.

Disse tjenester har også den fordel, at alle ACTV-linjer har heldags- eller flerdagsbilletter (se ovenfor). En enkeltbillet til en enkelt rejse koster 1,50 euro.

For en komplet liste over køreplaner, besøg actv.it.

ATVO-busser

Fra Mestre til Venedig kan du også bruge ATVO-busserne, som hovedsageligt kører fra fjernere steder. Køreplanerne er uregelmæssige, og en billet koster 1,75 euro, så du kan ikke bruge de ovennævnte tidsbilletter her. Det er bare godt at vide, at hvis du er et sted i Mestre og ser en ATVO-bus med Venezia skrevet på, er det muligt at komme med den.

Transport om natten

Transport om natten fra Venedig til Mestre varetages af et par buslinjer, N1 og N2, som kører hvert 30. minut til samme priser som busserne om dagen (1,5 euro, eller brug flerdagsbilletter).

Til fods

Det vigtigste transportmiddel i Venedig og på de tilstødende øer er dine fødder. Simpelthen fordi vaporettoerne kun når de største kanaler, og der kun er gågader langs de andre.

Venedig er trods alt meget lille, og hvis du har en god retningssans og aldrig stopper op, kan du krydse hele centrum på 15 minutter.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.