Thórsmörk

Þórsmörk

Þórsmörk-dalen (ofte stavet Thórsmörk) er et smukt stykke land i det sydlige Island, der består af et stort og bredt sort lavafelt, som floden Krossa løber igennem, og mange forrevne kløfter eller klipper.

Sammenlign priser på biludlejning i Island

Þórsmörk ligger klemt inde mellem tre gletsjere - Mýrdalsjökull, Eyjafjallajökull og Tindfjallajökull, hvilket skaber et unikt mikroklima. Temperaturen i dalen er flere grader varmere end i det omkringliggende område, fordi den er beskyttet mod vejret af gletsjerne.

Som følge heraf er Thórsmörks hoveddal og de omkringliggende kløfter dækket af mange arter af mosser og bregner, som sammen med de vulkanske klipper skaber en magisk sort-grøn kombination.

Området er opkaldt efter den nordiske gud Thor.

Vandreture

I Thórsmörk-dalen kan du tage på en ca. 8 km lang vandretur, som fører dig til foden af Tindfjöll-gletsjeren. Du kan forkorte ruten med en mindre rundstrækning med en relativt lille stigning.

En anden vandretur tager dig til den anden side af dalen langs den højderyg, der giver den bedste udsigt, men der er masser af kortere ruter i dalen, og du kan have det sjovt på lette ruter på op til 2 timer eller udfordrende dagsture på gletsjeren.

En af de mest berømte langdistancestier fører også fra Þórsmörk Laugavegur til naturreservatet Landmannalaugar. Et kort og en fuld beskrivelse af den 55 km lange sti findes på Islands Turistråds hjemmeside: fi.is/trails/laugavegur.

Overnatning

I bunden af dalen kan du overnatte i et smukt landligt gæstehus Volcano Huts Þórsmörk med priser fra 110 euro pr. nat i værelser med køjesenge eller fra 154 euro for en hel hytte til 5 personer.

Hvordan kommer man derhen?

Thórsmörk ligger ca. 140 km øst for Reykjavík (rutekort: en.mapy.cz), men de sidste ca. 20 km er på en grusvej med flere vadesteder, som kun kan passeres af terrængående køretøjer, og kun fra juni til september.

Hvis du ikke vil leje en bil, kan du også bruge turistbusser fra Reykjavik eller Hella. Returbilletter koster omkring 14.500 isk, og du kan bruge selskaber som Reykjavík Excursions eller Trex.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Island.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.