Sådan kommer du rundt Barbados

Barbados

Barbados har nok den bedste offentlige transport af alle øerne i De Små Antiller. Den er dog endnu ikke på niveau med de udviklede lande og er derfor stadig det bedste valg for biludlejning.

I bil på Barbados

At rejse i bil rundt på Barbados er den mest praktiske form for transport, men især på vest- og sydkysten er der mangel på parkeringspladser og tæt trafik. Men hvis du vil ud over de største strande, er en bil absolut anbefalelsesværdig.

Kør til venstre på Barbados.

Book en bil på Barbados

De fleste af de store multinationale udlejningsfirmaer opererer på øen, suppleret af nogle få regionale caribiske.

Hvor meget koster det at leje en bil på Barbados? Hvad er kvaliteten af vejene? Hvad er reglerne, og hvordan får jeg benzin på tanken? Læs det detaljerede kapitel om biludlejning på Barbados.

Offentlig transport

Et billigere alternativ til at rejse rundt på Barbados er en bus eller en bus med fast rute (delte taxaer, kaldet ZR). Offentlig transport kører til alle byer og de mindste landsbyer, men især det indre af øen er relativt utilgængeligt, hvilket kompliceres af ikke-eksisterende køreplaner og tilfældige rejser.

Søg efter det bedste hotel på stranden

Stoppesteder

Hvert busstoppested er markeret med et "TO CITY"- eller "OUT OF CITY"-skilt. Du kan derfor se på skiltet, hvilken retning bussen kører i fra stoppestedet. Med "City" mener vi hovedstaden Bridgetown, da det er her, langt de fleste afgange går.

Du finder ikke nogen køreplan eller information på busstoppestederne om, hvilken linje der kører igennem. Du kan kun være sikker på, at det er her, du kan stoppe bussen eller varevognen.

Hvis en bus, minibus eller ZR (varevogn) nærmer sig stoppestedet, skal du bare vinke med armen.

Hvis du er ved at stå af, skal du altid trykke på den lille hvide knap på siden, ved vinduerne eller i loftet (for varevogne og minibusser) eller den røde "stop"-knap på mere moderne busser.

Billetpriser

Uanset om du sidder i en moderne bus, en ældre minibus eller en varevogn, er prisen altid den samme: 3,50 bbd.

Det er ligegyldigt, om du kører ét stop eller fra den ene ende af øen til den anden. Du betaler altid det samme beløb.

Der udstedes aldrig en papirbillet, du betaler bare.

ZR'er - delte taxaer

Den mest almindelige transportform er små hvide varevogne med en bordeaux stribe, som de lokale ikke kalder andet end " ZR" (Zed-r). Navnet kommer fra de særlige nummerplader, som alle deletaxaer har: De starter altid med bogstaverne ZR.

ZR'erne kører på en fast rute og er altid markeret med rutenummeret, som findes foran og bag på motorhjelmen i en sort cirkel.

Der er ingen køreplan for disse vogne. De forlader altid Bridgetown, når de er helt fyldte. I den anden retning forlader de altid den anden endestation med samme interval, som de ankom fra Bridgetown (så der er normalt ingen ventetid på fuld kapacitet i retning mod byen).

De travleste delte taxaruter kører langs Highway 7 fra Bridgetown langs sydkysten via Hastings, Rockley, Worthing, St. Lawrence til Oistins (ruterne 3D og 11), hvor der i gennemsnit kører en hvert 5. minut i løbet af dagen.

Hvis du stiger på midt på ruten, er der gode chancer for, at en helt fuld ZR slet ikke stopper for dig. Men du kan normalt højst vente 10-15 minutter, og du kan altid få plads i en varevogn.

Billetprisen på 3,50 bbd betales enten til konduktøren i bussen (som regel iført en gul skjorte) eller direkte til buschaufføren, når du er stået af bussen. Det er ikke nødvendigt at betale det nøjagtige beløb direkte, men det foretrækkes.

Delte taxaer (ZR) kører fra Bridgetown fra to busstationer:

  • Constitution River Terminal (beliggenhed på google.com/maps) - den sydlige halvdel af øen.
  • Cheapside Terminal (beliggenhed på google.com/maps) - den nordlige halvdel af øen.

Minibusser

Det næstmest benyttede transportmiddel er minibusserne, som kører til virkelig alle hjørner af Barbados.

De er større end ZR-vognene og ligner mere konventionelle busser. De er normalt malet gule med blå striber, og i Bridgetown afgår de fra de samme busstationer som de delte taxaer:

  • Constitution River Terminal (placering på google.com/maps) - den sydlige halvdel af øen
  • Cheapside Terminal (beliggenhed på google.com/maps) - den nordlige halvdel af øen

Selv om minibusserne formelt set har linjenumre og kører ad en præcis rute, er linjenummeret i virkeligheden ikke synligt markeret. I stedet er der et stort skilt uden for vinduet med destinationen.

Ligesom ZR'erne har minibusserne ingen køreplan og kører ud på deres ruter, når de er fyldt op. Det meste af tiden venter de dog ikke på fuld kapacitet som varevogne. I gennemsnit kører minibusserne 1-2 gange i timen på hver rute, men mindre travle ruter til det indre af øen kører kun et par gange om dagen.

Du kan ikke finde ud af tiderne nogen steder på forhånd, du skal spørge på busstationen eller hos de lokale.

Du kan finde minibusserne på den lokale busstation eller på den lokale busstation. 3,50 bbd betales enten til konduktøren, der kører i vognen (normalt iført en gul T-shirt), eller direkte til buschaufføren, når du stiger af bussen. Det er ikke nødvendigt at betale det nøjagtige beløb direkte, men det foretrækkes.

Busser

Der kører klassiske busser på Barbados, både moderne biler med aircondition (blå og gule) og ældre typer uden aircondition (som regel helt hvide eller med en gul stribe).

Klassiske busser kører fra Bridgetown fra forskellige stationer til minibusser eller varevogne:

  • Fairchild Street Terminal, også Granville Bus Terminal (beliggenhed på google.com/maps) - den sydlige halvdel af øen
  • Princess Alice Terminal (beliggenhed på google.com/maps) - den nordlige halvdel af øen

Busser er den eneste transportform, der har præcise afgangstider fra terminalerne. De bliver for det meste overholdt, selvom afvigelser på 5 til 10 minutter ikke er ualmindelige.

Busruterne kører ikke så hyppigt som minibusser eller varevogne, men busrejser er betydeligt mere komfortable og forudsigelige takket være køreplanen. Tiderne er dog kun angivet for afgange fra endestationen. Resten må du regne dig frem til.

Ulempen ved busserne er, at man skal betale den nøjagtige billetpris på 3,50 bbd. Den betales ved at smide penge i kassen hos chaufføren, når man stiger på. Chaufføren har ingen mulighed for at give dig pengene tilbage, hvis det er nødvendigt. Så hvis du ikke har det nøjagtige beløb, skal du enten veksle på forhånd eller lægge en højere pris i kassen. Alternativt kan du vælge at tage en minibus eller en delt taxa, som normalt følger busruterne.

Taxa

Der er masser af klassiske taxaer i Bridgetown og på hovedgaderne langs feriestederne. Taxierne er sikre, selvom de ikke er udstyret med taxametre.

Priserne er fastsat af regeringen, og en tur på ca. 5 km koster omkring 30 bbd. De officielle priser kan downloades fra regeringens hjemmeside: gisbarbados.gov.bb//new-taxi-fare. Du kan kun betale kontant i både Barbados og amerikanske dollars.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.