Kultur og historie i Barbados

Barbados

Hvor nemt er det at tale engelsk på Barbados? Hvordan er barbadierne, og hvornår er butikkerne lukket på Barbados?

Søg efter indkvartering i Barbados

Sproget på Barbados

Det officielle sprog er engelsk, men de lokale taler deres egen dialekt kaldet bajan. I øvrigt er ordet bajan (nogle gange skrevet som baian), du ser det på hvert gadehjørne, og det udtrykker alt, hvad der er barbadisk. Under en samtale med en turist forsøger de lokale dog ikke at bruge dialekten.

En mini-ordbog med den anvendte dialekt:

- Hej - Marnin / Hvordan går det?
- Hvor er...? - Hvor er...?
- Kan du hjælpe mig? - Kan du hjælpe mor?
- Hvor meget koster det? - Hvor meget er det?
- Tak skal du have - Thank ya

Under alle omstændigheder kan du klare dig med almindeligt engelsk her uden problemer. De lokale, "bajanerne", er meget hjælpsomme, og hvis du ikke forstår, vil de tålmodigt gentage det hele tre gange.

Mennesker

Befolkningen på øen består af 93% efterkommere af afrikanere, 3% europæere, 3% blandede racer og de resterende 1% asiater (indere, kinesere). Barbados er et udviklet land i Caribien med et udviklet og relativt rigt samfund.

Fattigdom findes kun i større udstrækning i nogle dele af Bridgetown, men man støder ikke på klassiske slumkvarterer eller deciderede slumbyer.

Barbados har en befolkning på ca. 285.000, hvilket gør ø-nationen til det 22. mindste land i verden målt på indbyggertal.

Bajanere (dvs. barbadiere) er afslappede mennesker. De er hjælpsomme og tålmodige med turister, men ikke irriterende. Hvis du ikke spørger, har de en tendens til at ignorere dig. Generelt er bajanerne meget vant til turister, selv i afsidesliggende dele af øen.

Religion

Over 75 % af den lokale befolkning bekender sig til kristendommen, men de er opdelt i mange mere eller mindre lige store grupper. De største er anglikanere, pinsevenner, syvendedagsadventister, Brødremenigheden og katolikker.

Omkring 20 % af barbadierne er ateister, og de resterende 3 % deles af de andre verdensreligioner.

Selv om barbadierne går regelmæssigt i kirke, praktiserer de ikke deres tro udadtil, og den påvirker ikke deres daglige liv ret meget.

Helligdage

Helligdage på Barbados har ikke den store indflydelse på turisterne. Kontorer er lukket i helligdagene, men normale tjenester som butikker, restauranter, biludlejning, turisttilbud og busser fungerer normalt.

Barbados har i alt 11 helligdage:

 • Nytår - 1. januar
 • Errol Barrow Day (årsdagen for fødslen af landets første premierminister, som ydede et væsentligt bidrag til uafhængigheden af Storbritannien) - 21. januar
 • Langfredag (påske) - flydende dato
 • Påskedag - flydende dato
 • De nationale heltes dag - 28. april
 • Arbejdets dag - 1. maj
 • Anden pinsedag - flydende dato
 • Emancipationsdag - 1. august
 • Kadooment Day (Denne dag markerer kulminationen på den 6 uger lange Crop Over-festival, hvor sukkerrørssæsonen slutter. På festivalens sidste dag (kaldet Kadooment Day) kulminerer festlighederne med, at de lokale går på gaden i karnevalslignende farverige kostumer, der for det meste er lavet af fjer, for at fejre årets høst. Kadooment betyder "stor fest" på lokalt slang - den 1. mandag i august.
 • Uafhængighedsdag - 30. november
 • Juledag - 25. december
 • Anden juledag - 26. december

Historien i en nøddeskal

Portugiserne var de første europæere, der ankom til øen. De gav den navnet Barbados (oversat som skægget, tilsyneladende afledt af figentræets lianer, som findes i overflod på øen). I 1625 blev øen en britisk koloni.

Briterne bragte slaver fra Afrika til øen, og de forarbejdede sukkerrør. Det er derfor, at størstedelen af befolkningen stadig er sort i dag, da slaver udgjorde langt størstedelen af befolkningen i 200 år.

Barbados blev uafhængig den 30. november 1966 og blev det tredje land i verden, der indførte parlamentarisk demokrati.

Kultur

Årets vigtigste kulturelle begivenhed er den førnævnte karnevalsparade på Kadooment Day. Musikken har lange rødder her. Du kan høre r'n'b, reggae og hits af den lokale berømthed Rihanna på hvert et gadehjørne.

Landets nationalsport er cricket, som englænderne bragte til øen under koloniseringen.

De ældste håndværk på øen er uden tvivl produktionen af den lokale Mount Gay-rom, fiskeri og landbrug (mest sukkerrør). Øen har også en bryggeriindustri med en tradition, der går omkring 60 år tilbage. Den eneste lokale øl brygges her Banks.

Turisme

Turisme har domineret den lokale økonomi i mange år. Den er hovedsageligt udbredt på vest- og sydkysten. Øen er meget populær blandt et velhavende klientel, hvilket betyder, at servicekvaliteten er meget god.

Turisterne flyver primært til Barbados for at besøge de typiske strande i Caribien. Hver strand er lidt forskellig, men de har det til fælles, at de har fint, rent hvidt sand og azurblåt hav.

Søg efter indkvartering på Barbados

Servicen her er på samme niveau som i Europa eller Nordamerika, måske bare med et mindre udvalg af restauranter og butikker.

Der er supermarkeder på alle feriesteder, men især på vest- og sydkysten. De mest velassorterede er Massy-supermarkederne, som findes mange steder. Mindre købmandsbutikker ligger spredt rundt om bogstaveligt talt hvert hjørne.

Restauranter findes igen kun i de største landsbyer, men alle andre steder vil du ikke have problemer med at spise i lokale boder og improviserede fastfood-steder.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.