Central Park

Central Park in New York

Den mest berømte bypark i verden ligger i den øvre halvdel af Manhattan fra 59th til 110th. Street og er et grønt paradis midt i et skyskraberbyggeri, der har været et National Historic Landmark siden 1963.

De 10 bedste hoteller i New York City

Selvom Central Park størrelsesmæssigt er den 5. største park i New York City, er den langt det mest besøgte og mest fotograferede sted i verden ifølge en lang række statistikker fra fotobanker.

Parken har været med i flere film, med scener fra Alene Hjemme 2: Lost in New York, der helt sikkert sidder fast i vores hukommelse.

Central Park blev bygget mellem 1857 og 1876.

Dimensioner og størrelse af parken

Central Park måler over 4 km nord-syd og er mindre end en kilometer bred. Den dækker et samlet areal på 341 hektar og er præcis rektangulær i formen, når man ser den på et kort.

Hovedruten rundt om Central Park er over 10 kilometer lang og er forbundet med snesevis af kilometer af sekundær asfalt og naturstier. I alt er der 21 legepladser og mange udendørs fitnesscentre i parken. Træerne suppleres af store græsarealer, klipper og næsten 10 søer.

Aktiviteter i Central Park

Et væld af stier, både brede asfaltstier og smalle skovstier, opfordrer til lange gåture, jogging, løb, skøjteløb eller skating. Hundredvis af løbere, cyklister og skatere er at finde her året rundt. Om vinteren er kælketure på de små bakker ingen undtagelse.

Elskere af småvildt kan glæde sig over, at der angiveligt er op til 500 forskellige dyrearter, især fugle og de allestedsnærværende frække, frygtløse egern.

Især sportsfolk vil finde en bred vifte af muligheder. Ud over at løbe, skøjte eller cykle, som du kan gøre overalt i parken, er der også flere offentlige sportsfaciliteter:

På den største sø, der simpelthen hedder "The Lake", kan du leje en båd ved Loeb Restaurant på østsiden, priserne er omkring 20 usd i timen, kun kontanter, se detaljer på udlejningswebstedet: thecentralparkboathouse.com.

Central Park Zoo

I den sydlige del af parken kan du besøge en lille zoologisk have, der hovedsageligt er specialiseret i mindre dyr. Nogle af de mest populære her er søløverne og pingvinerne, og du kan beundre dusinvis af fuglearter samt aber og vaskebjørne.

Men Central Park Zoo er bestemt ikke den vigtigste i New York City. De to meget større haver er Bronx Zoo og Queens Zoo uden for Manhattan.

Seværdigheder langs Central Park

I umiddelbar nærhed eller endda lige i udkanten af parken finder du andre af New Yorks topattraktioner, som du absolut ikke må gå glip af:

Indkvartering i nærheden af Central Park

Central Park ligger på Upper Manhattan, et af de bedste kvarterer i New York City. Det er lidt roligere end det travle kommercielle South Side, men du er stadig lige midt i handlingen med et stort grønt område under dine vinduer.

De billigste overnatningsmuligheder i området inkluderer et godt lille bed and breakfast The Central Park North i den nordlige udkant af parken i et roligt område væk fra alt det pulserende liv. Priserne her starter ved 110 euro pr. nat.

Populære budgethoteller i New York omfatter Belnord Hotel *** omkring en kilometer vest for Central Park med priser omkring 147 euro pr. nat.

Den sydlige kant af Central Park og West 59th Street er omkranset af berømte luksushoteller, nogle af de bedste i verden. Hvis du ikke er så bekymret for penge og ikke har noget imod priser mellem 12.000 og 916 euro pr. nat, så kan du vælge mellem disse hoteller:

Praktiske oplysninger

Parkens officielle åbningstid er kl. 6.00-01.00, men Central Park er ikke indhegnet.

Der er mange gratis offentlige toiletter i parken.

Du kan også finde gratis offentlige wi-fi-hotspots flere steder i parken.

Du kommer helt sikkert ikke til at sulte i Central Park. Du kan finde op til dusinvis af restauranter, snackbarer eller sukkermandelsælgere.

Hvordan kommer man derhen?

Central Park nås bedst med flere metrolinjer .

  • A, B, D - brug stationerne 59th St./Columbus Circle, 72nd St., 81st St./Museum of Natural History, 86th St., 103rd St., Cathedral Parkway
  • 1, 3 - 59th St./Columbus Circle i den sydlige del af parken og Central Park North i den nordlige del af parken
  • F - 57th St. i den sydlige udkant
  • N, W, Q, R - 57th St. i den sydlige udkant
  • N, W, R - 5th Ave/579th Str. i den sydlige udkant

Det er også nemt at komme hertil med bus, som du især vil bruge til at komme til den østlige kant af Central Park, som er flankeret af linjerne M1, M2, M3 og M4, den vestlige kant af M10 og den sydlige kant af M5, M7, M20 og M104.

Central Park krydses også tre steder af linjerne M79, M86, M96 og M106.

Kortet nedenfor viser alle de linjer, der passerer tæt omkring Central Park. Klik i øverste venstre hjørne for at se en liste over linjer og stationer, som vil blive fremhævet på kortet, når du klikker videre på dem.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i New York.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.