Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art, forkortet MET, som man ofte hører blandt newyorkere, har ligget i den østlige udkant af Central Park siden 1870. Det udstiller verdenskendte værker af de største kunstnere, og hvert år går 7 millioner turister gennem portene til Metropolitan Museum of Art.

De 10 bedste hoteller i New York City

Med over 190. 000 kvadratmeter plads og mere end 2 millioner udstillingsgenstande er MET det største museum på den vestlige halvkugle og det femtestørste museum i verden.

Hvad kan man forvente på museet og MET's samlinger?

Med en lille overdrivelse er MET et kæmpe museum, der gemmer på flere andre mindre museer i sine indvolde. Kunstsamlingerne kommer fra forskellige perioder og fra forskellige dele af verden.

Du bør bestemt ikke gå glip af følgende afdelinger. Hvis du virkelig er interesseret i kunst, skal du afsætte mindst 2 dage til at besøge Met.

Egyptisk kunst

Metropolitan Museum i New York er en af verdens vigtigste institutioner med egyptiske samlinger. Desuden kommer de fleste af de mere end 26.000 artefakter fra MET's eget arkæologiske arbejde, som udføres direkte af MET's personale.

Blandt de vigtigste udstillinger i ikke bare Egypten-afdelingen, men hele museet, er det originale tempel i Dendera, som blev ødelagt under opførelsen af Aswan-dæmningen og derfor blev doneret til USA. Efter at være blevet demonteret er det blevet samlet igen i en separat stor hal på museet, og det stammer fra omkring 15 f.Kr.

Andre vigtige monumenter er Pernebs grav fra det 2. årtusinde f.Kr. eller statuerne fra dronning Hatshepsuts helligdom. I alt vil et besøg i denne sektion alene tage over 2 timer for ivrige egyptologer.

Asiatisk kunst

Den fjernøstlige kunstfløj, som er uden sidestykke i Europa, er ekstremt omfattende. Der er over 35.000 genstande fra Indien, Kina og Japan, som kan dateres tilbage til flere tusinde år f.Kr.

Ming-dynastiets have er en populær udstilling.

Græsk og romersk oldtid

Samlingen omfatter over 17.000 genstande fra det antikke Grækenlands tidligste tid til det sene Rom og er en af museets ældste samlinger. Højdepunkterne omfatter den monumentale Amathus-sarkofag fra det 5. århundrede f.Kr. og en etruskisk stridsvogn.

Blandt de mest populære udstillinger er detaljerede rekonstruktioner af fresker og malerier fra den adelige villa Boscoreale, som blev begravet af vulkanen Vesuvs udbrud i 79 e.Kr.

Islamisk kunst

Metropolitan Museum of Art i New York kan prale af en af verdens største samlinger af kunstværker fra hele den islamiske verden. Denne afdeling specialiserer sig dog ikke direkte i genstande med religiøse temaer, men alle kunstneriske artefakter, der stammer fra den verden, hvor islam er hovedreligionen.

Blandt højdepunkterne i denne fløj er samlingen af miniaturemalerier fra Iran og Mughal Indien.

Talrige manuskripter, keramik og tekstiler er også blandt de mere end 12.000 genstande.

Europæiske malerier, skulpturer og dekorativ kunst

Det europæiske kontinent er repræsenteret på MET i to afdelinger.

Den første er dedikeret til malerier, der dækker perioden fra det 13. til det 20. århundrede og indeholder berømte malerier af europæiske storheder. Eksemplerne omfatter:

 • Rembrandt: Aristoteles med en buste af Homer
 • Vermeer: Ung kvinde med en vandkande
 • Van Eyck: Den sidste dom
 • Brueghel den Ældre: Høsten
 • Tizian: Venus og lutenisten
 • Van Gogh: Madame Ginoux
 • Cézanne: Stilleben med æbler

I alt er der over 1.700 malerier at beundre.

Den anden afdeling er dedikeret til skulptur og tredimensionel kunst og er den største i hele museet. Den har mere end 50.000 genstande og er hovedsageligt viet til renæssanceperioden.

Den amerikanske fløj

Selvfølgelig må man ikke gå glip af afdelingen for kunstnere fra det amerikanske kontinent. For europæere er denne fløj temmelig eksotisk, da der ikke er mange store museer i Europa, der kortlægger USA's kunst.

For de besøgende byder denne fløj på malerier, skulpturer og andre genstande, hovedsageligt fra det 18. til det 20. århundrede.

Andre fløje af museet, der ikke passede ind i vores detaljerede oversigt:

 • Detgamle Mellemøsten - over 7.000 genstande fra Sumer, Babylon og Elam
 • Afrika, Oceanien og Sydamerika - over 11.000 genstande lige fra australske vægmalerier til Inka-monumenter.
 • Våben og rustninger - en ekstremt populær udstilling med over 14.000 militære genstande, der spænder fra japanske sværd fra det 5. århundrede til skydevåben fra det 20. århundrede.
 • Tøj og mode - over 35.000 eksempler på moderigtige dragter og tilbehør, ofte med udstillinger af berømte modedesignere.
 • Musikinstrumenter - over 5.000 udstillede musikinstrumenter fra hele verden gennem historien.
 • Robert Lehman Collections - en privat samling af europæisk maleri

MET-bygningen og taghaven

Selve museumsbygningen er allerede en bemærkelsesværdig del af museet, hvor den oprindelige del er bygget i en monumental Beaux-Arts-stil. Den oprindelige del stod færdig i 1880, men i løbet af årtierne er den gradvist blevet udvidet og suppleret med modernistiske glastilbygninger, og den bliver fortsat gradvist udvidet yderligere.

I alt er bygningen over 400 meter lang og hører til blandt de største museumsbygninger i verden.

En meget populær del af museet er den frit tilgængelige taghave, som har udsigt over Central Park og skylinen af højhuse på sydsiden. Her finder du en café, en bistro, mange liggestole og bænke og masser af grønt.

Adgang og åbningstider

I lang tid var det frivilligt at komme ind, men fra 2018 er der en fast entrépris.

Billetpriserne er som følger:

 • Voksne - 30 USD
 • Seniorer over 65 år - 22 USD
 • Studerende med gyldigt ISIC-kort - 17 USD
 • Børn under 12 år - gratis

Vi anbefaler at købe billetter via den officielle hjemmeside på forhånd, så du undgår de ofte meget lange køer ved billetkontoret.

Åbent tirsdage, onsdage, torsdage og søndage fra kl. 10.00-19.00, fredage og lørdage til kl. 21.00.

Om onsdagen er museets porte lukkede.

Museets officielle hjemmeside: metmuseum.org

Hvordan kommer man til MET?

Metropolitan Museum of Art ligger på Fifth Avenue, omtrent lige i udkanten af Central Park.

Du kan komme hertil med den grønne metrolinje 6, hvor det nærmeste stoppested er 86 St Lexington Av. eller fra Natural History Museum, som ligger på den anden side af Central Park, ved at tage bussen M79-SBS fra E 79 St/5 Av (MET) til Columbus Av/w 80 St (AMoNH).

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i New York.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.