5th Avenue

Fifth Avenue

Fifth, eller Fifth, om du vil, Avenue. Et begreb, som alle rejsende kender, og et sted, man ikke må gå glip af. Den over 10 km lange avenue, der strækker sig tværs over Manhattan, ligger i toppen af de mest berømte gader i verden og er et af symbolerne på New York.

De 10 bedste hoteller i New York City

Fifth Avenue deler Manhattan i en vestlig og en østlig del. Den begynder sin rejse gennem byen i syd ved Washington Square Park og slutter 6 km nordpå i Harlem. Strækningen mellem 34th og 59th Street anses for at være verdens dyreste kommercielle zone, og gaden sammenlignes ofte med Londons Oxford Street eller Paris' Champs-Élysées.

Fra rigmandsgade til shoppingområde

Fifth Avenue var med sin centrale beliggenhed udset til at blive byens hovedboulevard fra New Yorks tidligste dage. Allerede i 1880'erne blev der bygget overdådige boliger til New Yorks industri- og forretningsfolk på 5th Avenue, og efterhånden blev der tilføjet lejligheder og hjem til berømte berømtheder og politikere.

Det er derfor, 5th Avenue fik tilnavnet Millionaire's Row ved overgangen til det 19. og 20. århundrede.

Det velhavende boligområde begyndte naturligvis at tiltrække luksusbutikker, som gradvist blev bygget på denne avenue fra begyndelsen af det 20. århundrede. Det var først og fremmest et boligkvarter i Midtown Manhattan, men det forvandlede sig naturligt til centrum af New York City med et væld af shoppingmuligheder, efterhånden som byggeriet, befolkningen og transporten voksede.

Luksusbutikker

5th Avenue er uden tvivl bedst kendt for sine shoppingmuligheder. Butikker af alle slags findes stort set langs hele gaden, men hovedkernen ligger i Midtown mellem 34th Street og 59th Street, eller mellem Empire State Building og Central Park.

Her finder du butikker og forretninger fra stort set alle high-end forretninger i verden. Nogle af de største og mest fristende butikker på 5th Avenue omfatter Tiffany & Co. Flagship Store, Bulgari, Gucci, Louis Vuitton og Lindt Swiss Chocolate.

Fifth Avenue er også hjemsted for Microsoft Store og Apple Store.

Luksusvarehusene Saks Fifth Avenue og Bergdorf Goodman er også berømte.

Museumsmilen

En anden berømt strækning af Fifth Avenue løber langs den østlige kant af Central Park og har fået tilnavnet Museum Mile på grund af den ekstraordinære koncentration af museer. Her kan man besøge institutioner som f.eks:

Andre attraktioner på Fifth...

Takket være sin længde og centrale beliggenhed kan Fifth Avenue prale af andre seværdigheder og attraktioner, som det simpelthen er umuligt ikke at besøge under et besøg i New York City. Se for eksempel efter disse attraktioner lige på 5th Avenue:

Indkvartering på 5th Avenue

Bo midt i begivenhedernes centrum på et sted, som hele verden kender. Hvis dette er din idé om indkvartering, så kan Fifth Avenue kun anbefales, hvis du er villig til at acceptere de højere hotelpriser, der starter ved 586 euro pr. nat.

Nogle af de bedste hoteller på Fifth inkluderer Andaz 5th Avenue **** lige over for biblioteket eller det stilfulde The Sherry Netherland ***** på hjørnet af Central Park.

Transport på 5th Avenue

Selvom der ikke er nogen metrolinje direkte under Fifth Avenue, er der utallige stationer inden for 5 minutters gang langs hele avenuen.

En blok væk, under 6th Avenue, kører de orange metrolinjer B, D, F, M i nord-sydgående retning.

Omvendt krydser de vest-østgående gule linjer N, R, Q, W; de blå linjer E, M; den lilla linje 7 og den grå linje L Fifth Avenue.

En række buslinjer krydser også gaden, men da 5th Avenue er en ensrettet gade, kører de kun i sydgående retning. I den modsatte nordgående retning kører de en blok væk på Madison Avenue.

For mere information om at komme rundt i New York City, se Transport og undergrundsbaner.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i New York.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.