Gellérts bjerg

Citadella på Gellert-bakken

Gellért-bjerget (ungarsk: Gellért-hégy) er et skovklædt bjerg, der rejser sig 235 meter på Buda-siden af byen.

Dets udseende og betydning minder lidt om Prags Petřín, bortset fra at der ikke er svævebaner til bjerget, og i stedet for et udsigtstårn er der en stor militær citadel på toppen, fra hvis terrasse man kan nyde en storslået udsigt over Donau og Pest-siden af byen.

Book et hotel med udsigt

Udsigten fra citadellet og Frihedsgudinden

Det militære citadel er hovedattraktionen på Gellért-bjerget. Det blev bygget mellem 1848 og 1849, da den ungarske revolution mod de regerende habsburgere fandt sted. På kanten af citadellet kan du nyde en af de bedste udsigter over Budapest og Donau fra et stort udkigspunkt.

Mellem terrassen og citadellet står Frihedsstatuen med gudinden Nike, som blev bygget i 1947 til minde om Den Røde Hærs sejr, på en 14 meter høj piedestal.

Beliggenhed og transport

Du kan gå op til toppen fra Donaudæmningen, hvor den nærmeste metrostation er Szent Gellért tér, men vær opmærksom på, at bakken er meget stejl. Du kan tage buslinje 27 til stoppestedet Búsuló Juhász (Citadella), hvor du stadig skal fortsætte op ad bakken, men det er ikke nær så stejlt.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Budapest.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.