Sådan kommer du rundt Budapest

Budapest

Budapest er en stor by, og gåafstandene mellem seværdighederne er ret lange.

Byen har dog et meget godt og velorganiseret offentligt transportsystem, som omfatter 4 metrolinjer, blå busser, røde trolleybusser, gule sporvogne og byens "H" eller "S" jernbane, som kan bruges med almindelige billetter.

De 10 bedste hoteller i Budapest

De populære bådlinjer D11, D12 og D13 er ikke længere i drift.

Kort, køreplaner og anden information kan findes på den officielle hjemmeside bkk.hu.

Billetter til offentlig transport

Det offentlige transportsystem i Budapest drives af transportselskabet BKV og dækkes af transportorganisationen BKK.

Ensartede billettyper kan bruges på alle offentlige transportmidler, der er integreret i det offentlige transportsystem. Hver billet giver dig mulighed for at skifte frit mellem alle transportformer inden for dens gyldighedsperiode.

Billetpriser i Budapest

Nedenfor har vi listet de billetter, der er gyldige inden for Budapests grænser, og som vil være nok til, at du kan besøge alle turistattraktionerne. Flerdagsbilletter er kun gyldige på færgelinjerne D2, D11 og D12 på hverdage, mens du skal købe en separat billet i weekenden.

Børn under 6 år og ældre over 65 år fra hele EU sejler gratis.

24-timers billet 2 500 huf
24-timers gruppe
for op til 5 personer
5 000 huf
72-timers billet 5 500 huf
90-minutters billet 750 huf
30-minutters billet 530 huf
1 tur
(transfer kun mellem metrolinjer)
450 huf

For en komplet liste over billetter, besøg bkk.hu/en/tickets-and-passes/prices.

Hvor kan man købe billetter, og hvordan bruger man dem?

I Budapest kan du bruge 2 alternativer til at købe billetter.

Papirbilletter

Du kan købe billetter til offentlig transport i automater på metrostationer og større stoppesteder, og du kan også betale med kort. Alternativt kan du købe billetter i kiosker, nogle dagligvarebutikker og andre forretninger. En liste over alle automater og kiosker kan findes på bkk.hu/pontkereso.

Papirbilletter skal altid mærkes, når de bruges første gang, ved at sætte dem ind i de gule elektroniske eller røde manuelle validatorer.

Markørerne sidder inde i busser, sporvogne og trolleybusser, og i metroen eller toget skal man "klikke" på billetten, før man går ind på perronen. Detaljeret information på den officielle hjemmeside.

Mobile billetter

En mere moderne mulighed er at bruge mobilbilletter. Alle typer billetter er tilgængelige på BudapestGos mobilapp. Du skal dog altid have en internetforbindelse for at kunne bruge dem.

Du skal validere billetten købt via BudapestGo, når du stiger på sporvognen/bussen, eller når du går ind på metro-/togperronen.

Du kan bruge QR-koden, der scannes ved læseren, til validering. En hurtigere løsning er via NFC-teknologi, hvor du blot holder din telefon hen til læseren uden nogensinde at skulle åbne appen.

Download BudapestGos mobilapp på Google Play / App Store.

Hvor kan jeg betale for billetter overalt?

Alle ovenstående billetter er gyldige inden for hele Budapests administrative grænse. Denne grænse er vist med en rød stiplet linje på f.eks. google.com/maps.

Du kan også bruge billetterne på alle regionale busser, der kører fra Budapest uden for byen, men kun når du rejser inden for Budapests bygrænse. Hvis du fortsætter ud af byen, skal du også købe den relevante billet af chaufføren (i tilfælde af busser) eller fra billetautomaten på perronen (i tilfælde af tog).

Søgning efter forbindelser

Hvis du har brug for at finde en forbindelse, kan du bruge den enkle hjemmeside for BKK's transportorganisation: bkk.hu. I højre side af hjemmesiden kan du søge efter en forbindelse ved at angive start- og destinationsstoppested.

Du kan også bruge BudapestGos mobilapp.

Metro

Budapest har fire underjordiske metrolinjer. Tre af dem (M1 - gul, M2 - rød og M3 - blå) krydser kun ved Deák Ferenc tér. Den nye linje M4 - grøn krydser med M2 ved Keleti pálayaudvar og med M3 ved Kálvin tér.

Den kører dagligt fra kl. 4 om morgenen til ca. kl. 23.15 om aftenen. Billetten er markeret ved metroindgangen.

For detaljerede oplysninger om, hvordan man bruger metrobilletter, hvor man kan finde linjekort, eller hvor de bedste stationer er, se det separate kapitel Metro i Budapest.

Sporvogne

Der er også 30 sporvognslinjer i byen. De kører på 30 ruter og er hurtigere og hyppigere end busserne. De mest nyttige sporvognslinjer kører langs de cirkulære boulevarder, som f.eks. sporvogn 4 og 6, der kører hvert 2. til 6. minut. Budapests sporvognsnet er et af de mest omfattende i verden og er endda større målt i kilometer sporvognslinjer end for eksempel Prag eller Wien.

Sporvogne er et meget pålideligt transportmiddel, når man rejser på overfladen, de kører normalt på separate spor, så de ikke er blokeret af biltrafik.

Ved større sporvognsstoppesteder finder du billetautomater, og du skal altid have en billet, før du stiger på.

Sporvognene kører med hyppige intervaller mellem kl. 4.45 og 23.30, og linje 6 kører hele natten.

I køreplanerne på hjemmesiden bkk.hu/en/timetables er sporvognslinjerne markeret med gult.

Du kan stige på og af sporvognene gennem alle døre.

Hvordan bruger man billetterne?

Marker din papirbillet i validatoren inde i sporvognen. Du skal kun markere den første gang, du bruger den. Hvis du skifter til en anden sporvogn eller et andet transportmiddel, skal du ikke længere markere billetten, og den er gyldig, indtil tiden siden den første markering er gået.

Hvis du bruger mobilappen, aktiverer du din billet ved at klikke på appen og fastgøre QR-koden til læseren på validatoren inde i vognen. Hvis din telefon er udstyret med NFC-teknologi, skal du bare føre telefonen hen til validatoren, ligesom når du betaler med kort. Du behøver slet ikke at åbne appen.

Busser og trolleybusser

Et omfattende netværk af mere end 260 busser og 10 trolleybuslinjer dækker hele Budapest og omegn dag og nat. De kører dagligt fra kl. 4.15 til kl. 21.00-23.30.

Fra 23:30 til 04:00 kører et netværk af 40 natbusser (trecifret betegnelse startende med "9") hvert 15.-60. minut afhængigt af ruten. De busser, der er markeret med et "E" efter nummeret, er ekspresbusser - de har et begrænset antal stoppesteder, men i modsætning til tidligere har de samme billetter som andre ruter (undtagelsen er lufthavnslinjen 100E, hvor der gælder en særlig billetpris).

I køreplanerne på hjemmesiden bkk.hu/en/timetables er buslinjerne markeret med blåt og trolleybusserne med rødt.

På de fleste bus- og trolleybuslinjer må man kun stige på gennem den første dør. En liste over alle disse linjer er markeret på hjemmesiden: bkk.hu/front-door-boarding.

Hvordan bruger man billetter?

Marker din papirbillet i validatoren inde i bussen eller trolleybussen. Du skal kun markere den første gang, du bruger den. Hvis du skifter til en anden sporvogn eller et andet transportmiddel, skal du ikke længere markere billetten, og den er gyldig, indtil tiden fra den første markering er gået.

Hvis du bruger mobilappen, aktiverer du din billet ved at klikke på appen og fastgøre QR-koden til læseren på validatoren inde i vognen. Hvis din telefon er udstyret med NFC-teknologi, skal du bare bringe telefonen tæt på validatoren, ligesom når du betaler med kort. Du behøver slet ikke at åbne appen.

Bybane HÉV eller "S"

Metro-, sporvogns- og busnetværket suppleres af 4 linjer med HÉV-forstadstog og de ungarske jernbaners almindelige MÁV-linjer, som er markeret med linjenummeret og bogstavet S, Z eller G.

På alle disse linjer er ovenstående BKK-billetter gyldige, hvis du kun bruger dem inden for bygrænsen i Budapest. Når du rejser uden for Budapest, skal du købe en individuel billet i en billetautomat eller i billetkontoret på stationen.

HÉV "H"-linjerne er meget hyppige og kører med en frekvens på 10-15 minutter hele dagen.

Den mest turistede linje er H5, som kører langs Donau til den antikke by Aquincum. De mest benyttede HÉV-linjer er tilføjet metrokortet, som kan findes i kapitlet Metro i Budapest.

Toglinjerne S, G eller Z er mere til pendling uden for byen og har et interval på mellem 30-60 minutter. Du vil ikke bruge dem ret meget til at komme rundt i byen.

I køreplanssektionen på hjemmesiden bkk.hu/en/timetables er HÉV-linjerne markeret med et "H" og et nummer. Køreplanerne for S-, G- og Z-linjerne kan kun findes på de ungarske jernbaners hjemmeside: jegy.mav.hu.

Hvordan bruger man billetter?

Marker din papirbillet i validatoren inde i toget. Du skal kun markere den første gang, du bruger den. Hvis du skifter til en anden sporvogn eller et andet transportmiddel, skal du ikke længere markere billetten, og den er gyldig, indtil tiden fra den første markering er gået.

Hvis du bruger mobilappen, aktiverer du din billet ved at klikke på appen og fastgøre QR-koden til læseren på validatoren inde i vognen. Hvis din telefon er udstyret med NFC-teknologi, skal du bare bringe telefonen tæt på validatoren, ligesom når du betaler med kort. Du behøver slet ikke at åbne appen.

Svævebane på jorden

En kort svævebane med smuk udsigt over Donau og byens centrum tager dig fra havnefronten til Szent György tér nær Budapest Slot. Du skal altid købe en billet her, heldagsbilletter er ikke gyldige.

Der sælges kun returbilletter til 4.000 huf. Envejsbilletter sælges ikke.

Svævebanen kører hvert 5. minut fra kl. 8.00 til 22.00.

Officiel information på hjemmesiden bkk.hu/funicular.

Vælg et hotel med udsigt over Budapest

Både

De tidligere meget populære sightseeing-bådslinjer D11, D12 og D13, som krydsede Budapest på Donau fra nord til syd, er ikke længere i drift.

I øjeblikket driver transportselskabet BKK kun linjen D14 i den sydlige del af byen, der forbinder to boligområder helt uden for turistområdet.

På D14-linjen gælder en særlig billetpris på 170 huf pr. tur, og man kan ikke bruge tids- eller dagsbilletter. Båden sejler hvert 30. minut fra kl. 7.30 til 20.00, og køreplanen kan findes på hjemmesiden: bkk.hu/en/timetables.

Donau i byens centrum bruges i øjeblikket kun af turistbåde, som er beskrevet mere detaljeret i kapitlet Aktiviteter.

Stoleliften

Hvis du har tid til en kort tur til udkanten af Budapest til Buda-bakkerne, kan du tage en tur til toppen af János-hegy med sit udsigtstårn, som du kan nå med en gammel 2-personers stolelift.

Kun returbilletten er til salg for 3.000 huf. Der sælges ikke envejsbilletter.

Svævebanen kører hver dag, og du kan finde fuld information på bkk.hu/chairlift.

Taxa

Taxier i Budapest er billige efter europæiske standarder. Men sæt dig aldrig ind i en taxa, der ikke har en gul spz og et identifikationsskilt fastgjort til instrumentbrættet (som loven kræver). Den normale pris for at stige ombord starter ved 1 100 huf.

Derudover beregnes prisen som 440 huf per kilometer + 110 huf per minut.

Der findes også en alternativ taxatjeneste i Budapest kaldet Bolt, som kan være betydeligt billigere end en almindelig taxatur. Uber opererer ikke i Budapest.

Transport til lufthavnen

Budapest Lufthavn er en af de få større europæiske lufthavne, der ikke har en direkte togforbindelse. Den kan kun nås med busruterne 100E og 200E. Som altid kan du finde detaljerede oplysninger i artiklen om Budapest Lufthavn.

Transport om natten

Metro, sporvogne og de fleste buslinjer kører fra ca. kl. 4.30 til 23.30.

Mellem 23:30 og 04:30 kører særlige buslinjer med nummer 9XX rundt i byen. Den særlige natbuslinje 6 følger ruten for sporvogn 6, som ikke kører om natten.

Disse linjer er markeret med sort i køreplanerne på hjemmesiden bkk.hu/en/timetables.

Frekvensen på natbuslinjerne er 30-60 minutter, bortset fra natbus 6, som kører hvert 7.-15. minut.

Et kort over alle natbusser kan findes på denne side: bkk.hu/night-time-public-transport.

Billetpriserne er de samme som for busser i dagtimerne.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.