Andrássy Avenue

Andrássy út

Andrássy Avenue (Andrássy út på ungarsk) er uden tvivl Budapests mest berømte og mest fremtrædende gade, hvor du finder mange luksusbutikker, utallige restauranter og caféer samt en række gallerier og museer, paladser og statsbygninger. Den berømte M1 Jubilee metrolinje, i daglig tale kendt som Földalatti, løber under hele Andrássy Avenue.

Denne 2,5 kilometer lange avenue løber fra Stefansbasilikaen til Heltepladsen.

Vælg det bedste hotel i det centrale Budapest

Historie og UNESCO-inskription

Beslutningen om at bygge byens store boulevard blev taget i 1870 sammen med de stærkt stigende transportbehov. Hovedformålet var at forbinde den gamle bydel med den populære park Városliget og at skabe en kommerciel og administrativ avenue for det hurtigt voksende Pest, senere Budapest.

Byggeriet begyndte i 1872 og blev afsluttet sammen med de fleste af bygningerne på rekordtid i 1876.

I 1987 blev Andrássy Street og dens umiddelbare omgivelser optaget på UNESCO's liste som et unikt og tydeligt bydannende urbant værk.

3 dele af Andrássy Avenue

Boulevarden kan smukt opdeles i 3 forskellige og næsten lige lange dele:

  1. Fra Deák Ferenc tér til Oktogon-krydset - den smalleste del med en enkelt række træer på hver side, hvor du finder den største koncentration af luksusbutikker, banker og kontorer for store virksomheder, der er også det monumentale operahus.
  2. Fra Oktogon-krydset til Kodály körönd-pladsen udvides gaden med yderligere to rækker træer og et par sidegader. I denne del er der hovedsageligt store beboelseshuse i jugendstil og universiteter.
  3. Fra Kodály körönd-pladsen til Városliget Park - gaden udvides yderligere med et centralt bælte af træer og er hovedsageligt omgivet af villaer med store haver, hvoraf en stor del fungerer som ambassader.

Indkvartering

Da der går en metrolinje under hele gaden til det historiske centrum, er dette et strategisk godt sted at bo, hvis man elsker at være midt i begivenhedernes centrum. Du finder nogle gode hoteller her, priserne er højere og ligger mellem 90 euro og 120 euro pr. nat for 2 personer:

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Budapest.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.