Det ungarske parlament

Budapest

Den ungarske parlamentsbygning er absolut en af de smukkeste og mest imponerende parlamentsbygninger i verden og er et klart vartegn for Budapest og et symbol på Ungarn.

Book den billigste overnatning i Budapest

En imponerende bygning på bredden af Donau

Parlamentsbygningen, kaldet Országház på ungarsk, er en monumental struktur, 268 meter lang, 123 meter bred og med en 96 meter høj kuppel er den en af de største af sin slags i verden.

Ud over parlamentet har også den ungarske præsident og regering deres officielle kontorer her.

Bygningen blev påbegyndt i 1885 og færdiggjort 19 år senere i 1904. Bygningen har næsten 700 værelser, hvilket gør den til den største bygning i hele Ungarn. Den huser i øjeblikket nationalforsamlingen og kong Stephens kronjuveler.

Parlamentet er en virkelig bemærkelsesværdig bygning i en særlig nygotisk stil og kan beundres både udefra og indefra under guidede ture. Om natten er det imponerende oplyst, og den bedste udsigt over parlamentet om natten har man fra Fiskerbastionen, som rejser sig over floden lige overfor parlamentet.

De ungarske kronjuveler

I den storslåede Kuppelsal, lige midt i parlamentsbygningen, kan du beundre de ungarske kronjuveler og insignier, der er åbne for offentligheden.

Stefanskronen er en af de mest værdifulde europæiske kronjuveler. Bemærkelsesværdigt er det bøjede kors på toppen af kronen, som angiveligt blev beskadiget under den hemmelige fjernelse fra det kongelige palads og aldrig blev rettet ud.

De ungarske kronjuveler menes første gang at være blevet brugt i år 1000, da Stefanskronen angiveligt blev sendt af pave Sylvester II til kong Stefan I af Ungarn i forbindelse med hans kroning, hvilket gør den til en af de ældste i Europa.

Kronjuvelerne suppleres af et æble, et scepter og et sværd.

Rundvisning i parlamentet og entré

Det ville være en stor skam kun at se den storslåede parlamentsbygning udefra. De til tider utroligt overdådige og storslåede rum i parlamentet, herunder rummet med de ungarske kronjuveler, er åbne for offentligheden, også dagligt fra kl . 8.00-16.00.

Billetter kan købes i begrænset antal i døren, men vi anbefaler på det kraftigste at købe billetter online på forhånd for at sikre tilgængelighed. Billetpriserne er som følger.

Voksne - EU-borgere (+ Norge, Island) 6 000 huf
Studerende (6-24 år) - EU-borgere (+ Norge, Island) 3 000 huf
Voksne - ikke-EØS 12 000 huf
Studerende (6-24 år) - uden for EØS 6 000 huf

Det ungarske parlaments officielle hjemmeside: parliament.hu/visiting

.

Beliggenhed og transport

Parlamentsbygningen ligger lige i centrum af Budapest ved Donaus bred og kan nemt nås til fods fra alle de store seværdigheder i centrum. Du kan selvfølgelig også bruge offentlig transport:

  • Kossuth Lajos tér station - metro M2; sporvogne 2, 2M; busser 15, 115; trolleybusser 70, 78

Indkvartering

Hvis du leder efter et hotel med udsigt til Ungarns mest ikoniske bygning, så skal du finde et sted at bo på den anden side af Donau.

Det bedste sted i denne henseende er helt sikkert Novotel Budapest Danube lige over for parlamentet.

Det originale botel ved flodbredden tilbyder også original indkvartering. OnRiver Hotels - MS Cézanne.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Budapest.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.