Lagoa do Fogo

Lagoa Fogo

Lagoa do Fogo, Ildsøen, fylder det nu udslukte og grønne krater fra vulkanen Água de Pau og er med en højde på 580 meter den højest beliggende sø på Azorerne. Lagoa do Fogo anses generelt for at være den smukkeste sø i hele Portugal.

Vælg et hotel i São Miguel med rabat

Søen blev dannet ved et udbrud i det 16. århundrede, hvor et udbrud skabte stejle caldera-vægge på tre sider, som gradvist blev fyldt med vand, mest fra nedbør, hvilket opretholder niveauet den dag i dag. Takket være de egnede geologiske forhold, som til dels fungerer som filtrering, er Lagoa do Fogo en kilde til drikkevand for flere kommuner på øen.

Udsigt over søen

På grund af sin beliggenhed i bunden af et krater har søen en betagende udsigt. Den mest berømte udsigt findes lige på vejen, der går gennem passet over søen, hvorfra hele Lagoa do Fogo kan ses i din håndflade. Dette udsigtspunkt hedder Miradouro do Lagoa do Fogo (placering på kortet: en.mapy.cz), og man behøver ikke at gå en meter for at finde det: Man kan parkere lige ved udsigtspunktet.

Men efter vores mening venter der et meget smukkere udsigtspunkt på det højeste punkt i området, toppen af den 949 meter høje Barrosa Hill. Her går der også en vej igennem, og du kan parkere på en lille parkeringsplads ved udsigtspunktet (placering på kortet: en.mapy.cz), men du kan også tage en kort vandretur ad asfaltvejen forbi senderne direkte til bakkens højeste punkt (ca. 1,5 km tur/retur i alt), hvor du ikke bliver forstyrret af forbipasserende biler, mens du nyder den brede udsigt.

Gå rundt i Lagoa do Fogo

Fra parkeringspladsen ved Miradouro-udsigtspunktet til Lagoa do Fogo skal du gå ned ad 200 stejle trin til stranden lige ved søens overflade og gå langs dens bredder. På grund af de stejle skråninger kan man dog ikke gå hele vejen rundt om søen, men kun ca. halvdelen.

Men hvis du ikke vil køre til søen, er der en afmærket og meget populær vandresti fra landsbyen Praia - Água de Alto på bredden. Den afmærkede sti starter på en sidevej, der afbryder forbindelsen til kystvejen (du skal køre af motorvejen ved afkørsel 13 fra Ponta Delgada eller 14 fra den anden side).

Stien går gennem et smukt, tæt grønt landskab med små dale og nåleskove, og selv om det går opad stort set hele tiden, er stigningen ikke dramatisk. I alt går du 11 km frem og tilbage (se rutekortet), og du skal regne med at bruge omkring 4,5 til 5 timer på turen. Der vil være meget hyppige fotostop. Du kan få flere oplysninger om ruten på Azorernes officielle turisthjemmeside.

Landskabet omkring søen

Landskabet omkring søen er unikt med et særligt mikroklima, der gør det muligt at finde flere endemiske plante- og dyrearter. Mens de sydlige, østlige og nordlige sider af søen består af stejle calderaskråninger dækket af rigt grønt græs, giver bjergene plads til et pas mod vest, hvor søen delvist afvander, og hvor der findes nåleskove med værdifulde kortbladede enebær og laurbærtræer.

Området omkring Lagoa do Fogo er også hjemsted for mange fuglearter.

De meget hyppige regnbyger og kraterets åbne skråninger, som får meget sollys, skaber de rette betingelser.

Hvordan kommer man til Lagoa do Fogo?

Er det muligt at komme til søen med bus eller via en lang vandrerute?

Med bil

Den hurtigste og mest behagelige måde at komme dertil på er i bil ad en bjergrig og meget snoet, men god vej mærket EN5-2A. Den forbinder byerne Lagoa (11 km) på sydkysten med Ribeira Grande (12 km) mod nord. Afstanden fra Ponta Delgada er derefter 21 km, se rutekort.

Der er gratis parkering ved to udsigtspunkter med udsigt over søen. Vær opmærksom på, at vejen er fuld af sving og farlige kurver, så turen vil tage meget længere tid, end du forventer, når du ser på afstanden. Afkørslerne fra hovedvejene på syd- og nordkysten er tydeligt markeret.

Sammenlign priser på biludlejning - PDL Lufthavn

Til fods

Der er også en afmærket vandrerute til søen fra syd, som vi beskriver ovenfor i afsnittet "Gå rundt om søen", men her skal du også bruge en bil for at komme til starten af den.

Der er ingen busser til Lagoa do Fogo.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i São Miguel.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.