Sådan kommer du rundt Hong Kong

Hong Kong

Hvordan man kommer rundt i Hongkong er det mest presserende spørgsmål for de fleste turister, før de besøger byen.

Byen dækker et stort område, og der er meget langt mellem de forskellige attraktioner. Men heldigvis har Hongkong et meget moderne og ganske overskueligt transportnet. Der er flere metrolinjer, hundredvis af buslinjer og offentlige færger.

Vælg et hotel med udsigt over Hongkong

Hvad er de bedste priser? Hvor kan man købe dem? Og hvor skal man lede efter officiel information? Læs videre i dette kapitel.

Octopus Card - pris og hvor man kan købe det

Hvis du skal tilbringe mindst én dag i Hongkong, er transportkortet "Octopus" et must-have.

Det er betydeligt nemmere og også billigere at betale med Octopus-kortet end med individuelle billetter. Faktisk kan det også betale sig for besøgende, der kun skal en kort tur fra lufthavnen til byens centrum, måske i forbindelse med en længere mellemlanding.

Hvordan bruger man Octopus-kortet?

Når du køber kortet, sætter du det valgte beløb ind på det, som gradvist trækkes fra, når du tager metroen, sporvognen, bussen eller færgen.

I metroen skal du sætte kortet fast i drejekorset, når du går ind og ud af stationen. I bussen skal kortet kun sættes i læseren på førersiden, når man stiger på. Du skal ikke bruge kortet, når du går ud.

Metrobilletterne er 5 % billigere med Octopus Card, og priserne på busser, sporvogne og færger er de samme, som hvis du betalte kontant.

Der er ingen daglige begrænsninger i Hongkong som i andre byer, så du betaler for præcis det, du passerer.

Der findes en heldags turistbillet til 65 hkd, som i nogle tilfælde kan være mere praktisk end at betale med et Octopus Card. Denne billet gælder ikke for rejser til/fra lufthavnen eller på færger og er værd at bruge, hvis du foretager fire eller flere lange rejser i Hongkong på en given dag.

Octopus-kortet kan også bruges som et almindeligt betalingskort og kan bruges til at betale for ting som supermarkeder, attraktioner og nogle restauranter.

Hvor kan man købe Octopus Card?

Du kan købe kortet ved alle MTR-skranker på metrostationer og i 7-Eleven eller Circle K minimarkeder.

Betaling sker altid kontant.

Hvor meget koster Octopus-kortet?

Du betaler et depositum 50 hkd for at købe kortet. Når du forlader Hongkong, kan du aflevere kortet ved MTR-skranken i lufthavnen og få refunderet 50 hkd + eventuel ubrugt kredit.

Du vil altid modtage kontanter, så det kan være mere praktisk at bruge den ubrugte kredit i f.eks. et 7-Eleven minimarked i lufthavnen.

Hvor mange penge kan jeg sætte ind på Octopus-kortet?

Priserne for metroen og de fleste buslinjer beregnes efter afstand.

Længere rejser inden for Hong Kong Island eller Kowloon koster i gennemsnit mellem 12 hkd og 20 hkd. Kortere rejser koster mellem 5 hkd og 10 hkd, og en ekspres togrejse til/fra lufthavnen koster 100 hkd.

Hvis du skal rejse meget med færge og 4-5 mellemlange eller korte ture rundt i Hongkong i løbet af dagen, er Octopus-kortet helt sikkert det værd.

Hvis du planlægger at rejse langt med metroen eller busserne på en dag, kan du overveje at købe en dagsbillet til 65 hkd.

Hvor kan jeg fylde mit kort op?

Du kan fylde dit Octopus-kort op, så mange gange du vil.

Du kan fylde dit kort op i automater på metrostationer eller i 7-Eleven eller Circle K nærbutikker eller Starbucks og McDonald's.

Du kan kun betale kontant for at fylde dit kort op.

Du kan også bruge Octopus-appen til at tanke dit kort op, men du kan kun registrere dig med et telefonnummer i Hongkong.

Hongkongs metro MTR

Rygraden i Hongkongs offentlige transportsystem er undergrundsbanen, som hurtigt kan transportere dig over længere afstande.

Der er 9 metrolinjer i Hongkong, som betjener alle større områder.

På grund af systemets og informationens omfang kan du læse detaljerne i et separat kapitel, Hong Kong Metro.

Sporvogne i Hongkong

De ikoniske dobbeltdækker-sporvogne, som de lokale kalder "Ding Ding" på grund af deres konstante bimlen, er ikke kun en turistattraktion, men også et nyttigt transportmiddel til kortere rejser i det centrale Hongkong.

Hvor kan man køre med dobbeltdækker-sporvognene? Hvor meget skal man betale for en billet, og hvor køber man den?

Hvor og hvor ofte kører sporvognene?

Dobbeltdækker-sporvognene kører kun i centrum af Hong Kong Island, og du kan køre med dem stort set hele vejen langs øens nordlige bred langs Victoria Harbour.

Der kører også moderne sporvogne i den nordøstlige del af Hongkong i Tuen Mun, men de har intet at gøre med Hongkongs ikoniske sporvogne.

Et interaktivt kort over netværket findes på den officielle hjemmeside: hktramways.com/interactive-map.

Sporvognene kører på flere linjer, men det er stort set en enkelt rute, hvor nogle afgange slutter før enden af linjen, og andre kører ind i Happy Valley-området.

Den nøjagtige køreplan kan ikke findes nogen steder, men det er heller ikke nødvendigt. Sporvognene kører i gennemsnit hvert 3.-6. minut fra ca. kl. 6.00 til midnat.

Sporvognene er ikke markeret med linjenummer, kun med navnet på endestationen.

Hvor meget koster en billet, og hvordan betaler jeg?

Prisen er den samme for alle linjer, uanset hvor langt du rejser.

 • 3 hkd - Voksne
 • 1,50 hkd - Børn under 12 år
 • 1,30 hkd - Seniorer over 65 år

Du kan betale din billet på flere måder.

 • Octopus-kort
 • Almindeligt Visa- eller Mastercard
 • QR-kode via Alipay- eller UnionPay-mobilapps
 • Med nøjagtige kontanter

Kontanter lægges i kassen hos chaufføren, og der er ingen mulighed for tilbagebetaling, hvis du betaler mere end billetprisen.

Betaling sker altid ved udstigning.

Ind- og udstigning

Du må altid kun stige på sporvognen via bagdøren. Gå ind i vognen eller op på anden sal og sæt dig ned.

Sporvognen standser ved alle stoppesteder, så det er ikke nødvendigt at gøre tegn til ind- eller udstigning.

På den anden side kan du altid kun stige ud af sporvognen gennem fordøren, hvor du betaler ved chaufførens skranke. Enten ved at sætte dit kort i kortlæseren eller ved at smide det nøjagtige beløb i pengekassen.

Bybusser

Busnettet i Hongkong omfatter hundredvis af ruter fra flere forskellige selskaber. Sondringen mellem de forskellige selskaber undervejs er ikke særlig vigtig. De samme regler og betalingsmuligheder gælder overalt.

Der findes en enkelt transportsøgemaskine, hkemobility.gov.hk, men den fungerer ikke særlig godt. Google Maps giver f.eks. mere præcise oplysninger.

Køreplaner og ruter

Hvis du leder efter køreplaner og rutekort for de enkelte ruter, skal du besøge de enkelte transportselskabers hjemmesider.

 • Citybus (mobile.citybus.com.hk) - ruter på Hong Kong Island (centrum) og i Tseung Kwan O, med afgange primært til Kowloon, men også til Sha Tin eller længere væk.
  • Google Maps viser Citybus' linjer med gult
 • KMB (search.kmb.hk) - kører hovedsageligt i Kowloon og New Territories-området (Tuen Mun, Sha Tin, Sai Kung og andre) med overlappende forbindelser til centrum af Hong Kong Island eller Lantau Island
  • Google Maps viser KMB-linjer i rødt
 • New Lantao Bus (nlb.com.hk) - linjer på Lantau Island
  • Google Maps viser KMB-linjer i hvidt

Desværre findes der ikke kort over alle busser i Hongkong.

Billetpriser og takstsystem

Billetsystemet i Hongkong er ret forvirrende for turister og selv for de lokale.

Hver eneste linje har sin egen taksttabel, og især i byens centrum, hvor dusinvis af forskellige ruter kører sammen, kan du ende med at betale 5 hkd for den samme strækning på én linje og 20 hkd på en anden.

Ved busstoppestedet finder du altid et diagram over den pågældende linje med den pris, du skal betale fra det pågældende stoppested.

Dette kaldes en sektionsbuspris.

De laveste priser er mellem 3,50 hkd og 6 hkd, de højeste priser for ruter i hele Hongkong er op til 25 hkd og for lufthavnsruter op til 49 hkd.

Hvordan betaler jeg en strækningsbillet?

Den nemmeste måde at betale for billetter på er med Octopus-kortet. Bare sæt det i kortlæseren, når du stiger på, så behøver du ikke bekymre dig om noget som helst.

Alternativt kan du betale kontant ved chaufførens pengekasse. Chaufføren har ikke mulighed for at give byttepenge, så betal helst med det nøjagtige beløb. Du kan altid se den pris, du skal betale, på displayet over Octopus-kortlæseren.

Du kan også betale med QR-koder fra de kinesiske apps Alipay, UnionPay eller WeChat. Nogle busser tillader også betaling med internationale Visa- eller Mastercard, men denne mulighed fungerer ofte ikke.

Billetprisen betales altid først ved påstigning, dvs. tap-on only.

Selv om man på forskellige hjemmesider kan læse, at delstrækninger betales på afstand ved at sætte Octopus-kortet i læseren, når man står af, er disse oplysninger ikke opdaterede.

Du sætter ikke Octopus-kortet, QR-koder eller kontanter i læseren, når du stiger ud.

Du skal altid betale det beløb, der står i køreplanen for det pågældende stoppested. Det er ligegyldigt, om du står af ved det næste stop eller når endestationen på den anden side af Hongkong.

Kort sagt kan en segmentpris også kaldes et boardinggebyr fra det relevante stop.

Taksttabellerne er som regel lavet specielt til længere pendlerture, så der er også situationer, hvor man kan betale flere gange så meget for en meget kort tur på en lang buslinje som for en lige så lang tur på en kort buslinje.

Lad os tage et illustrativt eksempel på en rejse fra Sheung Wan-området i det centrale Hongkong til Central Docks, som er en rejse på ca. 10 minutter.

 • Linje 1 - du betaler 4,40 hkd for hele ruten. Dette er en kort rute, der kun kører i centrum uden sektionspris.
 • Linje 113 - betal 11,40 hkd, da dette er en længere rute, der kører helt til Kowloon, primært til længere rejser.

Skiltning af stoppesteder

I modsætning til sporvogne er der signal ved alle busstoppesteder.

For at stige på skal du altid vinke til den pågældende bus. Du skal trykke på den røde stopknap i god tid, før du stiger af (helst i det øjeblik, hvor navnet på det næste stoppested vises på den elektroniske tavle).

Minibusser

Ud over busserne kører der hundredvis af små beige og grønne minibusser rundt i Hongkongs gader.

Du kan ikke finde en liste over ruter eller køreplaner nogen steder på internettet. Men minibussernes ruter og tider vises i link-søgemaskinen hkemobility.gov.hk eller på Google Maps.

Takstsystemet er det samme som for busser. Når man er steget på, sætter man sit Octopus-kort i kortlæseren eller betaler kontant i kassen med det beløb, der lyser på displayet. Når du står af, skal du ikke sætte kortet i igen.

Færger inden for Hong Kong

Byen er spredt over flere øer og halvøer, og både er derfor en integreret del af det offentlige transportsystem.

Færgerne i Hongkong drives af mange forskellige selskaber med varierende priser. Der findes ikke en enkelt båd-søgemaskine, så vi har lavet et simpelt kort over alle offentlige færger i byen.

De bedste hoteller med udsigt over Victoria Harbour

Vi beskriver detaljer om færger til Macau og det kinesiske fastland i et separat afsnit om færger.

Kort over skibsfart i Hongkong

Da der ikke findes officielle kort over alle offentlige færger, har vi lavet vores eget komplette kort over alle færgeruter i Hongkong.

Star Ferry

Turister bruger oftest Star Ferry, som pendler mellem det centrale Hongkong og Tsim Sha Tsui-promenaden i Kowloon.

Du kan nyde en panoramisk sejltur over Victoria Harbour-strædet med udsigt til skyskrabere. Historiske både sejler langs ruten, men priserne er meget lave, og færgen fungerer også som et almindeligt transportmiddel for lokalbefolkningen.

Star Ferry sejler fra Tsim Sha Tsui på to ruter.

 • Centrale moler (Pier 7)
 • Wan Chai

Billetpriserne på begge ruter er de samme og koster 5 hkd på hverdage og 6,50 hkd i weekender og på helligdage.

Bådene sejler hvert 6. til 15. minut fra kl. 6.30 til ca. 23.30, og man kan finde detaljerede oplysninger på hjemmesiden: starferry.com.hk.

Krydstogtet tager cirka 10 minutter.

Før man går om bord, skal man stadig vælge ved kajen, om man vil gå gennem korridoren til det øverste eller nederste dæk.

 • Det øverste dæk har bænke helt op til vinduerne, så der er færre pladser med udsigt.
 • Det nederste dæk har ingen vinduer, og der er sæder helt ude ved kanten af dækket, så her er der større chance for en god udsigt.

Færger fra den centrale dok

Den største færgehavn hedder "Central Piers" og ligger lige midt i Hongkong.

Ud over den berømte "Star Ferry", som er beskrevet ovenfor, er der mange andre ruter, man kan benytte.

Færgens rejsetid er mellem 25 og 35 minutter.

 • Lamma Island - tjenesten drives af HKKF og kører på to ruter. Færgerne til begge destinationer afgår fra Pier 4.
  • Yung Shue Wan (den nordlige del af øen)
   • Frekvens - 40 minutter
   • Pris på hverdage - 22,10 hkd
   • Pris i weekender og på helligdage - 30,80 hkd
  • Sok Kwu Wan (den centrale del af øen)
   • Frekvens - 80 til 150 minutter
   • Pris på hverdage - 27,50 hkd
   • Pris i weekender og på helligdage - 38,70 hkd
  • Køreplan: hkkf.com.hk
 • Hung Hom ( Kowloon) - transport leveres af Fortune Ferry. Bådene afgår fra Pier 8.
 • Discovery Bay - Transport leveres af Discovery Bay Transport. Skibene afgår fra Pier 3.
  • Hyppighed - 20 til 30 minutter
  • Pris - 46 hkd
  • Tidsplan: dbcommunity.hk
 • Park Island - Transport leveres af Park Island Transport. Bådene afgår fra Pier 2.
  • Frekvens - 20 til 30 minutter
  • Pris - 36 hkd
  • Tidsplan: pitcl.com.hk
 • Mui Wo - transport leveres af Sun Ferry. Bådene afgår fra Pier 6.
  • Hyppighed - 30 til 40 minutter
  • Pris - 17,20 hkd (langsom båd), 34,10 hkd (hurtig båd)
  • Køreplan: sunferry.com.hk
 • Cheung Chau Island - transport leveres af Sun Ferry. Bådene afgår fra Pier 5.
  • Hyppighed - 45 minutter
  • Pris - 14,80 hkd (langsom båd), 29,20 hkd (hurtig båd)
  • Køreplan: sunferry.com.hk
 • Peng Chau Island - transport leveres af Sun Ferry. Bådene afgår fra Pier 6.
  • Frekvens - 45 minutter
  • Pris på hverdage - 19,80 hkd
  • Pris i weekender og på helligdage - 28,40 hkd
  • Køreplan: hkkf.com.hk

Flere færger i Victoria Harbour

Der er flere andre færgeruter i det centrale Hongkong uden for den centrale havn.

 • North Point <-> Hung Hom - ruten betjenes af Sun Ferry
 • North Point <-> Kowloon City
 • North Point <-> Kwun Tong <-> Kai Tak - CKS Fortune Ferry sejler på ruten
  • Frekvens - 30 minutter
  • Pris - 10 hkd
  • Strækningen Kwun Tong - Kai Tak sejler kun i weekender og på helligdage.
  • Køreplan: fortuneferry.com.hk
 • Sai Wan Ho <-> Kw un Tong - ruten drives af Coral Sea Ferry
 • Sai Wan Ho <-> Sam Ka Tsuen - ruten sejles af Coral Sea Ferry

Andre ruter fra Hong Kong Island

Der er også mindre forbindelser fra syd- og østkysten af Hong Kong Island til andre øer.

 • Aberdeen <-> Lamma Island (Yung Shue Wan)
  • Frekvens - 40 til 90 minutter
  • Pris - 19 hkd
  • Køreplan: traway.com.hk
 • Aberdeen <-> L amma Island (Sok Kwu Wan + Mo Tat)
  • Frekvens - 40 til 90 minutter
  • Pris på hverdage - 12,50 hkd
  • Pris i weekender og på helligdage - 18,70 hkd
  • Køreplan: ferry.com.hk
 • Sai Wan Ho <-> Tung Lung Chau
  • Frekvens - 45 minutter (sejler kun i weekender og på helligdage)
  • Pris - 55 hkd
  • Køreplan: td.gov.hk/en
 • Stanley <-> Po Toi Island
  • Hyppighed - 2 gange dagligt på lørdage, 4 gange dagligt på søn- og helligdage
  • Pris - 25 hkd
  • Køreplan: td.gov.hk/en

Ruter rundt om Lantau Island

Benyt dig også af færgerne på Lantau Island og de mindre øer i nærheden.

Ruter omkring Sai Kung

Et stort antal bådforbindelser sejler også rundt i det barske område i det nordøstlige Hongkong.

De fleste færger sejler kun i weekender og på helligdage.

Bådene sejler dagligt i et afsidesliggende landområde nær grænsen til Kina.

Taxi, Uber og andre apps

Du vil måske blive overrasket over det store antal taxaer, der kører rundt i Hongkongs gader.

Du finder ikke kun taxaer i byens centrum, men også i de mest afsidesliggende landområder i Lantau og Sai Kung.

De 10 mest luksuriøse hoteller i Hongkong

Det er nemt at finde en taxa på alle tider af døgnet.

Du kan stoppe din bil med et enkelt vink hvor som helst på gaden.

Hvad er taxapriserne i Hongkong?

Der findes tre forskellige typer taxaer i Hongkong med lidt forskellige priser.

"At vente" defineres som at stå i kø eller ved et trafiklys, for eksempel.

Røde taxaer (Uran Taxi)

Disse biler kører i det centrale Hongkong og Kowloon.

Starttakst 27 hkd
Hver 200. meter / 1 minuts ventetid 1,90 hkd
Hver 200 meter / 1 minuts ventetid
Efter at have nået HK$93,50
1,30 hkd

Grønne taxaer (New Territories)

Du finder grønne biler overalt i New Territories, som omfatter alle områder fra Kowloon til den kinesiske grænse (f.eks. Sha Tin og Tuen Mun).

Startpris 23,50 hkd
Hver 200. meter / 1 minuts ventetid 1,70 hkd
Hver 200. meter / 1 minuts ventetid
efter at have nået HK$74,50
1,30 hkd

Blå taxier

Blå taxaer kører på Lantau Island og omkring lufthavnen.

Startpris 22 hkd
Hver 200. meter / 1 minuts ventetid 1,70 hkd
Hver 200. meter / 1 minuts ventetid
Efter at have nået HK$175
1,50 hkd

Du skal dog lægge adskillige tillæg og gebyrer til de grundlæggende taxapriser.

 • 1 stk. bagage 6 hkd
 • Gebyr for at passere gennem tunnellerne under Victoria Harbour 25 hkd
 • Gebyr for Aberdeen-tunnelen 5 hkd
 • Gebyr for passage af Taite's Cairn-tunnel 20 hkd
 • Gebyr for Tai Lam-tunnelen 55 hkd
 • Afgift for Lion Rock-tunnelen 8 hkd

Hvordan kan jeg betale for en taxa?

De fleste taxaer tager kun imod kontanter, og kun et mindretal giver dig mulighed for at betale med Octopus Card eller apps som Alipay.

Er taxaer sikre i Hongkong?

Ja, det er de. Svindel eller anden unfair adfærd fra taxachaufførernes side er ekstremt sjælden i Hongkong.

De kører altid efter taxameter, så du behøver slet ikke at prutte om prisen.

Fungerer mobile taxi-apps i Hongkong?

Internationale apps som Lyft, Grab, Bolt, Careem og Uber er officielt ulovlige.

Af de velkendte apps fungerer Uber her, men du kan kun praje en almindelig taxa. Denne metode er dog praktisk, hvis du vil betale med det kort, der er gemt på din Uber-konto.

Den eneste officielt lovlige taxa-app er HKTaxi, men den fungerer kun med et Hongkong-telefonnummer.

Central–Mid-Levels escalator

Det originale transportmiddel kan bruges, når man rejser fra det centrale Hongkong til de såkaldte "Mid-Levels", området højt over centrum i retning af Victoria Peak.

Med en længde på over 800 meter er systemet med flere overdækkede rulletrapper det længste af sin slags i verden og vil gøre det meget lettere at gå op ad den stejle bakke.

I løbet af sin længde dækker rulletrapperne en højdeforøgelse på 135 meter.

Det er gratis at køre med rulletrappen.

 • Rulletrappen går nedad - 6:00 til 10:00
 • Rulletrappen går op ad bakke - 10:00 til 0:00

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.