Cascades Manganello

Manganello

Manganello-floden (nogle gange stavet Manganella), der løber ned fra Monto Rotondo-bjergets massiver, skaber magiske vandfald på mange kilometer af sit løb, der falder ned fra klippebankerne og skaber hundredvis af mindre og større bassiner.

De 10 bedste hoteller på Korsika

Kaskaderende floder er almindelige på Korsika, og du finder hundredvis af dem over hele øen, men Cascade Manganello er efter vores mening en af de smukkeste.

Den ligger i et idyllisk landskab med fyrreskove, men det er mere åbent end i andre tilfælde, og du har en spektakulær udsigt over de mægtige korsikanske bjerge det meste af vejen til kaskaderne.

Vandring langs GR20

Kaskaderne er så smukke, blandt andet fordi de ligger relativt langt fra den nærmeste vej i hjertet af landskabet, men samtidig kræves der ingen klatreerfaring for at klare dem. Man skal dog være i god fysisk form, ikke kun på grund af afstanden og stigningen, men også på grund af den hyppige klatring på kampesten.

GR20, den vigtigste korsikanske vandrerute, går langs en del af Manganello-floden, som du kan bruge til at nå kaskaderne. Du kan vælge mellem to ruter, som kan kombineres med hinanden takket være toget.

Fra Vivario

Den betydeligt lettere rute fra Vivario går hele vejen gennem Manganello-dalen. Der er derfor ingen ekstreme højdeforskelle, bortset fra meget korte strækninger, når man krydser større terrænbrud. Den første halvdel af stien går gennem tæt skov, mens det i den anden halvdel tynder lidt ud i træerne, og man kan nyde udsigten. Hele stien løber langs floden, og du kan til enhver tid tage en dukkert i den.

Desuden kan du forkorte ruten, hvis du ikke starter direkte fra Vivario, men fra Tattone (Tatto) eller Savaggio (Savaghju) station. Nogle afgange stopper ikke ved sidstnævnte station på fredage, søndage og helligdage, se køreplaner: cf-corse.corsica.

 • Samlet afstand tur/retur - 25 km fra Vivario eller 18 km fra Tattone station
 • Højde - 1 060 meter fra Vivario eller 745 meter fra Tattone i én retning
 • Tid (trænet vandrer) - ca. 8,5 timer tur/retur fra Vivaria eller 7 timer fra Tattone
 • Kort over ruten,

Fra Vizzavona station

Denne rute er betydeligt sværere, og du har en lang klatretur med nogle virkelig markante klippevægge, når du bestiger den 2.138 meter høje Pointe Muratello. Klatreerfaring er ikke nødvendig, men fitness og god kondition er afgørende.

Ruten starter ved Vizzavona-stationen og følger først en behagelig rute langs Agnone-floden gennem de engelske kaskader.

Den bliver derefter til en åben, men stejlt stigende dal, som ender med en sti gennem et trug med næsten vinkelrette klippevægge. Fra toppen af Pointe Muratello venter en relativt let nedstigning med smuk panoramaudsigt.

 • Samlet længde af ruten frem og tilbage - 33 km
 • Højde - 1.355 meter i én retning
 • Tid (trænet vandrer) - ca. 15 timer tur/retur
 • Kort over ruten

Du kan selvfølgelig kombinere begge ruter. Vi anbefaler at starte i Vivario eller Tatton og slutte i Vizzavona, da stigningerne ikke vil være så stejle, men mere blide og gradvise.

Med tog eller i bil

Da begge ruter starter ved togstationen, er Manganello-kaskaderne et af de få naturlige højdepunkter på Korsika, der kan besøges uden bil. Der kører tog ca. 5 gange om dagen på hovedruten mellem Ajaccio og Bastia, hvilket er nok til at planlægge en behagelig tur.

Køreplaner kan findes på de korsikanske jernbaners officielle hjemmeside: [translate=none]cf-corse.corsica/horaires

Du kan også parkere din bil gratis ved alle stationer.

Overnatning

Da turen til Manganello-kaskaderne tager en hel dag, vil det være praktisk med overnatning ved rutens start eller slutning.

 • Vivario: godt bedømt og meget billigt efter korsikanske standarder Hotel U Campanille
 • Tattone: luksuscampingplads med private hytter til op til 6 personer Camping le Soleil
 • Vizzavona: dejligt 3* hotel Le Vizzavona lige overfor stationen

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Korsika.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.