Empire State Building

Empire State Building

En elegant skønhed, der tårner sig op over Manhattan, smagfuld og dominerende, selvsikker og tiltrækker sig opmærksomhed fra besøgende i byen i årtier. Vi taler om Empire State Building, en af de mest berømte skyskrabere i verden.

Empire State Building består af 103 etager, og dens sublime art deco-arkitektoniske stil er så typisk for New York.

De 10 bedste hoteller i New York

Bygningen er opkaldt efter New York State's kælenavn: The Empire State.

Højden på Empire State Building

Med sin antenne når bygningen op på 443 meter, mens taget er 381 meter højt. Siden den stod færdig i 1931, har den været verdens højeste bygning i mere end 40 år. Det var først i 1972, at det nordlige tårn i World Trade Center overtog førstepladsen.

Efter terrorangrebet den 11. september 2001 og World Trade Centers kollaps vendte Empire State Building ikke tilbage til førstepladsen over verdens højeste bygninger, men den blev den tredjehøjeste i USA efter Willis Tower og Trump International Tower i Chicago.

.

Adgang til observationsdækket

Empire State Building har to observationsdæk. De er åbne hver dag fra kl. 9.00-0.00.

  • 86. etage - Main Deck: det vigtigste observationsdæk med en udendørs terrasse, der løber rundt om hele skyskraberen og giver 360° udsigt.
  • 102. etage - Top Deck: et indendørs observationsdæk med glas fra gulv til loft, som tilbyder den højest mulige etage, men uden en udendørs terrasse.

Billetter til begge udsigtspunkter skal bestilles i forvejen og kan ikke købes på stedet. Brug kun bygningens officielle hjemmeside: esbnyc.com/buy-tickets.

Priserne er som følger:

  • Kun 86. etage: $44 + skatter = $48, ved solnedgang 59 usd
  • Begge etager: $77 + skatter = $84, ved solnedgang 100 usd
  • Børn og ældre får en lille rabat på 2 til 4 dollars.

Er udsigten fra ESB den bedste?

Mange rejsende kan ikke få nok af udsigten fra Empire State Building, men vi er ikke helt uenige i den påstand.

Selvfølgelig giver den centrale beliggenhed dig hele Manhattan i din hule hånd, men du går glip af en af de smukkeste skyskrabere i New York City, når du nyder udsigten. Empire State Building, selvfølgelig.

Så vi vil anbefale en lidt billigere, men endnu vigtigere en udsigtspost, hvorfra du kan se Manhattan og Empire State Building, som var det i din håndflade i det nærliggende Rockefeller Center.

ESB-belysning om natten

Fra 1976 blev den oplyste top af bygningen tilføjet, og den har nu defineret Manhattans skyline i mange årtier.

Standardbelysningen på toppen af skyskraberen er hvid, men den skifter meget ofte som reaktion på store begivenheder, nationale helligdage, og virksomheder kan endda betale for at få belysning i deres farver. Og på dage, hvor en stor sportsklub i New York har hjemmekamp, for eksempel.

Patrick's Day lyser tårnet grønt, på store amerikanske helligdage eller valgdage lyser det rødt, hvidt og blåt i farverne fra den amerikanske trikolore, og i 1995 blev projektørerne f.eks. tændt i farverne fra Microsfot.

Belysningen skifter meget ofte, normalt flere gange om ugen, og når der tilfældigvis ikke er nogen vigtig dag, er den hvid.

Du kan tjekke kalenderen for natbelysning for at få oplysninger om, hvordan Empire State Building vil være oplyst på en given dag på den officielle hjemmeside: esbnyc.com/about/tower-lights.

Indkvartering på ESB

På grund af beliggenheden i hjertet af New York City kan man forvente hotelpriser omkring Empire State fra 257 euro pr. nat. Vi vil f.eks. anbefale følgende hoteller i nærheden af tårnet:

Historie og konstruktion

Empire State Building blev bygget på rekordtid, selv om det blev bygget i en vanskelig tid med den store globale finanskrise. Alene konstruktionstegningerne fra arkitektfirmaet Shreve, Lamb and Harmon blev designet på kun 2 uger.

Oprindeligt skulle bygningen kun have 80 etager, men da den konkurrerende Chrysler Buildings planlagte højde blev forøget, blev projektet ændret til 102 indvendige + 103. udvendige etage.

Arbejdet begyndte i 1929, og tempoet i byggeriet var virkelig svimlende: I gennemsnit blev der bygget 4,5 etager om ugen, og Empire State Building blev indviet den 1. maj 1931.

Interessant nok var det oprindeligt meningen, at de øverste etager skulle fungere som luftskibsdok, men efter flere forsøg blev denne idé vurderet som ekstremt risikabel og opgivet.

Hvordan kommer man til ESB?

New Yorks umiskendelige vartegn står på hjørnet af den berømte 5th Avenue og 34th Street West næsten lige midt på Manhattan.

Den nærmeste metrostation:

  • 34 St/Herald Sq (ca. 200 meter) - gule linjer N, Q, R, W og orange linjer B, D, F, M
  • 33 St (ca. 200 meter) - grøn linje 6

Følgende buslinjer stopper også direkte under bygningen: M1, M2, M3, M5, M55, M34, QM10, QM12, QM15, QM16, QM1, QM18, QM24, X27, X28, X37, X38, BM5

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i New York.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.