Stefansbasilikaen

Stefansbasilikaen

Basilikaen ligger i hjertet af byen og er et af de vigtigste monumenter i hele Ungarn, da den huser nationens mest ærede relikvier af den mumificerede hånd af kong Sankt Stefan. Men selve interiøret er også smukt med det gigantiske orgel, som er dekoreret med malerier og statuer.

Book et hotel i det centrale Budapest

Katedralen er indviet til ære for kong Stefan, som fuldførte foreningen af de stammer, der boede i Ungarn, og som betragtes som grundlæggeren af den ungarske stat. Basilikaen er også den vigtigste romersk-katolske kirke og med sine 96 meter den tredjehøjeste bygning i Ungarn.

Sammen med den lige så høje parlamentsbygning udgør den et vartegn for Pest, en historisk by på Donaus venstre bred.

Du kan tage elevatoren op til galleriet i hovedtårnet eller bestige de 364 trin for at nyde den smukke udsigt over Budapest.

Kirken er den næststørste kirke i Ungarn efter Esztergom-basilikaen, både i størrelse og højde.

Basilikaens historie

Denne neoklassicistiske bygning blev påbegyndt i 1847 efter planer af József Hild, men blev desværre bremset af kuplens kollaps i 1868, sandsynligvis på grund af påvirkningen fra grundvand fra Donau.

Efter denne uheldige begivenhed blev Miklós Ybl sat i spidsen for byggeriet, og han byggede tre etager med dræningskældre og tilpassede hele bygningen til nyrenæssancestilen. I 1905 kunne basilikaen indvies, og i 1931 var den den første i Ungarn, der fik titlen Basilica minor.

Relikvier af Sankt Stefan

Et af de vigtigste relikvier i basilikaen er helt sikkert den såkaldte Hellige Højre Hånd, Sankt Stefans mumificerede højre arm, som angiveligt blev fundet intakt i en grav 45 år efter hans død.

Armen opbevares i Sankt Stefans kapel inde i basilikaen.

Adgang og åbningstider

Basilikaen er åben for offentligheden dagligt fra kl. 9.00-17.45 (søndage fra kl. 13.00), og udsigtsplatformen på tårnet fra kl. 10.00-19.00. Det er altid muligt at komme ind mindst 30 minutter før lukketid.

Billetter fås i tre varianter.

Voksen Studerende, senior
Kun basilikaen 2 300 huf 1 700 huf
Udsigtspunkt + skatkammer 4 300 huf 3 400 huf
Alle sammen 6 000 huf 4 800 huf

Der er rabat for studerende med ISIC-kort, seniorer over 65 år og familiebilletter (2 voksne + 2 børn under 12 år), se den officielle hjemmeside for flere detaljer.

Beliggenhed og transport

Szent István-basilikaen ligger lige i centrum af Budapest i gåafstand fra alle de andre store seværdigheder. Basilikaen er også meget tilgængelig med offentlig transport:

  • Bajcsy-Zsilinszky út station - metro M1; bus 105, 178
  • Szent István Basilicastop- bus 9; trolleybusser 72M, 73M
  • Deák Ferenc tér station - metro M1, M2

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Budapest.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.