Széchenyi lánchíd-broen

Budapest

Kædebroen (Széchenyi Lánchíd), bygget i 1849, var den første forbindelse mellem de dengang uafhængige byer Buda og Pest (byerne blev slået sammen i 1872). Den var et initiativ fra grev István Széchenyi, som bragte en dampmaskine til Ungarn og grundlagde det ungarske videnskabsakademi, og den blev designet af de britiske ingeniører William og Adam Clark.

Hoteller med udsigt over Donau

Selvom den har ordet "kæde" direkte i sit navn, er det faktisk en klassisk hængebro, men arkitektonisk er den en af de smukkeste i Europa med et spænd på 202 meter, og da den blev taget i brug, var den endda en af de største i verden. Dele af de massive stålkæder, der vejer over 5.000 tons, er fastgjort til de massive stenporte, som udgør broens mest iøjnefaldende træk.

Széchenyi-broen er også den første af 8 moderne broer, der forbandt de to byer Buda og Pest, hvilket gør den til Budapests mest berømte bro.

På Buda-siden er Buda-tunnelen under Slotshøjen med sin storslåede indgangsportal forbundet til broen. Den blev påbegyndt kort tid efter, at broen var færdigbygget, og stod færdig i 1857.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Budapest.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.