Kultur og historie i Sydkorea

Sydkorea

Historien i en nøddeskal

Koreas historie går tilbage til 2.333 f.Kr., hvor Gojoseon blev grundlagt. Ifølge legenden blev den grundlagt af den mytiske Dangun, hvis far steg ned fra himlen, og hvis mor forvandlede sig til en bjørn. I dag er Korea en republik. Det mest fremtrædende herskende dynasti var Joseon-dynastiet (Joseon - koreansk - 전주이씨, 全州李氏). Det regerede fra 1392 til 1910, da Korea blev besat af Japan.

Koreanerne mindes stadig dette dynasti i dag gennem forskellige festivaler og festligheder. Det første præsidentvalg blev afholdt i 1987. En af præsidenterne (Kim-Dae-Jung) vandt endda Nobels fredspris i 2000. I 2013 indtog en kvinde - datteren af en tidligere præsident - præsidentposten.

Hun blev dog ikke længe på sin nye post, da korruptionsanklagerne mod hende kulminerede i 2016. Landet har i øjeblikket et anspændt forhold til sin nordlige nabo, Nordkorea. De er adskilt af en over 200 kilometer lang stribe. Du vil for det meste støde på moderne bygninger, da mange bygninger blev ødelagt under Koreakrigen.

Mennesker

Befolkningen er åben, munter, nysgerrig, hurtig, nogle gange endda ufokuseret eller distraheret. De er vant til udlændinge i byerne og kan grundlæggende engelsk, men er stadig nogle gange generte for at tale. Det er som regel udlændingen, der starter samtalen. Folk i landsbyen er klædt i traditionelt tøj og kender ingen engelske ord, men de er så meget desto sjovere at kommunikere med! De spørger ofte: "Hvor gammel er du?" Det er et meget almindeligt spørgsmål, så bliv ikke forskrækket. Koreanere har altid respekt for deres ældre.

Helligdage og festivaler

På officielle helligdage er det kun kontorer og banker, der er lukket. Julen fejres af koreanerne den 25. december. Hvis du kan lide Valentinsdag, er det værd at bemærke, at den 14. februar giver kvinder gaver til mænd, og den 14. marts er det omvendt. Og mens vi "fejrer" Sankt Martins ankomst den 11. november, fejrer koreanerne Pepero Day, hvor forelskede par giver hinanden Pepero-barer. Den 1. januar er interessant, når de giver børnene i deres familie nogle penge.

De fleste festivaler, parader og festligheder finder sted i april. Det er her, de lokale kirsebærblomster blomstrer, hvilket bidrager til den lokale atmosfære.

Jinhae Gunhangje Festival (진해군항제)

Denne festival er en af de største og mest berømte forårsfestivaler i landet med over 2 millioner turister på besøg hvert år. Den begynder med en mindehøjtidelighed for Joseon-dynastiets regeringstid, også kendt som Dynasti I eller R. Under festivalen kan du opleve de berømte parader med koreanere i traditionelle dragter og smage lokal mad.

Starlight Festival (여좌천-벚꽃명소)

Hvis du elsker at gå rundt i Prag om natten og nyde synet af oplyste vartegn og aldrig går glip af en lysfestival i Prag, så er Starlight Festival noget for dig. Den er en del af Jinhae Gunhangje Festival. Omkring Yeojwacheon-floden kan man nyde et lasershow, en oplyst bro og de omkringliggende kirsebærtræer. Det omfatter også et spektakulært fyrværkeri.

En kongelig parade og et militært musikband

Den kongelige gadeparade opføres hvert år omkring Jungwon-rundkørslen. Den ledes af admiral Yi Sun-sin og hans hær og fremhæver krigssejrene under Joseon-dynastiet. I nærheden af Jinhae Gymnasium og i de tilstødende gader kan man lytte til lyden af militærorkestret og beundre den militære æresgardes optræden.

Kultur

Koreanerne er opdraget til at respektere og være ydmyge over for deres ældre og autoriteter i almindelighed. I deres sprog anerkender de endda seks niveauer af hylen og nikken. Der lægges vægt på kollektivisme i samfundet. De har traditionelle værdier og går meget op i relationer, ikke kun familiemæssige. Buddhisme, konfucianisme og kristendom (protestantisme) er udbredt i samfundet.

Særlige forhold og forskelle

  • At snorke offentligt er en forseelse,
  • De giver ikke hinanden fødselsdagsgaver,
  • De knæler på gulvet ved måltiderne og sætter ikke fødderne under bordet.

Flaget hedder officielt Tchägukki - 태극기 / 太極. I midten finder vi det røde og blå yin- og yang-symbol, og i hvert af de fire hjørner er der et trigram. Täguk-symbolet afspejler den århundredgamle tradition for harmoni mellem de to modsætninger yin og yang, som stammer fra taoismen, men som er til stede i alle tankegange i Korea - konfucianisme, buddhisme, shamanisme og måske endda kristendom. Flagets hvide baggrund symboliserer lys og renhed og udtrykker den koreanske nations ønske om fred. De fire trigrammer omkring midten symboliserer himmel, jord, ild og vand. Alle disse elementer udtrykker tilsammen kosmisk harmoni og enhed. Flaget repræsenterer idealet om national velstand og universel sandhed, som alle koreanere holder af.

Traditionel kunst omfatter gugak, som kan oversættes til national musik, og andre kunstarter som kunstneriske danse, sange og forestillinger. Derudover har koreanerne også arvet en lang række nationale danse fra deres forfædre: såsom salpurichum (åndelig renselse), gutchum (rituelle shamanistiske danse), taepyeongmu (fredsdanse), hallyangchum (bogstaveligt talt "dovne menneskers" danse), buchaechum (danse for sjov), geommu (sværddanse) og seungmu (munkenes danse). Desuden er talchum (maskedans) og pungmul nori (leg med musikinstrumenter) kendt for deres satiriske karakter. Maleri og kalligrafi har været kendt siden oldtiden og var påvirket af Kina. Keramik og kunsthåndværk er også værd at nævne.

Traditionel sydkoreansk beklædning kaldes Hanbok. Det er en kjole uden lommer, som er kendetegnet ved stærke farver. Den bæres stadig ved traditionelle fester og festivaler.

Sproget

Det officielle sprog er koreansk. I byerne og turistområderne kan man sagtens tale engelsk, især med den yngre generation.

Turisme

På trods af at Sydkorea har så meget at byde på, står landet stadig lidt i skyggen af sin mere berømte nabo mod øst, Japan. De fleste turister befinder sig i hovedstaden Seoul, hvor alle tjenester er koncentreret. Overalt møder man nysgerrige koreanere med deres bedste smartphones og kameraer, især i weekenden og på fridage, hvor de tager på udflugt.

Geografi

Landet ligger på den sydlige del af den koreanske halvø. Der er mange andre små øer i nærheden, hvoraf den største er Jeju Island. Den er også interessant, fordi den er hjemsted for Koreas højeste punkt og den udslukte vulkan Halla-san, og den er det eneste sted i landet, der allerede befinder sig i den subtropiske zone. Mod vest skylles Korea af Det Gule Havs vand, mod øst af Det Japanske Havs vand. Koreanerne kalder Det Gule Hav for Vesthavet og Det Japanske Hav for Østhavet på grund af efterkrigstidens fjendtlighed over for japanerne. Korea er et meget bjergrigt land, men i syd finder vi lavland, som kun optager ca. 30 % af arealet.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.