Hvad skal man lave i Sydkorea

Sydkorea

Vandreture

Koreanerne elsker at vandre, især i weekenden. Hvis du tager på trekking om sommeren, er der gode chancer for, at du bliver omgivet af entusiastiske fotografer i alle aldre. Bjergtoppene varierer i højde fra et par hundrede meter til langt over tusind. Den højeste top (den udslukte Halassan-vulkan) kan bestiges. Et af de mest populære udflugtsmål, også for koreanerne selv, er Mudeungsan Nationalpark nær byen Gwangju på den sydlige halvdel af øen. Det er nemt at komme hertil fra byen med bus (#54) eller med taxa, som koster 5 dollars (2017).

Hallasan Park

Hallasan på Jeju Island er på UNESCO's verdensarvsliste på grund af sin interessante flora og fauna. Parken omfatter Sydkoreas højeste bjerg, som kan bestiges. Du kan gøre det komfortabelt på 1 dag. Vejret på øen varierer meget, så sørg for at være godt udrustet. Afhængigt af din kondition kan du vælge, hvor langt du vil gå i parken. Hallasan tilbyder 7 mulige stier: Eoseungsaengak (1,3 km), Seokgulam (1,5 km), Yeongsil (5,8 km), Eorimok (6,8 km), Donnaeko (7 km), Gwaneumsa (8,7 km) og Seongpanak (9,6 km). Du kan også campere i parken mod betaling.

Anmiongogage-bakken nær Changwon by

Denne 9 km lange bakke strækker sig fra Taebaek - dong i Jinhae til Anmin - dong i Changwon på den sydlige del af hovedøen. Fra toppen kan man se Jinhaema havn, Ungsan-bjerget, Sirubong eller Cheonjabong. Du kan vandre, køre eller cykle hertil.

Dykning

Dykning er ikke en af de mest populære aktiviteter. Så hvis du er ny i dykning og gerne vil prøve det her, vil du nok ikke kunne klare dig med undervisning på engelsk. Der findes mange centre på syd- og vestkysten. Jeju Island (Chedzu) tilbyder dykkere en enestående oplevelse med sin unikke blanding af varmt- og koldtvandsarter.

Strande

Korea er ikke et sted, hvor mange af os tager hen for at slappe af ved havet, men der er stadig nogle strande, som er værd at besøge, hvis man elsker havet. Den mest berømte strand er Haeundae-stranden (den sydlige del af Korea), som er smuk i al slags vejr. Den ligger 5 timers kørsel fra Seoul eller 2 timer med eksprestog, som du skal betale en del ekstra for. Gwangalli-stranden på den sydlige del af øen er en af de mere travle, den ligger i byens centrum og er mere velegnet til gåture eller leg med børn. Der er mange restauranter og klubber i området. Hamdeok-stranden er en af de mest berømte strande på øen Cheddar. Om sommeren er den overfyldt, men havet er rent og roligt. Hyeopjaje-stranden er en anden berømt strand på øen Chediz. En anden mulighed er at tage til en af de små øer, f.eks. Gwanmaedo, hvor strandene ofte er tomme.

Natteliv

Hvis du er til barer og musik, især hiphop, skal du tage på en af Seouls mange klubber (f.eks. Club Arena). På den anden side, hvis du vil have noget mere "vestligt", skal du tage til Bar Woodstock. Gwangalli Beach er også levende om aftenen med masser af restauranter.

Shopping

De fleste shoppingmuligheder af enhver art findes i Seoul. Der er både store indkøbscentre og små markeder. Du finder også et stort udvalg af toldfrie butikker, f.eks. den toldfrie hovedbutik The Shilla eller Lotte. Hvis du vil gøre dine små glade, kan du tage med eller uden dem til Burdeng børnetøjscenter (koreansk: 부르뎅 아동복). Det mest berømte kvarter, ikke kun blandt shopaholics, er uden tvivl Myeong-dong (명동), som består af to hovedgader, hvoraf den ene starter ved Myeong-dong metrostation (linje 4) og den anden ved Lotte Department Store i Euljiro. Ud over tøj, sko, lokale produkter eller rabatter er der også mange restauranter og fastfood-steder. Mange restauranter i dette distrikt har specialiseret sig i dongaseu (svinekoteletter) og kalguksa (nudelsuppe). Et andet meget turistpræget shoppingområde er den berømte gade Insa-dong. Det er en lille gade i byens centrum, som bogstaveligt talt er dækket af souvenirbutikker, gamle tegninger og kalligrafiforsyninger, traditionelle restauranter, tehuse og kunstgallerier. I den sydlige del af øen, nærmere bestemt i Gurye, kan man besøge traditionelle madmarkeder. De afholdes ca. 6 gange om måneden. Det udendørs marked, Haeundae, er også værd at nævne og bør ikke overses af mad- og madlavningselskere.

En typisk souvenir er en vifte, træmasker eller traditionelle lanterner. Du kan også tage te af god kvalitet eller naturlig koreansk kosmetik med hjem.

Parker og reservationer

Hvis du vælger en af Sydkoreas parker, bliver du ikke skuffet, for du kan vælge mellem en lang række af de mest berømte: Bukhansan Nationalpark (lige i Seoul), Seoraksan (Sokcho site), Hallasan Nationalpark (Jeju Island), Mudeungsan (Gwangju-området), Naejangsan (Jeongeup site), Gyeongju (Gyeongju-området) eller Jirisan Nationalpark.

Der er mange parker i Korea. Alene i Seoul kan du besøge Bukhansan Park, hvor du kan få en spektakulær udsigt over hele byen. Bestigningen er en af de moderat svære, alle, der går i bjerge, kan gøre det. Ud over den førnævnte Bunkhansan Park kan du også gå til Hangang Park, hvor der er et smukt brusende springvand. I Yeouido Hangang kan du spise en snack eller snarere morgenmad, for i godt vejr er parken som regel fyldt med turister og lokale. Omkring N-tårnet i Seoul ligger parken af samme navn - Namsan. Når vejret er godt, kan du nyde udsigten over Seoul by.

Koreanerne går meget op i pleje og renlighed. Nogle parker er gratis at komme ind i, andre kræver et gebyr. Man kan også overnatte i parkerne, enten på et af de tilstødende hoteller eller i templer (f.eks. Gayasan-templet i den sydlige provins Gyeongsang). Blandt de største af disse er Jirisan National Park i den sydvestlige del af øen. Man kan færdes frit i parken, men det er forbudt at vandre fra solnedgang til 2 timer før solopgang.

Hallim Park på Jeju-øen

En stor park, der kan nydes i næsten al slags vejr. Det er dybest set en slags botanisk have. Ud over palmerne, der er plantet langs vejen, subtropiske planter, bonsai og vandfald, kan man nyde grotterne Hyeopjaegul og Ssangyonggul.

Øen Gwanmaedo

Gwanmaedo Island, tidligere Bolmae, er en del af Dadohae National Park. Ud over smukke strande finder du klipper og fyrreskove. På øen er der butikker, restauranter, hospitaler, cykeludlejning osv. Det er nemt at komme hertil med færge.

Ganghwado-øen

Øen ligger på Koreas vestkyst og er teknisk set en del af Incheon. Ud over naturen og historien kan du også beundre Ganghwa-øens café og udforske, hvordan det er muligt, at disse to huse overhovedet stadig står over for hinanden.

Grotter

Andre turistattraktioner i landet er grotter. Alene på øen Jeju kan man ud over grotterne Hyeopjaegul og Ssangyonggul også besøge Majanggul, som er en ca. 13 km lang lavatunnel. Andre huler omfatter Gwangmyeong. Her kan man gå frit rundt i hulesystemet, og nogle af tunnelerne er endda oplyst i interessante farver. Turen tager ca. en time, og man betaler ca. 6.000 won for et besøg. Blandt de mere naturlige huler er Geumganggul, som er udgravet i Seoraksan Rock, ca. 600 meter over havets overflade. Det kræver en del arbejde at klatre herop, men til gengæld bliver man belønnet med en magisk udsigt over dalen. De, der kan lide drypstenshuler, vil sætte pris på Baengnyong Natural Limestone Cave i Gwangwon-provinsen. Indgangen til hulen koster 15.000 won.

Teplantager

Elskere af grøn te vil sætte pris på en ægte teplantage. Hadong i Gyeongsangnam-do og Boseong i Jeollanam-do er de to største plantager i landet. Mens førstnævnte er kendt for sin rige historie, er sidstnævnte mere kendt for sin spektakulære udsigt. I Boseong kan du også prøve alle mulige specialiteter med grøn te - fra is til grønne nudler.

Vintersport

Vintersportsstederne er ikke blandt de mest kendte, selv om der afholdes vinter-OL her i 2018. Man kan stå på ski i udkanten af Gangwon-området, og det samme kan skøjteløb, som koreanerne elsker. En anden mulighed er Muju resort i Deogyusan National Park. Dette feriested er det mest populære og anerkendte blandt koreanerne. Skisportsstedet Alpensia i den nordøstlige del af landet har 6 pister til snowboardere og skiløbere. Skiområdet Elysian Gangchon i den nordlige del kan fange dit øje med sin panoramaudsigt over de omkringliggende bjerge. Skisportsstedet er åbent 24 timer i døgnet. Du kan vælge, om du vil købe et skipas til 4, 6 eller 8 timer. (Man betaler 54.000 won for et 4-timers pas, 64.000 won for et 6-timers pas og 74.000 won for et 8-timers pas). Hvis det ikke er nok, kan du stadig stå på ski om aftenen. Enten fra 19:00 til 24:00 (60.000 won), fra 22:00 til 4:00 (50.000 won) eller endda fra 24:00 til 4:00 (40.000 won).

For børn

Børn kommer ikke til at kede sig i Sydkorea, og det gør deres forældre heller ikke. Hvis de små elsker forlystelsesparker, vil de elske den berømte forlystelsespark Lotteworld, som er lidt af en blanding af Disneyland og Motherland, og man kan feste med børnene indtil kl. 22. Det er også nemt at komme hertil med offentlig transport. De har nogle gange rabat på entréen: (http://funtastickorea.com/p/lotte-world-ticket-discount). Men det er ikke alt. Korea byder f.eks. også på et bamsemuseum (mere på: http://en.teseum.net/). Hvis du har en lille videnskabsmand derhjemme, kan du tage på uglemuseum med ham. Se mere på: http://www.owlmuseum.co.kr/main1.html eller det interaktive børnemuseum, som er en del af det nationale museum. Her kan børnene røre og føle ved alt. En rigtig legeskole i aktion. Mere information: (http://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=1215579)

Du vil gøre både dig selv og børnene glade, hvis du tager til et akvarium, nærmere bestemt Hwajinpo Aquarium (화진포 해양박물관) på den nordlige del af øen. Ud over forskellige arter af skaldyr og fisk kan du opleve en 3D-film eller gå under 300 tons vand i en undervandstunnel. Voksne betaler 5.000 won for denne attraktion.

Ud over de allerede nævnte attraktioner kan du tage børnene med i en af parkerne eller til grotten
Manjanggul på øen Jeju.

Til romantikerne

Hvis du er en romantiker i krop og sjæl, skal du helt sikkert besøge Korea om foråret, når kirsebærblomsterne blomstrer, og du vil nyde vandreturene og festivalerne. Korea byder på mange parker. Du kan gå en tur på Chedzu Island eller langs Yeojwacheon Stream i den sydlige del af øen. Du kan indånde duften af kirsebærblomster og tage en selfie på broen. Du kan kombinere en gåtur langs åen med en tur til Jangboksan Park. Ud over kirsebærblomsterne er der typiske broer, forskellige kunstneriske skulpturer, bænke til at hvile sig på eller forskellige former for sportsmaskiner.

Kultur

Sydkorea har en anderledes historie, men også en anderledes kultur. I hele Sydkorea finder du museer fra A til Z. Afhængigt af dine præferencer kan du besøge krystalmuseet, Samsung-museet, te-museet, kærlighedsmuseet, bonsai-museet eller udstillingen med værker af Alphonse Mucha. Der afholdes ofte forskellige forestillinger i de kongelige paladser. Et andet sted, der er værd at nævne, er Seoul Arts Center, hvor der normalt afholdes koncerter eller ballet.

Interessante museer

63 Art (63 아트 )

De, der elsker at se verden fra oven, bør besøge 63 Art. Du befinder dig 246 meter over havets overflade, og verden ligger bogstaveligt talt for dine fødder. Det er et sted, der byder på en ekstraordinær kulturel oplevelse, et kunstmuseum og en udsigt over Hangang-flodens smukke landskab. Du skal betale 13.000 won for denne oplevelse. Hvis du er studerende eller pensionist, får du rabat.

Møbelmuseum

Selv om du er en af dem, der ikke går på museum og får gåsehud ved tanken om at besøge et, så tænk over det. Her finder du mere end 2.000 stykker traditionelle koreanske møbler eller traditionelle huse. En guidet tur tager ca. en time, og du betaler 20.000 won. Se mere på: http://www.kofum.com/.

Vil du opleve, hvordan det er at kysse Spiderman, være mellem Marilyns tænder, fodre Mona Lisa gennem et sugerør eller bare være en del af et kunstværk eller stjerne på et filmlærred? Så tag til et af de mange illusionsmuseer. Uanset om du besøger Trickey Museum, Alive Museum Insadong eller 3D Black Art Museum, vil du få en masse sjov, ikke kun på regnvejrsdage.

Paladser

Vi kender koreanske paladser fra mange asiatiske film, og der er virkelig et væld af dem i hele landet.

Gyeongbokgung-paladset (경복궁)

Paladset, der blev bygget i det 14. århundrede, er ofte kendt som Nordpaladset og betragtes som det mest berømte, smukkeste og største palads. Man kan gå rundt i haven i timevis og beundre den asiatiske kultur, som vi kender fra filmene. Du kan endda klæde dig ud i traditionelle koreanske dragter og opleve det med egne øjne. Kom ikke her om tirsdagen, hvor der er lukket. Entréen koster ca. 3.000 won. For mere information, besøg: http://www.royalpalace.go.kr/html/eng/main/main.jsp.

Nationalpaladset (국립고궁박물관)

Hvis du ikke er fremmed for at besøge museer og er historieinteresseret, skal du besøge Nationalpaladset. Her finder du mange historiske genstande fra Joseon-dynastiet, og du betaler ikke en krone.

Changdeokgung-paladset og Huwon (창덕궁과 후원)

Changdeokgung-paladset var det vigtigste sted for mange af Cheongsun-dynastiets konger. Det er et sted, der ikke kun er berømt som kongernes sidste hvilested, men også for de enorme træer, der er over 300 år gamle. Det er nu på UNESCOs verdensarvsliste og er et af de mest traditionelle historiske steder. Det koster 3.000 won at besøge det, og du kan få flere oplysninger her: http://eng.cdg.go.kr/main/main.htm.

Templer

Ud over et stort antal paladser finder du også buddhistiske templer i landet. Nogle betaler man entré til, andre er helt gratis. Lige i Seoul ligger Bongeunsa-templet. Her afholdes hvert år i september en buddhistisk ceremoni kaldet Jeongdadaebulsa. Et andet, du kan besøge lige i hovedstaden, er Myogaksa-templet. I nogle buddhistiske templer kan du overnatte og deltage i et renselsesprogram, der omfatter tidlig morgen, vandring og meditation. Ud over de allerede nævnte kan du bruge nogle andre rundt om i landet til disse formål. Haeinsa-templet i Gayasan-bjergene er f.eks. et af dem, der tilbyder dette. Man kan vælge at tilbringe en hel weekend her (2 dage, 1 nat med overnatning), som koster 50.000 won, eller i løbet af ugen, hvor programmet er mere orienteret mod afslapning. Andre templer, hvor man kan overnatte og få et indblik i koreansk kultur og buddhisme, er Geumsansa-templet i den nordlige provins Jeolla. Her kan du drikke en kop te med munkene eller tage en lektion i Seon (koreansk zen).

Bukchon Hanok Village ( 북촌한옥마을)

En landsby lige i Seoul, hvor der er over hundrede typiske huse, kaldet hanok. Navnet Bukchon kan oversættes til den nordlige landsby. Man kan gå rundt mellem husene i timevis og lære den koreanske kultur bedre at kende og forstå. I dag er der blandt andet også et stort antal restauranter, tehuse og overnatningsmuligheder.

Busan Gamcheon Cultural Village (부산 감천문화마을 )

Hvis du elsker moderne, ukonventionel kunst og f.eks. beundrer arkitekten Hundertwassers hus i Wien, skal du tage herhen. Husene er bygget i terrasser og leger med forskellige farver. Når du går rundt, ser du måske en barbiedukke på et hus eller små, farverige skulpturer af fugle med menneskehoveder.

De historiske landsbyer Andong Hahoe og Gyeongju Yangdong

Begge landsbyer blev grundlagt mellem det 14. og 15. århundrede på stedet for Gyeongsangbuk-do. De er velbevarede og er et godt eksempel på såkaldte klanlandsbyer. De viser tydeligt, hvordan livet blev levet under Joseon-dynastiet.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.