Den gyldne cirkel

Gejseren Strokkur

Golden Circle er et meget populært turistområde for bilture i nærheden af Reykjavík med flere naturattraktioner. Takket være det varierede miljø vil du lære lidt af alle former for islandsk landskab at kende. På grund af sin form på kortet kaldes Den Gyldne Cirkel ofte også Den Gyldne Trekant.

Sammenlign priser på biludlejning

Hvor lang er Den Gyldne Cirkel?

Den Gyldne Cirkel er ca. 235 km lang, og hvis du tæller afstikkere til parkeringspladser eller andre attraktioner med, kommer du til at køre ca. 300 km i alt. Da Den Gyldne Cirkel ligger i den sydvestlige del af Island nær hovedstaden Reykjavik, er det den mest besøgte og bedst tilgængelige destination på øen.

Den Gyldne Cirkel kan køres hele året rundt, også om vinteren.

Ruten kan forkortes til ca. 200 km ved at springe returruten over og vende tilbage til Reykjavik ad samme rute. For mange rejsende er Den Gyldne Cirkel også populær, fordi den kan gennemføres på én dag.

Top 3 steder på Den Gyldne Cirkel

Den Gyldne Cirkel har 3 højdepunkter, som du ikke må gå glip af. Du vil opleve et landskab med nøgne sletter, hede, vulkanske kløfter, bjerge, vandfald og gejsere.

Þingvellir Nationalpark (Thingvellir)

Området med smalle basaltkløfter med mange floder, vandløb og små vandfald, brede dale og sletter, søer og hovedforlandet mellem de eurasiske og nordamerikanske tektoniske plader er ikke kun værdifuldt fra et naturmæssigt, men også fra et kulturelt synspunkt. Det var her, verdens ældste parlament blev grundlagt, takket være den gode tilgængelighed.

Haukadalur geotermiske område

Det er et sted med mange gejsere, termiske kilder og andre vulkanske aktiviteter, og det har opnået verdensomspændende berømmelse takket være især to gejsere. En af dem er verdens første gejser Geysir, som gav fænomenet sit almindelige navn. Den anden er Strokkur-gejseren, som er en af de mest aktive i Island.

Gullfoss-vandfaldet

Et af de mest massive vandfald i Island med 2 kaskader, der falder ned i en 32 meter dyb kløft. På grund af sedimenterne i vandet har vandet en gylden farve, når solen skinner.

Andre steder af interesse

Bortset fra "top tre" ovenfor ville det dog være en skam at udelade andre mindre kendte steder på Den Gyldne Cirkel. Disse omfatter f.eks:

Kender du til et andet smukt sted på Den Gyldne Cirkel? Fortæl os det i kommentarfeltet nedenfor, og del det med andre læsere.

Kort over Den Gyldne Cirkel

I bil eller med bus?

Den bedste og absolut anbefalede mulighed er at rejse i en lejet bil, som tager dig rundt til de mindre kendte, men måske desto smukkere steder. Du kan stoppe hvor som helst og, endnu vigtigere, i hvor lang tid som helst.

Der er mange biludlejningsfirmaer i Reykjavík, og du kan sammenligne deres priser, f.eks. via booking.com.

Du kan ikke komme rundt i Den Gyldne Cirkel med almindelige offentlige busser, men der er flere turistbureauer i Reykjavík, som tilbyder organiserede busture.

De varer normalt mellem 7-9 timer og koster mellem 8 000 isk og 10 000 isk. Eksempler er Reykjavík Excursions eller Gray Line.

Overnatning på Den Gyldne Cirkel

Da ruten starter og slutter i hovedstaden Reykjavik, og mange rejsende vælger bare at vandre en dag, er overnatning i Reykjavik en selvfølge. Byen har også det største udvalg af hoteller og billige vandrerhjem, i hvert fald efter islandsk standard.

Men hvis du vil nyde din tur langs Den Gyldne Cirkel, anbefaler vi, at du bor et sted midt i den. Ideelle steder at bo omkring midten af ruten er byerne Laugarvatn eller Reykholt.

Hvis du planlægger at fortsætte fra Den Gyldne Cirkel til den vestlige del af Island, skal du vælge overnatning i byen Selfoss, som ligger lige ved hovedvej 1.

Alternativet er selvfølgelig camping, som er så populært i Island. Du finder campingpladser ved alle de største turistattraktioner, og du skal regne med priser på omkring 1.300 til 1.700 isk pr. person.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Island.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.