Sådan kommer du rundt Sardinien

Sardinien

Sardinien har et omfattende netværk af busruter, som suppleres af flere jernbanelinjer.

Mindre feriesteder betjenes dog kun af busser et par gange om dagen, og nogle turistmål er slet ikke tilgængelige med offentlig transport. Når du planlægger en ferie på S

Søg efter indkvartering på Sardinien

I bil

Hvis du planlægger at udforske øen, er en bil det rigtige valg for dig. Biler kan lejes i alle lufthavne, men selvfølgelig også i de største turistcentre.

Øen har motorveje, der forbinder de største byer som Cagliari, Sassari, Oristano, Nuoro og Olbia. Der er ingen vejafgifter på Sardinien, og det er ikke nødvendigt med en vignet. Uden for hovedruterne kan man forvente smalle og ofte meget snoede veje. Kun en erfaren chauffør bør køre.

Sammenlign priser på biludlejning på Sardinien

Læs vores artikel om billeje på Sardinien for at få detaljerede oplysninger om billeje og rejser i bil på Sardinien.

Tog på Sardinien

Den almindelige togtrafik på Sardinien drives af to selskaber, som ikke anerkender hinandens billetter, og derfor er det altid nødvendigt at købe en ny billet, selv når man skifter tog.

Trenitalia

Øens hovedlinje går fra hovedstaden Cagliari til Ozieri-Chilivani, hvor den deler sig i to linjer.

Den ene tager dig til Olbia/Golfo Aranci og den anden til Sassari og Porto Torres.

Fra Cagliari til Olbia kan du købe en billet til 18 euro og bruge cirka 3 timer og 20 minutter på turen. Rejsen til Sassari vil koste dig lidt mindre, billetten koster 16,50 euro, og rejsen tager 3 timer. Fra Olbia til Sassari betaler du 8,10 euro.

De to andre Trenitalia-linjer kører fra Cagliari til byerne Carbonia og Iglesias inde i landet, men de er ikke særlig anvendelige for turister.

Du kan tjekke køreplaner og priser online på Trenitalias hjemmeside, det er ikke nødvendigt at købe billetter online, og for regionale tjenester er prisen den samme på stationen.

ARST

De tre andre linjer drives af ARST, hvor du kun kan købe billetter på stationen eller hos konduktøren. En alternativ købsmulighed er Tabnet-mobilappen (Google Play / App Store).

Den vigtigste ARST-linje er den fra Alghero til Sassari, som fortsætter til Sorso, eller fra Macomer (med forbindelse til backbone-linjen og Trenitalia-tjenester) til Nuora.

Køreplaner for disse linjer kan findes på hjemmesiden arst.sardegna.it.

Trenino Verde

I sommerferien kan du overveje at tage en tur med turisttoget Trenino Verde, som kører på de smukke strækninger mellem kysten og det indre af landet, hvor der ikke længere kører almindelige tog. De motoriserede vogne fra midten af det 20. århundrede tager dig med på en langsom, kærlig tur gennem smukke steder og giver dig en stor oplevelse.

Trenino Verde kører hver sommer på 5 forskellige ruter, 1-2 gange hver 14. dag. Priserne for enkeltbilletter varierer fra 12 euro til 17 euro.

For mere info besøg den officielle hjemmeside treninoverde.com

Busser på Sardinien

Busser er den vigtigste transportform, hvis man vil rundt langs kysten og til de store turistattraktioner.

Netværket er ret tæt, men du skal tage højde for den begrænsede hyppighed af forbindelser.

De fleste større byer betjenes mindst 5-8 gange om dagen, men mindre feriesteder har måske kun 3 afgange om dagen. Man skal også huske på, at der i landområderne måske slet ikke er skiltet med et busstoppested, og når der er, er der ingen oplysninger på stolpen.

De kender placeringen af alle busstoppesteder for by- og intercitybusser meget godt en.mapy.cz, hvilket i høj grad vil hjælpe med orienteringen.

Der er flere busselskaber på Sardinien.

Regionale tjenester på hele Sardinien

Det vigtigste offentlige netværk varetages af ARST-busser, som kører regionale ruter fra de større byer op til en afstand på ca. 100-120 km. Du vil støde på dem over hele øen.

Transporten er meget billig, og en billet til intercity-forbindelser koster omkring 1 euro for hver 15 km.

ARST driver også offentlig transport i Cagliari og Alghero, hvor en 90-minutters billet koster 1,30 euro, og en 120-minutters billet kombineret med en sporvogn koster 2 euro.

Hvor kan man købe billetter?

Det er mere kompliceret at købe papirbilletter med ARST. Det anbefales stærkt at købe dem, før man stiger på bussen, i en ARST-kiosk (kun i store byer, altid på busstationen) eller i kiosker eller mindre butikker.

Det er også altid muligt at købe en 24-timers billet til en bestemt rute, som er dobbelt så dyr som en enkeltbillet. Det er nyttigt, når man rejser til mere afsidesliggende steder (typisk strande), hvor det ikke er muligt at købe en billet.

Selv om chaufføren sælger billetter, er det meget almindeligt, at han løber tør for billetter og nægter at lade dig stige om bord uden en forudkøbt billet.

Den bedste måde at gøre dette på er at bruge mobilapps. For at rejse med busser og tog fra ARST og Trenitalia skal du bruge to apps, som begge tilbyder de samme billetter til de samme priser:

Frekvenser og køreplaner

Den bedste måde at finde forbindelser og køreplaner på er at besøge transportørernes officielle hjemmesider.

Regional- og langdistanceruter fra Olbia

Ud over ARST, som kører mange ruter fra Olbia, kan du også bruge andre busselskaber til at køre dig langs Costa Smeralda eller på langdistanceruter på tværs af Sardinien:

 • SunLines - offentlige tjenester med lavere priser (omkring 1-2 euro pr. 10 km) fra Olbia til Costa Smeralda, Palau, Porto Torres, kommercielle tjenester fra Olbia til Sassari, Alghero og Algheros lufthavn (priser omkring 20 til 25 euro).
 • Caramelli Tours - forbindelser fra Olbia langs Costa Smeralda
 • Deplano - langdistanceforbindelse fra Olbia via San Teodoro, Budoni og Cala Gonone til Nuoro
 • Turmo Travel - langdistanceforbindelser fra Olbia til Cagliari og havnen i Santa Teresa Gallura, regionale forbindelser fra Olbia til Bono, Budduso og Telti

Regional- og langdistancetjenester fra Alghero

Ud over ARST, som driver mange linjer fra Alghero, kan du også bruge andre busselskaber til at tage dig til byer omkring Alghero og på langdistanceforbindelser:

 • SunLines - kommercielle forbindelser fra Algheros lufthavn og centrum til Sassari og Olbia (ca. 25 euro)
 • Turmo Travel - forbindelser til byen Bonorva inde i landet
 • Reden Tours - forbindelse fra Alghero lufthavn via Macomer til Nuoro
 • Digitur - forbindelse fra Alghero via Castelsardo, Badesi til Santa Teresa Gallura
 • Sardabus - linje fra Alghero til feriestedet Stintino
 • Logudoro Tours - langdistanceforbindelse fra Alghero lufthavn via Macomer og Oristano til Cagliari

Regional- og langdistancetransport fra Cagliari

Ud over ARST, som driver mange linjer fra Cagliari, kan du også bruge andre busselskaber til at tage dig til byer omkring Cagliari og på langdistanceforbindelser:

 • Turmo Travel - langdistanceforbindelser til Olbia, Arzachena og Santa Teresa Gallura
 • Logudoro Tours - langdistanceforbindelser fra Cagliari via Oristano og Macomer til Alghero lufthavn
 • Murgiabus - regionale forbindelser til de nærliggende byer Quartu, Nora og Sarroch

Regionale forbindelser og langdistanceforbindelser fra nordkysten

En af de mest besøgte dele af Sardinien er nordkysten (Palau, Porto Torres, La Maddalena), som tiltrækker (udover den traditionelle offentlige bustjeneste ARST) andre private transportører:

 • Sardabus - mange regionale ruter i Badesi og omkring Santa Teresa Gallura (La Marmorata) og fra Castelsardo til Tempio Pausania
 • Caramelli Tours - regionale ruter fra Palau til Isola Gabbiani og Capo d'Orso
 • SunLines - regionale forbindelser fra Costa Smeralda til Olbia og Palau
 • Turmo Travel - en langdistanceforbindelse fra Santa Teresa Gallura til Cagliari og lokale forbindelser til øgruppen La Maddalena
 • Digitur - forbindelser fra Santa Teresa Gallura, Badesi, Castelsardo og Porto Torres til Sassari og byerne Bosa, Cuglieri og Is Arenas-stranden.

Med båd

De offentlige færger fra Sardinien til øgruppen La Maddalena, øen Asinara og øen San Pietro (havnen i Carloforte) drives alle af ét selskab, Delcomar.

Priserne for en enkeltbillet varierer fra 3,70 euro for La Maddalena til 10 euro for San Pietro.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.