Den lille havfrue

Den lille havfrue

En af den danske forfatter H.C. Andersens mange eventyrfigurer er udødeliggjort i form af en statue på stranden i den nordøstlige del af København.

Den Lille Havfrue er blevet et ikon for byen og er bestemt et must-see-syn, som den evigt tilstedeværende skare af fotografer og turister vil bevidne.

De 10 bedste hoteller i København

På dansk bruges navnet Den Lille Havfrue om denne statue.

En meter og en kvart som symbol på Danmark

For mange besøgende kan ligheden med statuen, som hurtigt er blevet et af Danmarks mest berømte symboler, være en lille skuffelse. Bronzestatuen sidder på en klippe ved havnefronten og er kun 1,25 meter høj.

Den Lille Havfrue blev afsløret i 1913, og det var billedhuggeren Edvard Eriksen, der gav bronzestatuen dens form.

Ellen Price, en ballerina på Det Kongelige Teater, var model for kreationen, men hun nægtede at klæde sig af, så kun hovedet blev modelleret efter hende. Billedhuggeren brugte derefter sin egen kone, Eline Eriksen, som model til Den Lille Havfrues krop.

Sådan kommer du til statuen

Statuen af Den Lille Havfrue ligger lidt afsides fra centrum, og selvom man på mange hjemmesider lidt uforståeligt kan læse den misvisende information, at den ligger lige i den gamle havn i Nyhavn, er det ikke sandt og har aldrig været det.

Statuen står på en sten på strandpromenaden Langelinie ved den nordlige indgang til den gamle havn, ved siden af Kastellet.

Hvis vejret er godt, kan man gå en dejlig tur fra centrum til statuen gennem den gamle bydel og parken langs havet. Strækningen på 2 km kan gås i langsomt tempo på ca. 25 minutter, se kortet over vandreruten. Brug følgende stationer, når du rejser med offentlig transport:

  • Metro M3, M4 og tog - Østerport station ca. 1 km
  • Bus 27 - stoppested Indiakaj ca. 500 meter

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i København.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.