Metro i København

Copenhagen

Københavns metrosystem har kun været i drift siden 2002, hvilket gør det moderne og meget effektivt. Metrotogene er automatiske og førerløse, hvilket giver passagererne en panoramaudsigt over linjen fra for- og bagsæderne.

Metroen kører under jorden i centrum, mens den i periferien kører over jorden.

Se hoteller i det centrale København

De 4 metrolinjer suppleres af et travlt bybanenetværk.

Metrolinjer

Der er 4 metrolinjer i drift i København. På nogle strækninger kører to linjer sammen, hvilket halverer frekvensen.

Metrolinjerne er altid markeret med en farve og et nummer.

  • M1 (grøn) + M2 (gul) - på det meste af ruten kører disse linjer sammen fra Vanløse endestation i den østlige del af byen til det historiske centrum (Kongens Nytorv og Christianshavn). Her adskilles ruterne. Den grønne M1 kører direkte sydpå til endestationen Vestamager, den gule M2 kører langs kysten til Københavns Lufthavn.
  • M3 (rød) - en cirkulær og meget travl linje, der forbinder vigtige steder i centrum. Den travleste del mellem Østerport, Kongens Nytorv og Hovedbanegården kører langs M4.
  • M4 (blå) - den centrale linje forbinder Hovedbanegården, Kongens Nytorv og Østerport og fortsætter længere nordpå til det moderne Orientkaj-kvarter. En forlængelse mod syd er ved at blive bygget til Elleberg.

Ud over metroen kan du også bruge tog i og omkring centrum.

Metroens officielle hjemmeside: intl.m.dk

Københavns offentlige transport finder: dinoffentligetransport.dk/da

Toglinjer

Rygradstoglinjen mellem hovedbanegården og Østerport station er hurtigere end metrolinjerne M2 + M4, der kører på samme rute. Derudover kører der også tog til hele Københavnsområdet.

Nogle linjer er betegnet som S-tog og kører udelukkende rundt i byen, andre kommer længere væk fra (Re, IC, ICL), men du kan sagtens bruge dem til at rejse rundt i København på en almindelig billet til offentlig transport.

Hvordan fungerer metroen?

Den københavnske metro er helt automatisk uden en operatør på stedet. Stationerne er moderne og meget rene, og det samme er metrosættene.

Der er ingen begrænsninger for at komme op på perronen, ingen drejekryds at gå igennem, og kun tilfældige billetkontrollører kontrollerer billetterne.

Perronen er adskilt fra sporene af glasvægge med skydedøre, der åbner automatisk, når metroen ankommer til stationen. Der er ingen knapper til at åbne dørene, de åbner alle automatisk.

Køreplaner og driftstider

Alle metrolinjer kører hvert 2.-4. minut på hverdage og hvert 4.-5. minut uden for myldretiden og i weekenden.

Den københavnske metro kører 24 timer i døgnet. Om natten er intervallet mellem 6 og 20 minutter. Den cirkulære røde linje M4 kører kun i én retning om natten.

Detaljerede oplysninger om køreplanen kan findes på metroens officielle hjemmeside: intl.m.dk/travel-information/the-timetable

Billetpriser i metroen

Metroen og alle tog er integreret i det offentlige transportsystem, så du kan bruge en fælles billet, som også gælder til busser og færger.

Priserne er baseret på antallet af zoner, der køres. Københavns centrum er opdelt i zonerne 1, 2 og 3, mens den sydlige del af byen med lufthavnen ligger i zone 4.

Den billigste billet findes til to zoner, mens heldags- og flerdagsbilletter kun sælges til zone 1-4.

  • 24 timer (zone 1-4) - 90 dkk
  • 48 timer (zone 1-4) - 160 dkk
  • 72 timer (zone 1-4) - 220 dkk
  • 90 minutter for 3 forbindelseszoner (f.eks. rejse til lufthavnen) - 30 dkk
  • 75 minutter for 2 forbindelseszoner (kun rejser til centrum) - - 24 dkk

Betal din billet via DOT Tickets mobilapp. Når du køber en billet på appen, vælger du den dato og det præcise tidspunkt, din billet skal gælde fra, og du behøver ikke at bekymre dig om andet.

Alternativet er selvfølgelig den klassiske papirbillet, som du kan købe i de firkantede sølvfarvede automater på hver metrostation. De er altid placeret, før du går ind på perronen.

Ud over disse automater finder du også mindre afrundede automater, der sælger et rejsekort til hyppigt rejsende. Men på grund af købsprisen på 80 kr. er de slet ikke det værd for turister i København.

Metrokort over København

Hvilke metrolinjer og tog kører i hvilken retning? De officielle .pdf-kort til download over alle transportformer kan findes på: dinoffentligetransport.dk/en.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.