Sikkerhed og tryghed i Bulgarien

Bulgarien

Hvad er sundhedsrisikoen i Bulgarien? Er det sikkert, og hvor er der mest kriminalitet?

Sundhedsrisici

Der er ingen sundhedsrisici at bekymre sig om i Bulgarien. Der er lignende regler og praksis (med hensyn til sundhedsrisici) som andre steder i EU.

Risiciene stammer hovedsageligt fra de aktiviteter, du vil foretage dig i Bulgarien.

Havet her plejer at være relativt roligt, men der kan stadig forekomme større bølger. Hvis du ikke er en dygtig svømmer, og havet er uroligt, er det bedst ikke at svømme.

Når du vandrer i bjergene, skal du altid huske at have rigeligt med vand og mad med, og du skal også tage højde for, at vejret kan skifte hurtigt og uventet.

Drikkevand

Selvom vand fra hanen officielt kan drikkes, er det mere anbefalelsesværdigt at drikke vand på flaske. Men du vil helt sikkert ikke have problemer med at bruge vand fra hanen til at børste tænder med.

Farlige dyr

Hvilke dyr skal man holde øje med, når man er ude på landet?

Dyr i havet

Det er meget sikkert at svømme i havet i Bulgarien.

Der er søpindsvin på lavt vand og gopler nogle steder, men ingen af dyrene er livstruende, selv om de kan forårsage smertefulde skader.

Der er ingen farlige hajer i Sortehavet.

Herreløse hunde

Som overalt på Balkan vil du støde på herreløse hunde i Bulgarien, især på landet.

I storbyer og badebyer er der kun få eller slet ingen herreløse hunde.

På landet har herreløse hunde ofte ejere. Det er dog almindeligt, at hunde løber frit rundt i landsbyerne. Herreløse hunde er normalt ikke aggressive, men bør alligevel undgås, da de kan være bærere af forskellige infektioner.

Selv om rabies ikke er helt udryddet i Bulgarien, er det stadig meget sjældent.

Bjørne, slanger og andre dyr

Bulgarien har meget store og tætte skove og flere høje bjergkæder, hvilket er et ideelt miljø for den brune bjørn.

Der er relativt mange bjørne i Bulgarien i alle bjergkæder, men interaktion med mennesker er ret sjælden og undgås af bjørnene. Hvis du ser en bjørn, skal du for enhver pris forsøge at undgå kontakt.

Det er en god idé at have bjørnespray med, når man vandrer i bjergene, bare for en sikkerheds skyld.

Af de giftige slanger findes hugormen i Bulgarien, både i lavlandet og i bjergene. Det er dog en meget sky slangeart, og bid er sjældne.

Sundhedspleje og behandling

Kvaliteten af de medicinske faciliteter i Bulgarien er mærkbart lavere end i Vesteuropa, men stadig på europæisk niveau, og du vil altid få behandling af relativt god kvalitet, hvis du har et problem.

Alle EU-borgere har ret til gratis behandling på statsfinansierede hospitaler og klinikker mod forevisning af et forsikringskort.

Alle turister skal være opmærksomme på, at behandling mod forevisning af et forsikringskort kun dækker nødvendige udgifter, og i tilfælde af mere alvorlige skader er det bedre at tegne en rejseforsikring hos sit forsikringsselskab på forhånd.

Der er mange apoteker i Bulgarien, og de er af god kvalitet.

Obligatoriske vaccinationer

Vaccinationer er ikke påkrævet i Bulgarien. Det er et udviklet land, hvor der ikke findes eksotiske sygdomme.

Kriminalitet

Kriminaliteten stiger markant i sommermånederne i turistområderne. Det omfatter lommetyveri, røveri af hotelværelser og biltyveri. På trods af dette er Bulgarien et meget sikkert land på verdensplan.

Alvorlig og alvorlig kriminalitet er meget lav i Bulgarien, men tyveri og bedrageri er mere almindeligt end i Vesteuropa eller USA.

Book et hotel ved havet med rabat

Risiko for katastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er lav i Bulgarien.

Landet ligger ikke i en jordskælvszone, og langvarige kraftige regnskyl er sjældne i Bulgarien, så risikoen for oversvømmelser er heller ikke for stor.

Der kan dog være en øget risiko for brande om sommeren, så man må under ingen omstændigheder tænde bål eller smide cigaretskodder, når man er udendørs.

Vigtige kontakter

Du bør kende følgende telefonnumre, når du er i Bulgarien.

  • Europæisk nødlinje: 112
  • Sundhed: 150
  • Politi: 166
  • Brandvæsen: 160
  • Trafikpoliti: 165
  • Vejhjælp: 146

Den internationale telefonkode for Bulgarien er +359.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.