Kultur og historie i Bulgarien

Bulgarien

Hvor nemt er det at tale engelsk i Bulgarien? Hvordan er bulgarerne, og hvornår er butikkerne lukket i Bulgarien?

Søg efter indkvartering i Bulgarien

Sproget i Bulgarien

Det officielle sprog er bulgarsk, som tales af 85 % af befolkningen. Andre minoritetssprog, der tales, er tyrkisk og rumænsk.

Som sådan har bulgarsk gennemgået en betydelig udvikling, og på grund af indflydelsen fra nabosprogene har selve sprogets form bevæget sig ret langt væk fra den slaviske type.

Bulgarsk bruger det kyrilliske alfabet og ikke det latinske. De fleste skilte i turistcentre eller på vejskilte er dog på både kyrillisk og latin. De grundlæggende færdigheder i at læse kyrillisk er nyttige, f.eks. i forbindelse med lokal transport i landområder, hvor latin ikke bruges så meget.

Kendskab til engelsk og fremmedsprog

Engelsk tales kun i begrænset omfang i Bulgarien. Mange mennesker kan grundlæggende engelsk, og man kan klare sig med almindelige engelske sætninger i servicesektoren.

Men hvis du vil spørge på engelsk om noget andet end det, den service, du bruger, handler om, vil du ikke komme særlig godt ud af det.

Af de andre sprog er russisk meget udbredt.

Mini-ordbogen

 • Goddag. Dóbar dén
 • Godmorgen, godmorgen. Dobró útro
 • Goodbye - Farvel. Dovíždane
 • Tak - tak. Blagodarjá
 • Værsgo. Mólja
 • Det var så lidt. Njama zašto
 • Du må have mig undskyldt. Izvinětě
 • Jeg forstår ikke... Ně vi razbiram
 • Jeg forstår ikke... Ne
 • Ja, det gør jeg. Da
 • Hvor er det? Kadé?
 • Station - Gara (гара) / autobusové nádraží – Avtogara (автогара)
 • Strand - Pljaž (плаж)
 • Køreplan - Razpisanja (разписание)

Mennesker

Bulgarien har kun 6.385.000 indbyggere og en af de laveste befolkningstætheder i noget europæisk land.

Bulgarerne migrerer i stort tal til Vesteuropa for at få bedre jobs, og landet affolkes hurtigst af alle EU-lande.

Størstedelen af befolkningen bor omkring hovedstaden Sofia eller i kystområderne.

Den nationale mentalitet svarer til den sydøstlige del af Europa. Bulgarerne er lidt temperamentsfulde, de kan lide at socialisere, de kan lide at skændes, og de kan lide at forsone sig. De er ofte lidt slappe, og mange ting generer dem slet ikke, for eksempel er lidt rod i gaderne den accepterede norm.

Meget ofte finder du afslappede holdninger og generel improvisation. Bulgarerne er slaviske og udgør næsten 90 % af befolkningen. De andre minoriteter er tyrkere, armeniere og romaer.

Bulgarerne er venlige over for turister, men nogle gange for venlige. Så er det som regel bare et forsøg på at lokke ekstra penge ud af dig på en eller anden måde. Sådan opfører tjenere, operatører af små private hoteller, rejseguider eller forskellige sælgere af turisttjenester sig ofte.

Religion og tro

Over 62% af malteserne tilhører den bulgarsk-ortodokse kirke, og omkring 10% tilhører islam.

De lokale er meget religiøse, hvilket afspejles i den usædvanlige tæthed af kirker, som man bogstaveligt talt kan finde på hvert eneste gadehjørne. Religion betyder også, at bulgarerne er et ret konservativt folk.

På trods af dette er religion ikke et fremtrædende emne i samfundet, og du vil ikke støde på religiøs radikalisme i Bulgarien.

Helligdage

I turistområderne har de fleste butikker åbent til midnat. Uden for badebyerne er standardåbningstiderne for serviceydelser og små butikker indtil kl. 19.00 og supermarkeder indtil kl. 22.00.

Butikker og restauranter holder åbent om søndagen og på helligdage.

Offentlige helligdage

 • 1. januar - Nytår
 • 3. marts - Befrielse fra det osmanniske styre (1878)
 • 1. maj - arbejdernes kampdag
 • 6. maj - Sankt Georgsdag, dag for tapperhed og den bulgarske hær
 • 24. maj - Sankt Cyril og Methodius-dag, dag for slavisk kultur og uddannelse
 • 6. september - Dagen for foreningen af Østrumelien med Fyrstendømmet Bulgarien (1885)
 • 22. september - Uafhængighedsdag (1908)
 • 1. november - Dag for nationale bygherrer
 • 24., 25., 26. december - jul

På disse helligdage er alle kontorer og finansielle institutioner lukket.

Generelt elsker og fejrer bulgarerne alle helligdage og familiebegivenheder som bryllupper, fødselsdage eller religiøse ceremonier. Vin- og karnevalsfestivalerne er også meget populære, hvor traditionelle kostumer ikke mangler, og hvor man også kan se den traditionelle choro-hjuldans.

Kultur

Bulgarien arrangerer mange interessante kulturelle festivaler og begivenheder i løbet af året.

Du kan nyde folklorefestivalen "Golden Rebeck", den folkelige "Rose Festival" i Kalzanak eller musikfestivalen "Madara". Ud fra vores egen erfaring må vi sige, at bulgarerne er utroligt naturlige og spontane, og så mange folklorefestivaler har begejstret os. De fleste af festivalerne og begivenhederne er endda gratis.

Historien i en nøddeskal

De ældste og første kendte indbyggere i Bulgarien var thrakerne. Tidligere var Bulgariens territorium en del af Alexander den Stores imperium, det romerske imperium eller det byzantinske imperium.

De første slaver kom ind på det nuværende Bulgariens område i det 6. århundrede. Selv om den første bulgarske stat blev grundlagt i 681 af Khan Asparukh, blev den svækket og besat mange gange af andre stater eller imperier. Bulgarien fik endelig sin uafhængighed fra Det Osmanniske Rige i 1908 under prins Ferdinand. Bulgarien gennemlevede 1. og 2. Balkankrig og 1. og 2. Verdenskrig.

I 2. verdenskrig kæmpede Bulgarien sammen med Nazityskland, men i 1944 indgik landet en våbenhvile med Sovjetunionen, Storbritannien og USA og skiftede til de allieredes side.

Indtil 1989 var Folkerepublikken Bulgarien under kommunistpartiets styre. I 2004 blev Bulgarien medlem af NATO, i 2007 medlem af EU og i 2024 medlem af Schengen-området.

Turisme

Bulgarien er et meget varieret og smukt land. Om sommeren kan man holde ferie ved havet i de populære feriesteder Sozopol, Golden Sands, Albena, Burgas og Varna.

Om vinteren kan man stå på ski i bjergcentrene (f.eks. Bansko i Pirin-bjergene eller Pamporovo i Rhodope-bjergene).

Turistinfrastrukturen i Bulgarien, især i badebyerne og de store byer, er meget veludviklet med et komplet udvalg af tjenester.

Bulgarien har et meget tæt netværk af turisthostels i bjergene, kaldet chalets, med turistskilte, der løber mellem dem. Indkvartering koster omkring 5 euro, hvilket modsvares af faciliteterne. Det er en god idé at medbringe en sovepose. En anden overnatningsmulighed er i shelters, som svarer til busstoppesteder i vores land. Der er som regel bænke, et bord og nogle gange en pejs.

Og de, der kan lide at sove i den friske luft, kan slå lejr næsten hvor som helst uden straf.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.