Sådan kommer du rundt Stockholm

Stockholm

Det historiske centrum af Stockholm er nemt at udforske til fods på en formiddag. Men det berømte Gamla Stan er ikke det eneste, Stockholm har at byde på, så især under dit vinterophold bør du gøre brug af offentlig transport.

Vælg et hotel i det centrale Stockholm

Stockholm har metro, busser, sporvogne, lokaltog, busser og både. Al transport i og omkring Stockholm varetages af transportselskabet SL.

For specifikke oplysninger om priser, køreplaner og forbindelser, besøg: www.sl.se.

Billetter til offentlig transport

For at komme rundt i Stockholm behøver du kun én SL-billet, som du kan bruge i metro, S-tog, sporvogne, busser og offentlige færger. Den er ikke kun gyldig på særlige turistbåde.

Billetpriser

Du kan købe flere typer billetter. Inden for den enkelte billets gyldighedsperiode kan du foretage så mange skift, du vil, mellem alle transportmidler.

Billet type Gyldighed Pris (voksne) Pris (over 65 år og under 20 år)
Enkelt rejse 75 minutter 42 sek 26 sek
En dag 24 timer 175 sek 110 sek
3 dage 72 timer 350 sek 220 sek
7 dage Fra kl. 0.00 den første dag til kl. 4.30 den anden dag
efter 7-dages perioden
455 sek 290 sek

Hvordan køber man en billet?

Du kan købe billetter på tre måder.

SL's mobil-app

Den billigste og nemmeste måde er at installere SL's mobilapp. Der kræves ingen kompliceret registrering.

Når du har købt din billet, skal du aktivere den med et enkelt klik og have din telefon ved hånden under rejsen. Billetten vises i form af en QR-kode, som du skal scanne ved drejekrydset, når du går ind i metroen, eller ved læseren inde i bussen.

QR-koden scannes kun ved påstigning.

Smart Card

Du kan også bruge en fysisk billet i form af et kort. Du kan genindlæse forskellige billetter på dette kort. Der kan dog kun være én billet på kortet ad gangen.

Ligesom din telefon, når du bruger mobilappen, skal du altid holde kortet op mod drejekrydset, når du går ind i metroen eller stiger på en bus/sporvogn.

Ulempen ved kortet er det ekstra gebyr på 20 kr. for at udstede det.

SL Smart Card kan kun købes ved skrankerne på hver metrostation eller i Pressbyråns kiosker. Der findes ikke billetautomater nogen steder.

Betal med dit eget kontaktløse kort

I Stockholm kan du også betale med dit eget kort, på samme måde som SL Smart Card. Kortet er altid fastgjort til drejekrydset i metroen eller til en læser i bussen eller sporvognen.

Du kan dog kun bruge dit eget kort til at betale en enkeltbillet i 75 minutter til 42 sek.

I Stockholm fungerer heldagsgrænser desværre ikke med denne betalingsform, som de gør i mange andre byer. Hvis du rejser meget, kan du betale betydeligt mere pr. dag end 175 sek, som er prisen for en dagsbillet købt på mobilappen eller Smart Card.

Hvor betaler jeg for billetter?

Ovenstående priser gælder på alle SL's transportmidler i hele Stockholmsområdet.

Der er ingen zoner i byen, og derfor kan du rejse uden for selve Stockholm på én billet, da Stockholmsområdet er meget større.

Du kan bruge billetterne til:

 • Metro
 • Blå og røde busser SL
 • Sporvogne
 • S-tog "Pendeltåg"
 • Saltsjöbanan og Roslagsbanan tog
 • SL-færger (linje 80, 82, 83, 89)

Billetter er ikke gyldige på følgende linjer:

 • Fjern- og regionaltog SJ, Mälartåg og MTRX
 • Turistbåde

I hvilke byer/kvarterer er billetterne gyldige?

Du kan rejse ubegrænset i hele Stockholmsområdet, så du kan f.eks. tage til havnene i Nynäshamn eller Kappelskär, Södertälje, Norrtälje, Sigtuna, Solna, Täby, Märsta, Ekerö og mange flere på én billet.

Billetterne er også gyldige til Bromma BMA lufthavn (alle afgange) og Arlanda ARN (men kun på bus 583 og 597 fra Märsta station).

Du kan også bruge billetterne til at rejse til nogle af de nærmeste kommuner uden for länet, f.eks. Bålsta eller Gnesta.

Hvor er billetterne ikke længere gyldige?

Nogle af SL's tog- og buslinjer kører også uden for Stockholm, og der skal man købe en ekstra billet fra endestationen i Stockholmsområdet.

Du kan f.eks. ikke rejse til følgende byer med en billet.

Billetterne er ikke gyldige til Skavsta NYO eller Västerås VST.

Søgemaskiner til forbindelser

Hvad er de bedste hjemmesider til at finde forbindelser mellem stoppesteder i Stockholm?

Den bedste måde at finde alle forbindelser til metro, lokaltog, sporvogne og både på linjerne 80 til 89 er at bruge transportselskabets officielle hjemmeside.

Du kan finde forbindelser til private færger direkte på deres hjemmeside, se linkene nedenfor i afsnittet "Både og færger".

Aktuelle forbindelser og afgangstider for al transport (inklusive private færger) i Stockholm findes også på google.com/maps.

De 10 bedste hoteller i Stockholm

Metro

Metroen i Stockholm har tre hovedlinjer, som deler sig i flere grene ved enderne.

Stockholms metro er ikke kun et transportmiddel, men også en af de største turistattraktioner takket være stationernes ekstremt interessante design.

For detaljerede oplysninger om, hvordan man bruger billetter i metroen, hvor man kan finde kort over linjerne, eller hvor de smukkeste stationer er, se det separate kapitel Metro i Stockholm.

Pendeltåg og lokalbanen

Hurtig transport på tværs af centrum fra nord til syd og til Stockholms forstæder leveres af by- og forstadstog.

SL-billetter til offentlig transport er gyldige på følgende tog i hele deres længde:

 • Pendeltåg - linje 40, 41, 42, 43, 44, 48
  • For linje 40 i dens nordlige del er den kun gyldig efter stationen "Upplands Väsby". Videre til stationerne Arlanda C, Knivsta og Uppsala C skal du købe ekstra billetter.
 • Lokalbanen Roslagsbanan - linje 27, 28, 29
 • Lokalbanen Saltsjöbanan - linje 25, 26

Vi anbefaler ikke at bruge togene for meget til at komme rundt i centrum, da Pendeltåg station ligger dybt under jorden, og det er hurtigere at tage den almindelige metro. På den anden side, hvis du skal til udkanten af Stockholm, er tog helt sikkert den bedste løsning.

Frekvensen på hovedlinjerne er mellem 8 og 15 minutter, og i udkanten er den maksimalt 30 minutter.

Togene kører normalt fra ca. 5:30 til 0:00, og indtil 1:00 på hovedruterne.

Detaljerede køreplaner for tog og lokalbaner kan findes på hjemmesiden: sl.linjetidtabeller.se.

Hvordan bruger man billetter?

Hvis du rejser med Pendeltåg, kommer du ind på hver station gennem en drejekryds ligesom på metroen. For at åbne drejekrydset skal du vedhæfte en QR-kode fra din mobilbillet, dit eget betalingskort eller SL Smart Card.

På Roslagsbanans og Saltsjöbanans lokalbaner er der ingen drejekryds. Der er læsere på perronerne, hvor du aktiverer enkeltbilletter (til Smart Card eller betaling med dit eget kontaktløse kort). Hvis du har en engangsbillet via mobilappen, skal du bare aktivere den via appen, og du behøver ikke at indlæse QR-koden nogen steder.

Hvis du har dagsbilletter eller flerdagsbilletter, behøver du ikke at sætte dem fast på læseren, men bare vise dem til kontrolløren inde i toget.

Sporvogne

Stockholm har i øjeblikket 5 sporvognslinjer, som ikke er indbyrdes forbundne. De hører dog alle til det offentlige transportsystem, og du kan bruge almindelige billetter på alle linjer.

 • Linje 7 "Spårväg City" - tager dig fra Centralen til den populære ø Djurgården på 8 minutter, sporvognene kører hvert 8-10. minut.
 • Linje 12 "Nockebybanan" - denne linje går til boligområdet Nockeby og er ikke særlig brugt fra et turistsynspunkt.
 • Linje 21 "Lidingöbanan" - denne linje kører fra Ropsten metrostation til øen Lidingö, hvor der er blandede boligområder, fine nye boligkvarterer med parker og promenader rundt om havet.
 • Linje 30 "Tvärbanan" - den længste linje, der kører fra Solna station rundt i Stockholms vestlige udkant og sydpå til Globen.
 • Linje 31 "Tvärbanan" - forbinder hovedruten på linje 30 med Bromma lufthavn.

Sporvognene kører fra ca. kl. 5.30 til 0.30, og i weekenden begynder de at køre mellem kl. 6.00 og 6.30.

Køreplaner for alle sporvognslinjer kan findes på dette link: sl.linjetidtabeller.se.

Hvordan bruger man billetter?

Sæt altid dit SL Smart Card eller dit eget kontaktløse kort i læseren ved sporvognsstoppestedet.

Hvis du bruger mobilappen, aktiverer du billetten ved at klikke på den i appen, og du skal ikke længere fastgøre QR-koden til nogen læser.

Transportkort

Metro, tog og sporvogne er de tydeligste og mest brugte transportmidler i Stockholm, så vi har udarbejdet et særligt kort over alle linjer.

Komplette kort, inklusive alle buslinjer, er kun tilgængelige på den svenske version af den officielle hjemmeside: sl.se/reseplanering/kartor.

Både og færger

Bådtransport i Stockholm er ikke kun meget populær blandt turister, men også en praktisk transportform for de lokale. Det forkorter ofte rejsen mellem øerne og på tværs af bugterne betydeligt, og bådene tilbyder en smuk udsigt over byen og, længere væk fra centrum, det nordiske landskab.

Offentlige færger SL

Det lokale transportselskab driver flere bådlinjer, hvor almindelige billetter til offentlig transport gælder hele vejen.

De mest benyttede ruter kører lige i centrum af Stockholm.

 • Linje 80 - går fra Nybroplansmolen til øen Djurgården og fortsætter derefter via flere stoppesteder til Ropsten metrostation. Denne rute er meget travl og kører hvert 15. minut. Fra Ropsten station fortsætter udvalgte linjer videre mod nordøst.
 • Linje 82 - en kort linje, der forbinder Gamla Stan (Slussen havn) med øerne Djurgården og Skeppsholmen. Den sejler en gang hvert 15. minut.

Køreplaner for alle SL's færgelinjer kan findes på hjemmesiden: sl.linjetidtabeller.se.

Nogle kajer i udkanten af Stockholm er udstyret med særlige hjælpemidler til at praje en båd. Man skal dreje et håndtag over et skilt eller måske et spejl i god tid (mindst 2-3 minutter før båden lægger til), så bådpersonalet ved, at nogen vil om bord.

Når du går om bord på skibet, vil personalet bruge en bærbar læser til at aflæse din billet eller QR-kode fra en mobilapp. Du kan også købe en enkeltbillet om bord med et kontaktløst kort.

På færgerne på linje 80, 82, 83, 84 og 89 gælder almindelige billetter, herunder dags- og flerdagsbilletter.

Private færger og turistfærger

Det offentlige færgenetværk suppleres også af private færgeselskaber med mange ruter.

Her gælder de almindelige billetter til offentlig transport dog ikke, men man skal betale en særskilt billetpris for ruten. Du kan altid kun betale med kort hos operatøren, og prisen beregnes ud fra afstanden.

Waxholmsbolaget

Dette selskab driver et omfattende netværk af linjer fra centrum til alle de beboede øer øst, nord og syd for Stockholm.

Priserne beregnes ud fra afstanden. Den laveste billetpris er 61 sek og den højeste 186 sek. Der sælges ikke dagsbilletter her.

Færger på bestemte linjer sejler normalt kun 2-3 gange om dagen, og mange linjer sejler slet ikke om vinteren.

Stromma

Stromma driver udelukkende turistlinjer på flere faste ruter fra det centrale Stockholm.

 • Klara Mälarstrand - Drottningholm
 • Strandvägen - Vaxholm
  • 1 gang dagligt om vinteren, op til 2 gange dagligt om sommeren
  • 235 kr. for enkeltrejse / 380 kr. for returrejse
  • stromma.com/vaxholm
 • Strandvägen - Vaxholm - Grinda - Sandhamn
  • 1-2x dagligt, sejler kun om sommeren
  • 240 sek til Sandhamn (retur ikke rabatteret)
  • 175 sek til Vaxholm (langsommere båd end ovenfor)
  • stromma.com/kastell
 • Strandvägen - Nacka Strand - Fjäderholmarna

Zeam

Denne færge sejler kun på en 3 minutter lang linje og forbinder to travle kajer.

Færgerne afgår hvert 10. minut fra kl. 7.00 til 20.40. I weekenden starter de kl. 9.00.

En tur koster 35 sek, og billetter til offentlig transport er ikke gyldige her.

Detaljeret sejlplan og aktuelle priser kan findes på hjemmesiden: zeam.se.

Busser

Busser spiller en rolle, især i udkanten af Stockholm, men mange linjer kører også ind til centrum, hvor de krydser metro- og sporvognslinjer.

Du vil bemærke, at nogle af SL's busser er røde, mens andre er blå. Forskellen mellem blå og røde busser er dog mere markedsføring og har ingen konsekvenser for passagererne.

De blå busser kører normalt på hyppige ruter (i gennemsnit hvert 8. til 15. minut), mens de røde busser kører på regelmæssige ruter, der har intervaller på 15-30 minutter).

De daglige busruter kører mellem ca. kl. 5.00 og 0.30.

Alle busser i Stockholm har indgang gennem hoveddøren.

Køreplaner for alle buslinjer kan findes på dette link: sl.linjetidtabeller.se.

Hvordan bruger man billetter?

Du skal bruge din billet, hver gang du stiger på. Der er en læser ved chaufførbordet, hvor du scanner QR-koden fra mobilappen eller vedhæfter dit eget kontaktløse kort eller SL Smart Card.

Når du stiger ud, skal du ikke længere indlæse kortet eller QR-koden nogen steder.

Offentlig transport om natten

Metroen, togene, sporvognene og langt de fleste buslinjer kører kun fra ca. kl. 5.00 til kl. 1.30, og de sidste metroafgange forlader centrum omkring kl. 1.00.

Om natten, fra fredag til lørdag og lørdag til søndag, kører metroen og nogle busser 24 timer i træk.

På andre dage kører buslinjerne 91 til 96 hele natten med en frekvens på 30 minutter.

Taxa og mobil-apps

Der er mange taxaer og mobilapps i Stockholm.

Taxier er især nyttige om natten, når den offentlige transport er på et minimum, men de kan også være praktiske, hvis du rejser med mere end én person.

Almindelige taxier er normalt omkring dobbelt så dyre som taxier via Bolt- eller Uber-mobilapps, som begge opererer her. Tilgængeligheden af biler via Uber og Bolt er meget god i alle dele af Stockholm.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.