Levadas går ind Madeira

Funchal

Levada er betegnelsen for de vandingskanaler på Madeira, der bringer vand fra grundvandsrige områder til landbrugsområder, især på den sydlige del af øen.

Hvorfor opstod levadaerne?

Madeira er en relativt våd og regnfuld ø, så til at begynde med gav eksistensen af vandingskanaler ikke meget mening. Problemet er geologisk.

Øen er faktisk toppen af en udslukt undersøisk vulkan, og de forskellige geologiske lag, som ikke er vandrette, hælder mest mod nord. Det medfører dræning af grundvandet. I praksis betyder det, at meget af den regn, der falder på den sydlige del af øen, løber under jorden mod nord og ikke bliver holdt på plads.

Derfor blev der skabt et sindrigt system af smalle sten- og senere betonkanaler, som snor sig fra det regnfulde nord og den centrale bjergkæde til markerne på den sydlige del af Madeira.

De fleste levadaer udspringer i højder mellem 900 og 1.500 meter, og for at kunne krydse de høje bjergtoppe og dybe dale er der bygget mange tunneler eller broer, som levadaerne føres igennem.

De første kanaler begyndte at blive bygget allerede i slutningen af det 15. århundrede, men det største byggeboom fandt sted i det 19. og 20. århundrede, da teknologien gjorde det muligt at grave lange tunneler.

I dag er der omkring 110 hovedlevadaer og over 100 sekundære levadaer aktive på Madeira med en samlet længde på 2.400 km (hvis man medregner alle de små forgreninger, stiger tallet til næsten 5.000 km). Mere end 40 km tunneler krydser terrænet, hvoraf de længste måler over 5,5 km.

Den længste er den 106 km lange Levada dos Tornos, som også forsyner to vandkraftværker, efterfulgt af den 98 km lange Levada do Norte.

Book et hotel på Madeira med rabat

Vandreruter langs Levada

Levadaer er faktisk betontrug, hvor der altid er en del, der bruges til konstruktion og vedligeholdelse. Bredden på denne del er normalt mellem 1 og 2 meter, og det blev hurtigt opdaget, at den kan tjene som vandresti. De officielt afmærkede vandrestier langs levadaerne blev meget populære i løbet af det 20. århundrede, og i dag er trekking langs levadaerne en af de vigtigste aktiviteter på Madeira.

Når man vandrer langs levadaerne, skal man være forberedt på, at der ofte er smalle strækninger, hvor det er svært at undgå modkørende trafik, men de er som regel udstyret med rækværk.

Generelt er det sikkert og relativt skånsomt at gå langs levadaerne, da de altid har en svag hældning. Den største vanskelighed ligger derfor ofte i de lange afstande. Det anbefales altid at have vandtæt fodtøj på og bære en lommelygte eller pandelampe, da mange af stierne går gennem tunneler, der ikke er oplyste.

TOP 5 af de smukkeste levadaer på Madeira

Valget er altid meget subjektivt, men vi er sikre på, at disse 5 turistlevadaer vil glæde alle slags rejsende. Klik på navnet på levadaen for at få en detaljeret beskrivelse og et kort over ruten:

 1. Levada Caldeirão Verde
 2. Levada do Risco
 3. Levada das 25 Fontes
 4. Levada do Moinho
 5. Levada do Rei

Flere turistlevadaer

Der er dog mange flere levadaer på Madeira, som er værd at besøge og lægge vejen forbi. I alt er der omkring 35 levadaer, som er turistattraktioner. Lad os se på en kort liste og et kort over dem. Kortet nedenfor giver mere detaljerede oplysninger om hver levada, bare klik på linket til ruten eller kortet.

 • Levada dos Tornos - De længste levadaer på Madeira og de mest tilgængelige for turister er de to sektioner nær Funchal, hvor man kan nyde behagelige vandreture mellem små landsbyer og marker, og en i den nordlige del af øen nær landsbyen Boaventura, hvor levadaerne begynder, og man kan nyde en vandretur i dybden af den uspolerede skovklædte natur. Se rutekortet for Funchal, Camacha og Boaventura.
 • Levada do Norte - Den næstlængste levada snor sig tværs over øen fra nord til syd. Den lange strækning er den nemmeste og mest tilgængelige, og du kan frit skære gennem det fredelige landskab i syd mellem landsbyerne og markerne nær Câmara de Lobos og Ribeira Brava (se kortet). Andre tilgængelige sektioner ligger højt oppe i bjergene nær Encumeada-sadlen med en fascinerende udsigt over det omkringliggende område (kort over lette og udfordrende ruter).
 • Levada do Alecrim - En dejlig let rute i Rabaçal-området gennem en stille grøn dal, der er ideel til at kombinere med andre kortere levadaer i området (se kort).
 • Levada do Paul - En interessant rute gennem højt bjergterræn med minimal stigning, der fører gennem et helt andet landskab end resten af Madeira. Under vandringen møder man kun lav vegetation, krat og farverige enge med smuk udsigt over omgivelserne, se kort.
 • Levada Nova da Calheta - En lang levada på den vestlige del af øen, som du frit kan forkorte eller kun bruge de korte dele af. Ideelt let terræn gennem et smukt landskab med marker, enge, dybe dale og landsbyer, den følger en konturlinje, så stigningen er minimal, se kort.
 • Levada da Ribeira da Janela - Efter vores mening en af de smukkeste levadaer på Madeira, der snor sig gennem tykke grønne dale med spektakulære udsigter over bjergene og havet. Den er dog ret udfordrende på grund af sin længde og højde, og den ligger i den mest regnfulde del af øen, så vandtæt tøj er et must, se kortet.
 • Levada Nova - Den mere udfordrende og mindre besøgte fortsættelse af levadaen til Moinhos fører dig til ensomme dale uden mennesker og små landsbyer, se kort.
 • Levada da Rocha Vermelha - Den sværere rute i Rabaçal-området, som bl.a. fører dig gennem en halvanden kilometer lang uoplyst tunnel og en smuk rute med dybe skovklædte kløfter, se kort.
 • Levada do Caniçal - Machico - En mere afslappet rute tæt på feriestedet Machico med flot udsigt over hele byen og de omkringliggende bjerge, se kort.
 • Levada do Castelejo - En meget lidt besøgt, men desto smukkere rute gennem smukt landskab tæt på byen Porto da Cruz, se kort.
 • Levada do Furado - En smuk rute fra Ribeiro Frío gennem skovklædte dale med lejlighedsvis udsigt over det omkringliggende område. En stor fordel er, at begge ender kan nås med offentlig transport, da den ender i den vestlige forstad Machico, se kort.
 • Levada Nova - Santo da Serra - En næsten ukendt rute, der kombinerer en levada med normale stier, som er næsten cirkulær og fører dig ind i skovene og markerne mellem landsbyerne over lufthavnen, se kortet.
 • Levada do Caniço - En behagelig rute gennem en dyb dal i udkanten af Caniço, ganske tilgængelig med offentlig transport og meget lidt besøgt, se kort.
 • Levada da Serra do Faial - En skjult levada i de østlige forstæder til Funchal løber langs en bakke over byerne i landskabet og mellem marker, begge ender er godt tilgængelige med offentlig transport, se kort.
 • Levada Fajã do Rodrigues - En kort, men ret udfordrende levada nær byen São Vicente med en 500 m lang uoplyst tunnel fører dig fra et fredeligt landskab med marker og udsigter ind i hjertet af det skovklædte Madeira med forladte gårde, se kortet.
 • Levada do Lombo do Mauro - Et sværere trek med en højere stigning gennem et smukt landskab fra de høje bjergsletter til de grønne dale i syd. Den nordlige ende kan ikke nås med offentlig transport, så man skal tage samme rute tilbage, se kortet.
 • Levada do Cedros - Den næsten øde levée, der forbinder byen Ribeira da Janela og den magiske Fanal-skov, fører gennem et smukt, uspoleret landskab. På grund af manglen på offentlig transport er det nødvendigt at tage den samme rute tilbage, se kortet.
 • Levada da Silveira (Santana) - Den glemte rute rundt om byen Santana fører gennem et terræn, der til tider er vanskeligt at krydse, men som er så meget desto smukkere. Vejen er meget lidt brugt, men er godt vedligeholdt på farlige steder, se kortet.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.