Hvad skal man lave i Madeira

Funchal

Hvordan har man det sjovt på Madeira? Hvilke aktiviteter er værd at rejse til Portugals største ø for?

Vandring

Med hundredvis af kilometer tilgængelige vandingskanaler (levadas) og andre afmærkede stier indbyder Madeira til vandreture af varierende længde og sværhedsgrad. Da levadaerne er bygget i forskellige højder, vil hver levada give dig nye udsigter over landskabet.

Book din biludlejning på forhånd

Onlinekort over vandreruter er meget velegnede på portalen mapy.czsom har alle de store ruter i sin vandreversion, inklusive Madeira.

Derudover kan du bruge en rigtig god mobilapplikation, hvor du også kan downloade offlinekort over Madeira.

Vejene på Madeira er skiltet, og ved de fleste vejkryds finder du i det mindste grundlæggende retningsskilte med kilometertal. De fleste af vejene er præpareret til vandrestier, og du vil sjældent støde på direkte farlige steder. Hvor det er nødvendigt, er der rækværk eller trin langs stierne.

De mest populære levadaer

Madeira besøges i høj grad takket være vandrestierne langs levadaerne, et system af vandingskanaler, der går på kryds og tværs af Madeira i mere end 2.500 km. Levadaerne er virkelig for alle, med lette stier i nærheden af byer, der nemt kan nås med bus, samt mere udfordrende ture højt oppe i bjergene med betagende udsigter.

Vi har samlet grundlæggende oplysninger og tips om de bedste levadaer, herunder kort, afstande og beskrivelser af højdeforskelle, i kapitlet Levadaer på Madeira.

De mest populære ruter uden for levadaerne

Men det er ikke kun langs vandkanalerne, at Madeiras vandrestier løber.

Pico Ruivo

Hovedpunktet for de klassiske vandreruter uden for levadaerne er den centrale bjergkæde med Madeiras højeste bjerg, Pico Ruivo. Der er 4 hovedruter til dette bjerg alene.

Ponta de São Lourenço

Et andet vigtigt turistområde er halvøen São Lourenço på den østlige del af Madeira, hvor flere afmærkede stier følger klippekanterne gennem et landskab, der er helt anderledes end resten af øen.

Caminho Real

Caminho Real (oversat som "kongevejen") har flere vandreruter på Madeira. Det er det oprindelige netværk af historiske veje fra det 16. og 17. århundrede, som forbandt øen gennem udfordrende terræn. På mange strækninger finder man stadig de oprindelige brosten og sten. Vejene er derfor relativt brede og behagelige at gå på, selv om de overvinder store højdeforskelle. Der er i øjeblikket 4 historiske "kongeveje", der fungerer som spormarkører, hvoraf de fleste er lange ture, men det står dig selvfølgelig frit for at forkorte dem via andre stier.

 • Caminho Real 23 - Et stort cirkulært trek rundt om hele øen, som du tidligst kan klare på en uge,
 • Caminho Real 24 - Det populære 21,5 km lange trek fra den nordlige del af Funchal gennem det indre af øen til Santana. Det kan gøres på en dag og tager ca. 7-9 timer, se rutekortet,
 • Caminho Real 25 - en udfordrende rute gennem smukke bjergområder, hvor man ikke møder et eneste levende dyr. Den er 15 km lang, men nogle steder er vejen ikke afmærket og vedligeholdt, se rutekortet,
 • Caminho Real 28 - over 25 km udfordrende sti tværs over Madeira fra São Vicente over et plateau i over 1.500 meters højde til Ponta del Sol, trænede personer kan gennemføre den på en dag, se rutekort.

Delfin- og hvalsafari

Fra Madeira kan du også tage på en uforglemmelig hval- og delfinsafari.

Øen er badet i den varme Golfstrøm, som er et fristed for vandrende hvaler og delfiner, hvoraf der findes op til 36 arter i de omkringliggende farvande.

De stejle kyster og havbunden, som allerede når dybder på over 2 km i nærheden af øen, skaber ideelle forhold for hvaler. Chancen for at se delfiner er næsten 100 %, men du vil også se hvaler med en rimelig sandsynlighed på omkring 40 %.

Hvornår skal man tage på hvalsafari?

Det bedstetidspunkt at se delfiner og hvaler er mellem april og oktober. Især delfiner kan også ses om vinteren, men de er mærkbart færre i antal.

Hvor meget koster sightseeing-krydstogter?

Der er flere bureauer på øen, som har specialiseret sig i denne oplevelse og tilbyder sightseeing-krydstogter, som regel enten på en komfortabel stor katamaran eller på en lille båd, hvorfra man ofte kan røre ved hvalerne eller delfinerne og endda svømme med dem afhængigt af vejrforholdene.

Krydstogterne varer normalt mellem 2 og 4 timer. Priserne er nogenlunde som følger:

 • Krydstogt på en stor katamaran: ca. 30 euro
 • Krydstogt med en lille hurtiggående båd: ca. 45 euro
 • Bådtur + snorkling med delfiner: ca. 70 euro

Se eksempler på bureauer, der tilbyder hval- og delfinsafari:

Køretur i flettet slæde

Slædekørsel på en ø i de subtropiske egne, hvor kun de højeste dele af bjergene har sne? Intet problem på Madeira.

Dengang der ikke var asfalterede veje, og biler havde svært ved at transportere tunge ting på det bakkede Madeira, blev der opfundet et system med flettede kurve på træslæder til at transportere primært landbrugsprodukter fra markerne til markederne i byerne, især Funchal.

Siden 1850'erne har kurveslæden været brugt som en turistoplevelse, og den berømte amerikanske forfatter Ernest Hemingway brugte den under sit ophold på øen.

I dag er slædeturen en af de mest populære turistoplevelser på Madeira. Du kan tage en tur fra toppen af Funchal Monte, hvor du en kort gåtur fra Jardim Tropical Monte Garden finder en station, hvor mænd klædt i hvide uniformer med stråhatte og specielle sko, kaldet carreiros, venter.

De ledsager og korrigerer derefter slæden, som kører i fuld fart ned ad vejen fra Monte. Turen ned tager 10 minutter (2 km i alt), og priserne er som følger:

 • Slæde for 1 person: 27,50 eur
 • Slæde for 2 personer: 35 euro/person
 • Slæde for 4 personer: 52,50 euro/person
 • Børn under 5 år: gratis
 • Officiel hjemmeside: carreirosdomonte.com

Monte kan nås med svævebane Teleférico do Funchal eller med bus nummer 22 i den offentlige transport. Turen slutter i krydset mellem Estrada do Livramento og Caminho de Monte, hvorfra man kan gå tilbage til centrum eller tage bus nummer 19 med offentlig transport.

Man kan køre i kurvene hver dag fra kl. 9.00 til 17.45.

Strande og svømning

Madeira er måske ikke en typisk bade- og stranddestination, men det er nok de færreste rejsende fra et land uden hav, der kan modstå trangen til at tage en dukkert i Atlanterhavet.

Find et hotel med havudsigt

Og Madeira skuffer heller ikke i denne henseende. Det meste af kystlinjen er mere eller mindre utilgængelig under stejle klipper, og hvor vandrestierne når frem, er der som regel klippestrande med store sten, der er uegnede til svømning. Men selv på Madeira finder man tre strande med fint sand:

 • Machico - den største badeby på Madeira med en smuk sandstrand lige i centrum, sandet er importeret fra det portugisiske fastland og Marokko.
 • Calheta - et feriested på den sydlige del af øen med en menneskeskabt strand, der er beskyttet af en stenmur mod bølgerne, sandet importeres fra Vestsahara.
 • Prainha - den eneste strand på Madeira med oprindeligt naturligt fint sand fra lava.

Du kan også bade på de naturlige strande lige i Funchal, som er dækket af finere småsten.

Meget populære på Madeira er de swimmingpools, der er bygget lige ved havet og fyldt med havvand. Der er normalt kun en lav sikkerhedsmur, der adskiller dig fra havet, men bunden og omgivelserne omkring poolen er anlagt som enhver normal swimmingpool. Der er en entré på kun 1,50 euro til alle swimmingpools. Disse swimmingpools kaldes "Complexo Balnear" og er de mest populære på disse steder:

I Porto Moniz og den nærliggende by Seixal kan du også nyde at svømme i naturlige pools, der er dannet af lavafossiler. De er kun anlagt med lave betonvægge og trin ned i vandet.

Havvandstemperaturen er på sit højeste mellem juli og slutningen af september, hvor den når op på 23 °C, og svinger mellem 18 og 21 °C resten af året.

Nyd den unikke flora

Madeira har en unik flora og mange endemiske arter, som ikke findes andre steder i verden. Takket være det gunstige klima er Madeira grøn hele året rundt og blomstrer altid i det mindste en lille smule, selv om den smukkeste årstid er, som her, om foråret.

Blandt de mest berømte planter er de gamle laurbærskove, som vokser over hele øen. En tur gennem disse områder er som en tur til eventyrland eller en tilbagevenden til den dybe fortid. I øvrigt er laurbærtræet kilden til det krydderi, vi kender som laurbærblad. En af de vigtigste endemiske arter er dracenatræet, som ligner de små afrikanske baobabtræer.

Når man går rundt på Madeira, vil man altid blive forbløffet over de farverige blomster af aloer, liljer, hibiscus, bougainvillea, kameliaer og rhododendron. De kongeblå callaliljer eller de røde bær fra den azoriske kristtorn er allestedsnærværende, og det samme er de majestætiske eukalyptustræer.

Smag på Madeiras specialiteter

Madeiras køkken er lidt anderledes end det traditionelle portugisiske køkken, og det er meget bedre. Logisk nok er hovedingredienserne i Madeiras specialiteter fisk og skaldyr, men også frugt eller oksekød. Madeiras køkken er velsmagende, men samtidig relativt let og letfordøjeligt. Tag med os på et kig på de bedste madeiranske specialiteter.

Find et hotel med havudsigt

Hyggelige restauranter findes i alle byer og landsbyer, og i næsten 100% af tilfældene er det umuligt at overse. Restauranterne bekymrer sig om kunderne, og du vil næppe støde på nogen virkelig dårlige steder. For en fuld frokost eller middag kan du betale mellem 15 og 25 euro.

Supper

 • Sopa de tomate e cebola - meget populær tomat- og løgsuppe med oregano
 • Sopa de trigo - en fyldig hvedesuppe med store stykker grøntsager

Hovedretter

 • Espada - den største specialitet, du kan finde på enhver restaurant. Det er en dybhavsrovdyrsfisk, som serveres på mange måder, især med honning, peber eller citron og med kartofler eller roligt stegte bananer. Den har meget mørt kød og næsten ingen knogler.
 • Tunbøf - en traditionel ret i alle Europas kystområder, også på Madeira. En meget populær ret, der oftest marineres i olivenolie, hvidløg og salt.
 • Lapas, det eneste bløddyr, der findes på Madeira, er en populær forret. Det serveres normalt let stegt i smør og dryppet med citron.
 • Espetada - en traditionel kødret lavet af oksekød, der serveres som spyd. Kødet er normalt overtrukket med hvidløg og salt og serveres oftest med tern af majspolenta (milho frito).

Traditionel frugt

 • Maracuja - den mest populære frugt på Madeira, som er god til juice og desserter.
 • Kastanjer - i Curral das Freiras-dalen vokser nogle af de største spiselige kastanjer i verden, som laves til likør, desserter eller supper og er en af Madeiras vigtigste specialiteter.

Alkoholiske drikkevarer

 • Madeira-vin - den mest populære lokale alkoholiske drik. Det er en særlig hedvin, der er tilsat druesprit, ligesom portvin. Madeira spænder fra tørre aperitifvine til meget søde vine til desserter. Vinen gærer i egetræsfade eller ståltanke, og i modsætning til andre vine opvarmes den til en meget høj temperatur efter gæringsprocessen, hvilket giver den sin særlige smag.
 • Poncha - En meget speciel og lækker drik, som indeholder sukkerrørssprit (rom), sukker, honning, citron og passionsfrugtjuice. Poncha kan købes i alle afskygninger og er Madeiras nationaldrik. Vær opmærksom på, at den kan indeholde over 50 % alkohol, afhængigt af hvordan den blandes!
 • Nikita - en forfriskende drink lavet med appelsin- eller passionsfrugtjuice, øl og vaniljeis
 • Coral - Madeiras bedst sælgende øl er meget velsmagende og fremstilles af tjekkisk malt og humle.

Udsigtspunkter og svævebaner

Madeira er med sin kuperede topografi og de flere hundrede meter høje klipper, der omkranser hele øen, et ideelt sted for dem, der elsker udsigt og sightseeing.

Bogstaveligt talt med få hundrede meters mellemrum støder man på rastepladser langs vejene med bænke og borde med udsigt til den uendelige skønhed af havet, bjergene, klipperne og det stedsegrønne blomstrende landskab.

Det var bogstaveligt talt at kaste med ærter på væggen at beskrive alle seværdighederne på Madeira, for der er tusinder og atter tusinder af dem.

Blandt de mest berømte er udsigtspunktet Cabo Girão på en af de højeste klipper i Europa, som måler mere end 500 meter.

Elskere af utraditionelle udsigter fra utraditionelle transportmidler vil også nyde Madeira.

Øen betjenes af 8 svævebaner (se kort over alle svævebaner), hvoraf de fleste er bygget mellem 2001 og 2008. Mange af dem dækker meget stejle strækninger over korte afstande. Bortset fra svævebanerne i Funchal og Garajau er det primære formål med alle de andre at transportere landmænd til markerne ved havet, men alle svævebanerne tjener også turistformål.

 • Teleférico do Fucnhal - Madeiras længste svævebane fra Funchals centrum til Monte Hill med den botaniske have Jardim Tropical, pris 16 euro for en returrejse, 11 euro for en enkeltrejse.
 • Teleférico do Jardim Botanico - den næstlængste svævebane, der forbinder de to botaniske haver i Funchal, pris 12,75 eur for en returrejse, 8,25 eur for en enkeltbillet
 • Teleférico do Rancho - svævebane på den østlige side af Cabo Girão-klippen, pris 10 eur for en returrejse
 • Teleférico da Fajã dos Padres - svævebane på vestsiden af Cabo Gir ão-klippen, pris 10 eur for en returbillet
 • Teleférico das Achadas da Cruz - svævebane nær Porto Moniz i nordøst, pris 3 eur for en returbillet, mere info om stedet
 • Teleférico do Garajau - svævebane fra statuen af Kristus Kongen til stranden, pris 3 eur for en returbillet, mere info om stedet
 • Teleférico da Rocha do Navio - svævebane ved Santana fra klipperne ned til havet, svævebanen er ude af drift
 • Teleférico do Larano - svævebane fra klipperne til havet i Porto da Cruz, pris 1,50 eur for en returrejse

Bag de typiske hyrdehuse

Mange rejsebrochurer eller illustrative fotografier af Madeira viser søde små trekantede huse, som regel med røde døre, skodder og etageadskillelser, vinduer med blå rammer og hvide vægge. Men farverne kan varieres. Taget er lavet af søgræs og skal skiftes helt ud ca. hvert 3. år.

Husene kaldes casas de colmo og blev primært brugt af hyrder og landmænd i landdistrikterne på Madeira. De første referencer til disse huse går tilbage til det 16. århundrede, men de casas de col mo, der overlever i dag, er som regel mindre end 100 år gamle. Deres interiør er meget lille og trangt, men det er ikke overraskende. I betragtning af det gode vejr og det konstante arbejde i markerne blev husene alligevel kun brugt til at sove i og til at beskytte sig mod regnen.

Selv om de tidligere var spredt over hele øen, er de i dag kun bevaret i landsbyen Santana i den nordvestlige del af Madeira. Der er 4 huse lige i centrum af landsbyen, mange flere spredt rundt i landsbyen, og den største koncentration af menneskeskabte kopier findes i friluftsmuseet nær landsbyens centrum.

Tur til øen Porto Santo

Hvis du kommer til Madeira i længere tid (mindst en uge eller mere), og du har lyst til en tur uden for øen, er den ideelle (og faktisk eneste) kandidat naboøen Porto Santo, der ligger 57 km væk i luftlinje.

Porto Santo er betydeligt mindre end Madeira og også helt anderledes. Øen er meget tørrere, uden nævneværdig vegetation og er mest grøn af græs og urter mellem oktober og maj. Det er en populær destination for strandvandringer, da hele den sydlige kystlinje er dækket af mere end 5 km fin sandstrand.

Vand- og lufttemperaturerne her er stort set identiske med Madeira.

Porto Santo kan også nås på en dagstur med fly. Binter Canarias flyver to gange dagligt (morgen og aften), og en returbillet koster omkring 80 euro. Sørg for at krydse af, at du ikke er bosiddende, når du køber, så du undgår at betale den billigere lokale pris i lufthavnen. Flyveturen tager ca. 20 minutter.

Den anden mulighed er at tage færgen, som sejler fra centrum af Funchal til Porto Santo lige ved stranden. Turen tager 2,5 timer, og en returbillet koster ca. 60 euro. Selv færgeturen kan nogle dage bruges til at vende om. Normalt er der en morgentur fra Funchal og en aftentur tilbage fra Porto Santo. Billetter kan købes online og køreplaner tjekkes på portosantoline.pt .

Hoteller på Porto Santo

Flyspotting i lufthavnen

Madeiras lufthavn er en af de mest berømte og smukke i verden. Dens landingsbane er delvist forlænget på høje betonsøjler og ligger på en smal stribe fladt land mellem havet, de omkringliggende bakker og den tætte bebyggelse på det østlige Madeira.

Landingen på Madeira er en af de sværeste og smukkeste i verden. Som passager er der ingen grund til bekymring, kun veluddannede, erfarne piloter kan flyve til Madeira, og der har aldrig været en alvorlig hændelse i lufthavnen i dens historie.

Og som flyobservatør kan du glæde dig, for i lufthavnen kan du tage de bedste billeder af landende fly med bjerge, byer og havet som baggrund.

Vi garanterer, at det at se og fotografere fly i Funchal Lufthavn ikke kun er sjovt for flyentusiaster, men for alle.

Det mest omfattende kort og beskrivelse af, hvor man kan få de bedste billeder af fly, findes på den traditionelle " spotter"-hjemmeside spotterguide.net.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.