Christiania

Christiania Gate

Christiania er et semi-autonomt samfund på stedet for den oprindelige kaserne, som efter at være blevet forladt af soldaterne i 1971 blev besat af hippier, der etablerede en stat med sin egen valuta og love.

Se priser på hoteller i det centrale København

Oplev et tilbageblik til fortiden, når du slentrer gennem kvarteret fra 1960'erne, der domineres af Pusher Street, hvor du finder snesevis af boder, der sælger marihuana og hash. Lad kameraerne være slukket.

Hvad kan man opleve og se på Christiania?

Kvarteret giver et unikt indblik i kulturen og livet i et liberalt hippiesamfund med et anarkistisk selvstyre.

Siden 1971 har Christiania været et besættelsessamfund med lempelige regler for salg af "bløde stoffer". Selvom den danske stat siden 2004 officielt ikke tolererer offentligt salg af stoffer nogen steder i landet, er det helt almindeligt at støde på marihuana- og hashboder på Christiania på alle tider af døgnet.

Arkitekturen her er også unik, med afslappede bygningsregler, der gør det muligt at skabe til tider meget fjollede bygninger, der minder mere om en havekoloni.

Christiania er også en populær destination for street art-kunstnere.

Detaljeret information med en kalender over koncerter og andre kulturelle begivenheder kan findes på Christianias officielle hjemmeside: christiania.org

Er Christiania en selvstændig stat?

Christianias indbyggere hævder gerne, at de er en uafhængig friby, der står uden for EU's territorium og dansk lov. De har deres eget flag, deres egen hymne og bruger deres egen valuta, løn.

I praksis er det dog kun flaget (rødt med tre gule cirkler), der bruges. Man kan normalt betale lokalt med danske kroner og i nogle caféer og butikker med et almindeligt kreditkort.

Juridisk og de facto er Christiania ikke en selvstændig mikrostat, men kun en bydel i København med en vis autonomi, f.eks. i form af en byggelov.

Sikkerhed og regler på Christiania

Turister er velkomne her, da de er en væsentlig indtægtskilde for kommunen.

Christiania er et trygt sted, hvor man selvfølgelig kan få hjælp af det almindelige danske politi eller beredskab, hvis der opstår problemer.

Der gælder dog visse regler på den berømte Pusher Street, også kendt som Green Light District. Denne gade er fyldt med marihuana- og hashsælgere, og du vil støde på de allestedsnærværende skilte med fotograferingsforbud.

Overhold dette forbud, lad være med at løbe og lad være med at tale højt. Du kan give indtryk af, at du ringer til politiet.

Transport til Christiania

Hovedindgangen er fra hjørnet af Bådsmandsstræde og Prinsessegade, og den nærmeste metrostation er Christianshavn (linje M1 + M2), ca. 500 meter mod syd.

Buslinje 2A kører også langs Prinsessegade.

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i København.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.