Hvad skal man lave i Lissabon

Lissabon

Lissabon er en af de mest fotogene og mangfoldige byer i Europa.

Gå en tur gennem de smalle gader i centrum, som er spredt over mange bakker, oplev stemningen på de lokale barer og restauranter, hvor du kan lytte til fadoens melankolske melodier, og tag en tur uden for Lissabon til havet eller andre historiske byer.

Hvor meget koster hoteller i Lissabon? Find ud af det på booking.com nu

Udsigt over byen

Takket være terrænet omkring byen finder du flere udsigtspunkter (miradouro), og Lissabon er en af de smukkeste byer i Europa i denne henseende.

Hvor får man den bedste udsigt i Lissabon?

Nogle af de smukkeste og mest berømte er bl.a:

  • Miradouro da Nossa Senhora do Monte - ideel til solnedgange (google.com/maps)
  • Miradouro Padrao dos Descobrimentos - en udsigt fra dæmningen ved Tejo-floden over 25. april-broen eller Kristus-statuen i Almada (google.com/maps)
  • Miradouro de Santa Catarina - udsigt fra Bairro Alto over det vestlige Lissabon og Tejo-floden (google.com/maps)
  • Miradouro de São Pedro de Alcântara - en park med en storslået udsigt direkte over Rossio Square (google.com/maps)
  • Miradouro das Portas do Sol - den bedste udsigt fra Alfama-distriktet (google.com/maps)

Og hvis du ikke har lyst til at gå op ad bakke, kan du bruge udsigtspunktet ved Santa Justa-elevatorens øverste station eller tage elevatoren op til Cristo Rei-statuen på den modsatte bred.

Lyt til melodien af fado

Hvis du er i Portugal, skal du mindst én gang besøge en pub eller bar, hvor der spilles fado hver aften.

Det er en rent portugisisk musikstil med en lang tradition, der består af vemodige og melankolske melodier akkompagneret af guitar med tekster i balladeform, der beskriver ulykkelig kærlighed og længslen efter Portugals falmede storhed.

Fado opstod i Lissabon i begyndelsen af det 20. århundrede, og den største koncentration af barer, hvor man kan støde på en sanger med en guitar, ligger i Bairro Alto-distriktet nær centrum. Det er nemt at komme dertil med Santa Justa-elevatoren eller Glória-kabelbanen.

Tag en tur med den gule sporvogn

De gamle gule sporvogne hører lige så meget til Lissabon, som Eiffeltårnet hører til Paris. De er en integreret del og et af de vigtigste ikoner i den portugisiske hovedstad.

Tag en tur på en af de tre linjer, som sporvognene kører på (12, 25 og 28). Du behøver ikke engang at købe særlige billetter, du kan klare dig med din 24-timers gyldige billet til alle former for transport.

Start helst fra endestationen, så du har en chance for at komme med på vognen, stå af på det højeste punkt på linjen og gå ned ad de snoede gader langs sporene. Det er den eneste måde at få de bedste billeder af sporvogne i gangene, som er lige brede nok til at gengive dimensionerne af et enkelt køretøj.

Vandrer formålsløst rundt

Lissabons gader, der snor sig stejlt opad, før de styrter ned igen til Tejo-flodens bredder, inviterer dig til at vandre uden et klart mål, sludre om gamle tider og slappe af i tankerne.

Lad være med at tænke, bare gå, indsnus atmosfæren, du vil altid nå et sted, der er let at vende tilbage fra, hvad enten det er til fods eller med metro eller sporvogn.

Dagsture til det omkringliggende område

Lissabons bekvemme beliggenhed gør det muligt at tage på dagsture uden for byen, hvad enten det er for at se kulturelle seværdigheder eller naturen.

Sintra - En nærliggende by, der kan nås med tog når som helst, og som har et smukt historisk centrum, et slot, flere paladser og haver, alt sammen indrammet af et malerisk grønt og bakket landskab. En tur hertil vil tage en halv til en hel dag.

Atlanterhavet - Selvom det kan se sådan ud ved første øjekast, ligger Lissabon ikke direkte ud til havet, men blot ved Tejo-flodens enorme udmunding. Det åbne hav ligger ca. 30 km væk. Den mest tilgængelige strand findes i byen Carcavelos, som man kan nå på en halv time med tog, eller længere væk i nærheden af Cascais, som er svær at nå med offentlig transport.

Cape Roca - Det vestligste punkt på det europæiske fastland ligger kun 40 km fra Lissabon. Ud over at leje en bil kan du også komme hertil med offentlig transport. Først skal du tage toget fra Lissabons Cais do Sodré station til endestationen i Cascais. Togene på ruten kører hvert 12. minut, og rejsen tager 40 minutter. Du skal købe en returbillet på stationen til 4,50 euro.

Fra Cascais station (ca. 200 meter til højre, via stormagasinet) kører bus nr. 403 til Cape Roca en gang hver halve time. Turen til Kap Roca tager 22 minutter, og du kan købe en billet til 2,50 euro hos chaufføren. Bus 403 kører også fra Cabo da Roca til den historiske by Sintra, hvor man også kan tage toget til/fra Lissabon.

Gastronomiske oplevelser

Kan du lide små hyggelige restauranter med et par borde, en gårdhave eller en lille have helt væk fra storbyens stress og jag? Læg dertil den lækre portugisiske mad og frem for alt den portugisiske kunst at nyde maden og selvfølgelig vinen, og du vil få en dejlig aften i Alfama eller Barri Alto, de historiske kvarterer i Lissabon. Her finder du hundredvis af lignende pubber.

Du finder også to populære madmarkeder i Lissabon. Det mest populære, Time Out Market, ligger i nærheden af metrostationen Cais do Sodré og støder op til det klassiske Mercado da Ribeira.

Her finder rejsende 26 restauranter, 8 barer og et dusin butikker - du finder masser af lækkerier fra kendte kokke (Alexandre Silva, Marlene Vieira, Miguel Castro e Silva, for at nævne nogle få) og et udvalg af både portugisisk og internationalt køkken. Alternativt kan du tilmelde dig et madlavningskursus (information på markedets hjemmeside) med fokus på en række forskellige emner. Der kan laves mad fra kl. 10 til midnat og endda til kl. 2 om natten i weekenden.

Det andet marked, Campo de Ourique Market, er mere for de lokale og ligger på sporvognsrute 28E. Der er betydeligt færre restauranter at vælge imellem, men en roligere atmosfære og lidt billigere priser.

Natteliv

Hvis du er mere til natteliv, vil du være som en fisk i vandet i Lissabon. Byen kommer til live sent om aftenen og pulserer i de tidlige morgentimer, især i weekenden. Uanset om du tager af sted for at få tankerne hen på fado, for at spise en god middag i den gamle bydel eller for at gå på diskotek i de tidligere havneområder et par bus- eller sporvognsstop mod vest fra Cais do Sodré.

Men gå ikke for tidligt, for det rigtige natteliv starter først ved 21-tiden.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.