Traditionel mad i Grønland

Hvilken mad skal du prøve i Grønland? Hvad er den mest almindelige mad, der sælges på lokale restauranter?
Find ud af hotelpriser i Grønland
Det grønlandske køkken
Den grønlandske gastronomi er stadig stærkt præget af det traditionelle inuit-køkken, som hovedsageligt er baseret på de lokale fødevarer, der kan fanges i Grønland.
Derfor er fisk og skaldyr, især fisk, hval- og sælkød, rejer og i vid udstrækning rensdyrkød, det mest almindelige på menuen.
Det danske køkken er hovedsageligt præget af morgenmad og snacks. Smørrebrød er også meget populært i Grønland, og det er en åben sandwich, der typisk er lavet af sort brød eller fuldkornsbrød og fyldt med forskellige ingredienser fra ost til fisk.
Den nationale ret
Den grønlandske og inuitiske nationalret er suaasat-suppe, som ofte spises i hjemmet og også tilbydes på restauranter.
Den meget fyldige suppe indeholder sæl-, hval- eller rensdyrkød suppleret med havfuglekød. Den laves ofte ved at kombinere alle de ingredienser, der er nævnt ovenfor.
Kartofler tilsættes, og suppen kan gøres endnu stærkere ved at tilsætte ris.
Andre grønlandske specialiteter
Følgende retter kan f.eks. findes på den almindelige grønlandske menu.
- Frisk fisk - oftest torsk og laks
- Rensdyrkød - der er en betydelig rensdyrbestand i det sydlige Grønland, og rensdyrkød er den mest almindelige ingrediens i det grønlandske køkken efter fisk.
- Hvalkød - meget populært i områderne nord for polarcirklen, herunder den berømte ret mattuk, som blot er hvalhud med et subkutant fedtlag.
- Sælkød - tilføjes normalt som tilbehør til supper eller andre kødretter
- Andre fisk ogskaldyr - ud over fisk og hvaler er det grønlandske køkken meget rigt på rejer og muslinger.
- Lam - især i den sydlige del af landet er lam med rosmarin populært. Faktisk er der masser af får på de sydlige øer.
- Blåbær og kragebær - de eneste spiselige frugter, der vokser i naturen (især i det sydlige Grønland), og som er populære desserter.
Drikkevarer
Grønland har ingen kendte bryggerier eller destillerier, og der findes ingen typiske lokale limonader.
Den bedst sælgende søde drik er den danske limonade Faxe Kondi.
Grønlænderne drikker en hel del alkohol, især vodka og importeret øl.
Den typiske alkoholiske drik hedder Greenland coffee, som er en cocktail lavet af kaffeshots tilsat Kahlua, whisky, Grand Marnier og flødeskum.
Sådan spiser du som en lokal
Der er ikke mange traditionelle restauranter i Grønland. Grønlænderne har en tendens til at gå på café, som du finder i alle de større byer.
De bedre restauranter for turister findes hovedsageligt på hotellerne.
Under alle omstændigheder spiser de lokale mest hjemme.
Der findes ingen kendte fastfood-restauranter i Grønland.
Almindelige priser på restauranter
En middag på en restaurant koster ca. 200 kr. pr. person inklusive drikkevarer.
Eksempler på priser:
- Hovedret (fisk eller rensdyrkød) - 170 kr.
- Udenlandsk køkken (normalt pizza eller pasta) - 150 kr.
- Fisk og skaldyr - 150 kr.
- Lokal øl 0,5 liter - 70 kr.
Mad fra supermarkeder
Der findes supermarkeder i alle byer, og i betragtning af Grønlands afsides beliggenhed i forhold til omverdenen er de velassorterede.
I de største byer, som har mere end 3.000 indbyggere, er der som regel flere supermarkeder på én gang. Du finder altid det største udvalg af varer i disse supermarkeder:
- Brugseni
- Pisiffik
Mindre supermarkeder i Grønland har følgende mærker:
- Spar
- Akiki
- Pilersuisoq
Butikkerne har normalt et meget bredt udvalg af konserves, ris, pasta, kartofler og frosset kød af alle slags.
Af de friske varer har supermarkederne logisk nok det største udvalg af fisk og skaldyr.
På den anden side er udvalget af frugt og især grøntsager meget ringe, da de kun importeres til Grønland i frossen tilstand.
Er der nogen spørgsmål tilbage?
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...