Traditionel mad i Grækenland
Hvilken mad skal du prøve i Grækenland? Hvad sælges oftest på lokale restauranter?
Book overnatning med morgenmad
Det græske køkken
Det græske køkken er en blanding af middelhavssmag og orientalsk smag og er påvirket af det tyrkiske køkken, der er rigt på hvidløg, olivenolie og særlige krydderier. Det byder på et bredt udvalg af grøntsager og frugter.
Fisk og kød bliver næsten altid grillet, men lam eller fårekød foretrækkes.
Typiske grøntsager er artiskokker, squash, auberginer, courgetter, peberfrugter og varme peberfrugter, som regel fyldt eller marineret i olie.
Den mest almindelige drik er vin og kaffe, som alle grækere elsker og indtager flere gange om dagen.
Typiske græske specialiteter
Grækenland har givet verden flere velkendte retter, som man kan finde over hele verden. Men glem ikke at prøve de mindre kendte og måske endnu bedre græske specialiteter. Lad os se på et udvalg af de bedste traditionelle græske retter.
Hovedretter
Musaka - en af de mest berømte græske retter, ofte kaldet "balkanlasagne". Det er flere lag bagt aubergine (sjældent en skål med zucchini-aubergine) blandet med lam og toppet med en bechamelsauce.
Gyros - en populær græsk fastfood-ret, som har spredt sig over hele verden og ofte forveksles med tyrkisk kebab eller arabisk shawarma.
Sandheden er, at de er meget ens retter. De har begge en lignende base, hvor kødet langsomt ristes på en roterende pind og gradvist skæres af. Mens gyros hovedsageligt er lavet af svine- og fårekød, er kebab lavet af kylling, lam eller kalvekød.
Krydringen er også forskellig; faktisk henviste udtrykket "gyros" oprindeligt kun til de krydderier, der blev brugt til at smage kødet til, men blev senere generaliseret til selve retten. Græsk gyros serveres normalt med tzatziki-sauce og sjældent i pitabrød.
Souvlaki - efter gyros nok den mest populære græske fastfood, eller rettere sagt den mad, man kan få når som helst og hvor som helst fra de bedre restauranter til de mest nedslidte madboder.
Souvlaki er små stykker kød, som regel svinekød eller kylling, som oftest serveres stegt på spyd. Mange boder og restauranter tilbyder dog souvlaki i pitabrød, som er en ret, der minder meget om gyros i pitabrød.
Fisk - Selv om Grækenland er tættere forbundet med havet end noget andet europæisk land, og selv om man kan finde et stort udvalg af fisk og skaldyr på enhver græsk restaurant, er det lidt overraskende ikke så populært blandt grækerne. Fisk og skaldyr spises måske regelmæssigt, men bestemt ikke dagligt.
Fisk ogskaldyr - ud over fisk tilbyder alle restauranter naturligvis også retter (for det meste salater) med andre fisk og skaldyr som muslinger, rejer og blæksprutter.
Græsk salat - den klassiske græske salat er allestedsnærværende og spises ofte i stedet for som tilbehør. Den kan siges at være meget lig den hakkede salat fra Bulgarien, bare mindre smagfuld. Den består af stykker af fetaost, tomater, peberfrugter, agurker, oliven og løg.
Ud over den traditionelle græske salat er auberginesalat også meget populær.
Forretter og tilbehør
Tzatziki - nok det mest almindelige tilbehør til kød og andre retter. Tzatziki er en ret med filtreret yoghurt, agurker, hvidløg, olivenolie og en blanding af krydderurter.
Ost eller kødboller - en meget almindelig forret, som fås på næsten alle restauranter.
Dolmades - en fremragende let ret til varme dage. Dolmades er ruller af dampede vinblade, der oftest er fyldt med en blanding af ris, mynte, dild, merian og peber, dækket med citronsaft. Men de kan også fyldes med kød eller grøntsager.
Taramasalata - en velkendt lyserød pasta eller smørepålæg, som oftest spises med brød som forret. Den er lavet af saltet røget rogn, normalt torsk eller multe, som er blandet med hvidløg, løg, citronsaft og nogle gange brødkrummer.
Avgolemono - en traditionel græsk suppe, der ofte laves på helligdage eller ved vigtige lejligheder. Basen er kyllingefond, som koges med ris og kød. De vigtigste ingredienser, nemlig citronsaft og æg, tilsættes til allersidst.
Fetaost - Græsk ost er en af de ældste oste i verden og kan dateres tilbage til det 4. århundrede f.Kr. Den mest berømte er uden tvivl fetaosten, som er lavet af 70 % fåremælk og 30 % gedemælk. Ostemassen har en behagelig salt smag og er ikke så aromatisk som f.eks. balkanost.
Bagt fetaost spises ofte som forret.
Pitabrød - det traditionelle græske pitabrød spises til alt, både til hovedmåltider og til morgenmad eller snacks. På en restaurant betaler du normalt et lille tillæg for pitabrød på omkring 2 euro.
Søde sager
Baklava - selvombaklava ikke oprindeligt er en græsk dessert (den er udbredt i hele Mellemøsten), er det nok den mest populære lokale søde sag. Små stykker filodej fyldes med nødder, honning og sirup.
Portokalopita - en meget populær appelsinkage dyppet i en sød sirup, som regel appelsin. Denne søde sag er en af de mest almindelige morgenmadsmuligheder.
Loukoumades - små søde kugler eller donuts, der er stegt i olie og dyppet i honning og kanel, og som ligesom baklava er allestedsnærværende.
Kataifi - ligner baklava i smagen, men dejen er lavet til fine nudler, der rulles til en kugle eller rulle, steges i smør og toppes med sirup.
Traditionelle græske drikkevarer
Retsina - en typisk græsk vin (normalt hvid, men kan også være rosé), som er tilsat fyrretræsharpiks, hvilket giver den en meget specifik smag. Retsina serveres ofte til hovedmåltider.
Ouzo - den mest populære græske spiritus med et alkoholindhold på op til 48%. Det er en anislikør, der (ud over anis) er aromatiseret med andre urter, typisk nelliker, kanel, fennikel eller koriander. Ouzo blandes ofte med vand eller is, og grækerne forbereder altid en lille snack af fetaost, blæksprutte eller græsk pølse loukaniko til at nippe til den.
Metaxa - absolut verdens mest berømte græske drik. Metaxa er destilleret af flere typer vin og har et alkoholindhold på omkring 38%. Kvaliteten af Metaxa bedømmes med stjerner, fra tre (mindst) til tolv (mest, men disse Metaxa'er er sjældne, og deres pris svarer til det). Det bedste kompromis mellem pris og kvalitet er 5* Metaxa.
Græsk kaffe - en særlig tilberedningsmetode, der ligner tyrkisk kaffe. Kaffebønnerne brygges i en java ved lav temperatur, hvilket resulterer i et cremet skum kaldet "kaimaki".
Sådan spiser du som en lokal
Gå ikke glip af et besøg på en typisk græsk taverna, hvor du kan smage på alle de græske specialiteter og måske få en dessert som belønning.
Grækerne er meget glade for at gå på tavernaer, og medmindre du er på en decideret turistrestaurant på et hotel eller midt i et turistcenter, vil der ofte være flere grækere end udenlandske besøgende på en taverna, selv på feriesteder.
Du kan finde små familiedrevne taverner i alle landsbyer, selv de mindste, i Grækenland.
Bestil meze
Hvis du også vil spise som en lokal, skal du bestille flere typer mad - kaldet meze (lidt ligesom spanske tapas) - og så lade dem cirkulere rundt om bordet. Og lad være med at dele prisen op, i Grækenland betaler man samlet.
Bagerier og caféer
En anden attraktion for foodies er de fremragende bagerier, som ud over frisk brød tilbyder et stort udvalg af salte og krydrede lækkerier, som du ikke kan modstå.
Der er også caféer på hvert gadehjørne med typisk græsk slik, hvor de lokale elsker at spise morgenmad.
Morgenmaden består som regel kun af kaffe, og derefter bestiller grækerne som regel en eller anden form for søde sager sammen med endnu en kaffe eller cappuccino.
Hvis du vil opleve den ægte græske atmosfære, skal du tage til markederne, som også afholdes i små byer, mindst en gang om ugen. F.eks. er fetaost eller ægte græsk yoghurt eller honning lækkert.
Giv drikkepenge på restauranten
Generelt er drikkepengekulturen i Grækenland ikke særlig indgroet, og især på de mindre turistede tavernaer forventes der slet ikke drikkepenge, og det er ingen faux-pas, hvis du ikke giver nogen.
Drikkepenge er mere almindelige på turiststeder, men der er ingen socialt acceptabel grænse. I stedet rundes der normalt bare op til det nærmeste velberegnede beløb.
Almindelige priser på restauranter
Priserne varierer afhængigt af sted og sæson, men normalt koster en hovedret med kød fra 9 euro uden for feriestederne, en salat koster 5 euro, og en kaffe eller en fadøl koster fra 2,50 euro.
Det er dyrere på øerne og i de mere turistede områder. En typisk moussaka koster mellem 8 og 12 euro, fisk og skaldyr omkring 20 euro, mens den billigste souvlaki koster mellem 6 og 10 euro.
Hvis du går ud for at more dig, skal du regne med at betale omkring 10 euro for en cocktail.
Før du tager af sted, skal du tjekke internettet for anbefalinger til bestemte taverner, som er populære i området, og i det mindste forsøge at bestille bord i forvejen. Hvis du ikke gør det, skal du være forberedt på en ventetid på flere dusin minutter. Nogle taverner har bogstaveligt talt køer.
Er der nogen spørgsmål tilbage?
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...