Sådan kommer du rundt Tallinn

Tallinn er en relativt lille, kompakt by, så du kan gå til de fleste seværdigheder eller benytte dig af det gode sporvogns- og busnet. Transport er gratis for Tallinns indbyggere, men du skal købe en billet.
De 10 bedste hoteller i Tallinn med rabat
Offentlig transport - busser, trolleybusser og sporvogne
Byens transportsystem med busser, sporvogne og trolleybusser er integreret og drives af ét selskab, Tallinn TLT.
Det kan være lidt forvirrende at mærke de enkelte linjer. Det samme nummer (f.eks. linje 1) kan have den samme sporvogns-, bus- og trolleybusrute, som hver især tager en helt anden rute.
Billetter - priser og hvor man kan købe dem
Du kan vælge flere typer billetter til rejser i Tallinn, men de kan alle købes i forskellige former.
- 1 time - 2 euro
- En billet til 60 minutter, hvor du kan skifte mellem så mange transportmidler, du har lyst til.
- Du kan bruge dit eget kontaktløse kort ved at sætte det i en orange læser inde i sporvognen, bussen eller trolleybussen.
- QR-billet - kan købes online på tallinn.pilet.ee, på Pilet-mobilappen eller i en automat ved busstoppesteder (f.eks. i lufthavnen eller på Estonia station), hvorefter du skal scanne QR-koden i læseren, der er placeret ved den første dør ved chaufføren.
- 24 timer - 5,50 euro
- 72 timer - 9 euro
- 120 timer - 11 euro
- Alle dags- og flerdagsbilletter er gyldige i det angivne antal timer fra markeringstidspunktet og ikke kun på kalenderdage.
- Kan købes online på tallinn.pilet.ee, du skal bare scanne QR-koden, der kommer i din e-mail ved den første dør efter ombordstigning hver gang.
- Det kan indlæses på et Ühiskaart-plastikkort, som kan købes for 3 euro i R-Kiosks minimarkeder. Dette kort kan derefter bruges til at indlæse andre billetter eller penge til at betale billetpriser i hele Estland. Du kan aflevere kortet i R-Kiosken i lufthavnen, på banegården eller i havnen og få 3 eur tilbage.
- Kun 24-timers billetter kan betales med et kontaktløst kort, daglige grænser på 5,50 eur tælles separat for hver kalenderdag (eller indtil kl. 4:00 næste dag).
Billetbetaling via Pilets mobilapp (Google Play / App Store) er kun mulig, hvis du uploader et transportkort, f.eks. et Ühiskaart, til appen, med undtagelse af billetten til 2 euro, som du ikke behøver et Ühiskaart til.
Besøg tallinn.pilet.ee for detaljerede oplysninger.
Køreplaner og forbindelsessøgning
De vigtigste sporvogns-, bus- og trolleybuslinjer kører normalt hvert 8-10. minut på hverdage, mens de i weekenden normalt kører hvert 10-15. minut.
Den offentlige transport kører fra ca. 5:15 til 23:30. I weekenden starter trafikken først mellem 5:30 og 5:45.
Du kan søge efter forbindelser ved at angive start- og slutstop i søgemaskinen: transport.tallinn.ee.
Køreplaner og rutekort med linjenummer kan findes på den officielle hjemmeside:
- Sporvogne - transport.tallinn.ee/#sporvogn
- Busser - transport. tallinn.ee/#bus
- Trolleybusser - ude af drift indtil 2026
Om natten kan du bruge 6 særlige natbuslinjer, se køreplaner og kort: transport.tallinn.ee/#nightbus.
Stoppesteder på skilt
Alle bus- og trolleybusstoppesteder er med signal.
Du skal altid trykke på stopknappen i god tid før stoppestedet.
Taxa og mobilapp
Der er en del klassiske taxaer i Tallinn, primært i byens centrum (prisen for at stige på er op til 5,5 euro og 1,1 euro pr. 1 km).
Priserne på klassiske taxaer er altid faste og er altid baseret på taxameteret:
- 5,50 euro - påstigningspris
- 1,10 euro - pris pr. 1 km
Betaling kan altid ske med kontanter eller kort.
Mobilapps er dog meget mere populære blandt turister i Tallinn, især Bolt, som er fra Estland.
Uber fungerer også godt her.
Både Bolt og Uber har god dækning her, og du behøver ikke vente mere end 10 minutter på en bil på noget tidspunkt af dagen eller natten.
Priserne er ofte billigere end traditionelle taxaer.
Delecykler og løbehjul
Tallinn har en ret god cykelinfrastruktur, og da det meste af byen er flad, er delecykler eller løbehjul en populær transportform her.
Følgende apps opererer i Tallinn:
Er der nogen spørgsmål tilbage?
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til artiklen...
Lad mig sætte et par ting på plads.
"Det er kun 24-timers billetter, der kan betales med et kontaktløst kort, og den daglige grænse på 5,50 euro tælles separat for hver dag." Faktisk køber du individuelle billetter, og når arbejdsdagen i den offentlige transport slutter (fra kl. 4.00 til kl. 4.00 næste dag), lægges de sammen, og den daglige grænse på 5,50 euro anvendes.
"Betaling af billetter via Pilet-mobilappen (Google Play / App Store) er kun mulig, hvis du uploader et transportkort, såsom Ühiskaart, til appen."
Dette gælder ikke for en enkelt QR-billet, som du IKKE behøver at have et kort indlæst i pilet.ee-appen for at købe. Det har jeg også fået bekræftet direkte fra pilet.ee. Når du scanner koden (hos chaufføren), anbefales det at slå NFC fra, så læseren ikke læser noget, den ikke burde.
Hvorfor skrev jeg det præcis sådan? Fordi (a) nogen måske ønsker at købe en 24-timers billet med et kort på et transportmiddel, og det indebærer at købe en enkelt billet og anvende den daglige grænse, og (b) hvis en person lander i en lufthavn omkring midnat og går hen for at købe en billet efter midnat med den forståelse, at den vil tælle med i den daglige grænse, hvis de overskrider den, vil de blive ubehageligt overraskede over, at den kun tæller fra kl. 4 om morgenen.