Flyforsinkelser eller Hvad jeg har ret til, og hvordan jeg får kompensation

Forsinket flyvning

Når du rejser med fly, kan der være tidspunkter, hvor dit fly er væsentligt forsinket med flere timer. I så fald er det en god idé at vide, hvad du har ret til, og hvilken kompensation du kan kræve af flyselskabet.

Kompensation inden for lufttransport er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 261/2004, hvis originale tekst kan findes på eur-lex.europa.eu.

Skal du bare have penge for et forsinket fly? Ansøg om kompensation op til 2 år i forvejen.

Hvornår har du ret til kompensation for flyforsinkelser?

Ikke alle forsinkede flyvninger falder automatisk ind under ovenstående forordning, og der kan derfor kræves kompensation. For overhovedet at kunne begynde at diskutere kompensation skal dit fly :

 • udgå fra en lufthavn på en medlemsstats område
 • ende i en lufthavn på medlemsstaternes område og være opereret af et europæisk flyselskab.

Medlemsstat betyder alle 27 lande i Den Europæiske Union, herunder Guadeloupe, Fransk Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, St Martin og Azorerne, Madeira eller De Kanariske Øer. Medlemslandene omfatter også Norge, Schweiz og Island.

En anden betingelse er længden af selve forsinkelsen, som afhænger af flyvningens længde. Der betales kompensation for forsinkelser på

 • 2 timer for flyvninger op til 1.500 km
 • 3 timer for flyvninger mellem 1.500 km og 3.500 km
 • 4 timer for flyvninger over 3.500 km

For økonomisk kompensation gælder reglen om 3 timers forsinkelse i destinationslufthavnen.

Hvad jeg har ret til i tilfælde af en flyforsinkelse

Alle passagerer har ret til følgende gratis kompensation i tilfælde af et forsinket fly:

 • Forfriskninger i forhold til forsinkelsens længde
 • 2 telefonopkald og e-mails
 • hotelophold, hvis forsinkelsen varer natten over
 • økonomisk kompensation op til et maksimum på 600 euro

Det skal tilføjes, at retten ikke tilbydes automatisk, og for de fleste flyselskabers vedkommende skal du selv kontakte dem. Dette gælder især for krav om indkvartering og næsten altid for økonomisk kompensation.

Ret til forfriskninger

Alle flyselskaber har pligt til at tage sig af passagererne, hvis de forventer en forsinkelse på mindst 2 timer, eller 3 timer for mellemdistanceflyvninger og 4 timer for langdistanceflyvninger, uanset årsagen til forsinkelsen.

Passagerer får normalt vouchers til en baguette med vand eller vouchers med en nominel værdi på ca. 15 euro eller tilbydes direkte specifikke forfriskninger ved afgangsgaten.

Ret til indkvartering

Hvis dit fly er væsentligt forsinket, og du står over for en nat i lufthavnen, skal du ikke være bange for at ringe og gøre krav på din gratis indkvartering. Flyselskabet er forpligtet til at sørge for og refundere passagerer for indkvartering, herunder transport til et hotel og selvfølgelig måltider.

Hvis du bliver afvist af flyselskabet, og dit fly er forsinket i mindst 8 timer i løbet af natten, kan du tjekke ind for egen regning og kræve refusion senere - gem betalingsbeviset.

Kræv gratis økonomisk kompensation for flyforsinkelser

Gør krav på økonomisk kompensation

Den største fordel ved et forsinket fly på 3 timer eller mere eller et aflyst fly er retten til økonomisk kompensation på op til 600 euro pr. passager. Der er nogle få undtagelser til denne kompensation.

Den første er, at forsinkelsestiden beregnes i destinationslufthavnen. Det er forskellen mellem den planlagte ankomst og den faktiske ankomst. Ankomst defineres som, at flyet er parkeret på asfalten, og at dørene åbnes, så passagererne kan gå fra borde.

Der udbetales ikke økonomisk kompensation, hvis flyselskabet ikke kunne have påvirket forsinkelsen, f.eks:

 • dårligt vejr
 • bird strike
 • strejke blandt lufthavnspersonale eller flyveledere
 • krig og politiske uroligheder

Et flynedbrud eller en strejke blandt flyselskabets personale er dog ikke nødsituationer.

Størrelsen af den økonomiske kompensation, som hver passager på en forsinket flyvning skal modtage, bestemmes af flyvningens afstand som følger:

 • 250 eur / 220 eur for flyvninger op til 1.500 km
 • 400 eur / 348 eur for flyvninger mellem 1 500 km og 3 500 km
 • 600 eur / 531 eur for flyvninger over 3 500 km

For flyvninger over 3.500 km, hvis der er en forsinkelse på 3-4 timer, har flyselskabet ret til at reducere kompensationen med 50 %, dvs. med 300 euro.

Kræv gratis økonomisk kompensation for flyforsinkelser

Sådan kræver du økonomisk kompensation for flyforsinkelser

Når det gælder økonomisk kompensation for flyforsinkelser, er teorien mere end noget andet sted helt i modstrid med virkeligheden. Vær tålmodig og selvsikker, når du fremsætter dit krav. Flyselskaberne kommer gerne med undskyldninger for hvad som helst, og de kan oven i købet ignorere dig fuldstændigt.

For at ansøge skal du bruge

 • en elektronisk billet (bekræftelse på køb af billet eller tur i en e-mail)
 • boardingkort
 • bekræftelse på flyforsinkelse

Formularen for forsinket flyvning udleveres af luftfartsselskabet i lufthavnen, eller et foto af ankomsttavlen med dit forsinkede fly på er tilstrækkeligt, eller tag et print fra Flightradar24's hjemmeside.

Udfyld derefter formularen eller send den til flyselskabets kundeservice og vent. I e-mailen skal du skrive direkte, at du anmoder om en kompensation på XX euro for en forsinkelse på mere end 3 timer i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 261/2004. Glem ikke at inkludere dine bankkontooplysninger, herunder IBAN- og SWIFT-formater.

Hvor kan man søge om kompensation hos udvalgte flyselskaber?

Vi siger med det samme, at det er urealistisk for enkeltpersoner at få kompensation fra flyselskaber som Smartwings (Travel Service), Ryanair, Wizz Air, easyJet og andre.

Ansøg gennem et bureau

Hvis du vil spare tid og besvær, eller hvis processen er for kompliceret for dig, skal du blot ansøge om kompensation hos et specialiseret bureau.

Ansøg om gratis økonomisk kompensation for et forsinket fly

Når dit krav om kompensation er blevet verificeret, skal du blot underskrive en fuldmagt til advokaten, og så er det bare at vente på, at kompensationen bliver udbetalt. Bureauet opkræver kun en provision på en femtedel af det inddrevne beløb. Du betaler ikke noget på forhånd, selv om din sag i sidste ende bliver afvist.

Du kan indgive et krav op til 3 år bagud, men ideelt set bør du afvikle sagen med det samme på grund af beviserne for forsinkelse.

Konklusion

Ingen rejsende kan undgå et forsinket fly før eller siden. Hvis du står over for en langvarig forsinkelse på flere timer, ved du, hvad du har ret til, og hvordan du kan få kompensation fra flyselskabet.