Markusbasilikaen

Markusbasilikaen

Venedig er fuld af det bedste, som Markusbasilikaen på pladsen af samme navn erklærer. Det er det mest berømte eksempel på hellig byzantinsk arkitektur på det europæiske kontinent.

Basilikaen, der stod færdig allerede i 1092, har fået tilnavnet "guldtemplet" på grund af sin flamboyante facade med guldmosaikker, som understreges yderligere af det rigt dekorerede indre. Markuskirken er et af de vigtigste monumenter i Italien.

De bedste hoteller på pladsen

Basilikaens oprindelse

Markuskirken blev bygget her i 828-832, efter at venetianske købmænd i Alexandria, Egypten, beslaglagde Markus' jordiske rester og begravede dem i den nybyggede kirke. Siden da har evangelisten Markus været betragtet som Venedigs skytshelgen.

Kirken blev brændt ned i 976 under et oprør og genopbygget i 1063-1094 som en storslået basilika inspireret af stilen i De Hellige Apostles Kirke i det byzantinske Konstantinopel.

Basilikaens arkitektur og form

En stor del af den nuværende basilika stammer faktisk fra 1094, men i løbet af det 14. århundrede blev der foretaget en mindre ombygning med gotiske elementer, og i 1801 blev kirken genopbygget i barokstil. Alligevel bærer den stadig meget præg af den oprindelige romansk-byzantinske stil, som definerer basilikaens ansigt den dag i dag.

Kirken står på planen af et ligebenet kors som en treskibet kirke. Det karakteristiske vartegn er taget, der består af fem massive kupler.

Basilikaens nederste etage består af 5 buer med rig udsmykning af mosaikker, statuer og gamle søjler, mens indgangen til kirken er bevogtet af en massiv bronzeport.

Basilikaens samlede dimensioner er imponerende 77 meter i længden, 63 meter i bredden og 45 meter i højden.

Det utrolige interiør vil blænde dig

Hvis du synes, at basilikaen er smuk og smukt dekoreret udefra, så vil dens indre tage pusten fra dig. Den kan prale af ekstremt rige skulpturelle, maleriske og frem for alt mosaikdekorationer. Vægge og lofter i basilikaen er dekoreret med mosaikker lavet af farvede blokke, der dækker et areal på over 4.200 m2! De fleste af mosaikkerne går tilbage til det 13. århundrede.

Den vigtigste del af basilikaens udsmykning er dog den forgyldte del af højalteret fra det 12. århundrede (modificeret i det 14. århundrede) kaldet Pala d'Oro.

Klokketårnet på Sankt Markus

Basilikaen omfatter også det mest synlige symbol på Venedig, Markusklokketårnet, som rejser sig i 98 meters højde. Klokketårnet blev først bygget mere end 500 år efter færdiggørelsen af selve kirken (1514), og da det ligger uden for basilikaens hovedbygning, har vi udarbejdet en detaljeret miniguide til det.

Adgang og åbningstider

Basilikaen er et af Italiens vigtigste monumenter, så vær forberedt på at stå i kø i op til en time for at komme ind i højsæsonen.

Du har dog mulighed for at booke din adgang online på den officielle hjemmeside basilicasanmarco.skiperformance.com. Der er en særlig og betydeligt kortere kø (normalt højst 30 minutter) for onlinebilletindehavere. Denne mulighed kan varmt anbefales, selvom det koster 3 euro ekstra, da du på visse dage måske slet ikke kan komme ind uden en reservation.

Online-billetter har tendens til at blive udsolgt op til en måned i forvejen.

For turister er basilikaen åben kl . 9.30-17.15 (sidste indgang kl. 16.45). Om søndagen er der kun adgang fra kl. 14.00 med undtagelse af det lille Markusmuseum, som også er åbent fra kl. 9.30 om søndagen.

Adgang til basilikaen er den samme for alle aldre undtagen for børn under 6 år, for hvem det er gratis:

Pris på stedet Online booking
Kun basilikaen 3 euro 6 euro
Basilika + Pala d'Oro 8 euro 12 euro
Basilika + Markusmuseet 10 euro 15 euro
Alt sammen 15 euro 20 euro

For de troende er der gratis adgang fra nordsiden af basilikaen (indgang Porta dei Fiori), men du får ikke mulighed for at se det gyldne alter i Pala d'Oro på nært hold.

Officiel hjemmeside: basilicasanmarco.skiperformance.com

Hvad skal man se i området?

Opdag alle de steder, du skal se i Venedig.

Denne artikel kan indeholde affiliate-links, som vores redaktion kan tjene penge på, hvis du klikker på linket. Se vores side om reklamepolitik.